Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора.docx
Скачиваний:
191
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
231.53 Кб
Скачать

42. Грип, гострі респіраторно-вірусні інфекції. Ознаки, профілактика. Принципи лікування.

Грип - найяскравіша інфекція з групи повітряно-краплинних інфекцій. В структурі інфекційної захворюваності грип займає перше місце по своїй інтенсивності. Періодично грип протікає у вигляді великих епідемій, під час яких в великих містах хворіє від 30 до 70% населення.

Збудником грипу є вірус, який відрізняється від інших збудників вираженою мінливістю. По антигенній структурі розрізняють чотири типи вірусу грипу: А, В, С і Д. Останніми роками виявлені різновиди вірусу А, які одержали назву А1 і А2. У тих людей, що перехворіли виробляється імунітет тільки до вірусу, що викликав дане захворювання. Проте і одержаний імунітет відносно вірусу, що викликав захворювання, нетривалий.

Вірус грипу відноситься до числа малостійких збудників. Він швидко гине при кімнатній температурі. Джерелом інфекції є хвора людина.

Інкубаційний період при грипі короткий - від декількох годин до 2-3 днів. Грип є типовою інфекцією дихальних шляхів з повітряно-краплинним механізмом передачі збудника. Зараження відбувається при близькому контакті хворих із здоровим в квартирі, на виробництві, транспорті, в театрі, школі і т.д. Основні симптоми хвороби - раптова поява ознобу, підвищення температури тіла, втрата апетиту, головний біль, нездужання, біль в м'язах. В середньому лихоманка триває 2-3 дні, але спостерігаються випадки і важчого токсичного перебігу грипу.

Розпізнавання грипу по клінічних проявах хвороби не просте, оскільки аналогічні ознаки захворювання спостерігаються при гострих катарах дихальних шляхів і багатьох інших інфекціях.

Лікування. Специфічного лікування при грипі немає. Застосовують ряд засобів з метою попередження ускладнень, у тому числі антибіотики – левоміцетин, тетрациклін; противірусні препарати – амізон, а з сульфаніламідних препаратів - норсульфазол, бісептол. Гарний лікувальний ефект останніми роками одержаний при введенні специфічного гамма-глобуліну. Разом з цим проводять посимптомне лікування. Якщо грип протікає без ускладнень, то хвороба закінчується через 5-7 днів. Однак у дітей це буває рідко. Грип викликає в них зміну реактивності, зниження імунітету, що часто призводить до загострення хронічних захворювань, а також появі нових хвороб і ускладнень. Найбільш частим ускладненням після грипу є запалення легень. Можуть також виникнути отит, бронхіт, ларингіт та ін.

43.Профілатика туберкульозу у дітей.

Туберкульоз - важке інфекційне захворювання, збудником якого є туберкульозна паличка,

профілактичні, до яких відносяться: вакцинація і ревакцинація.

Для запобігання та контролю туберкульозу у дітей необхідно робити щеплення, вчасно виявляти випадки захворювання та надавати необхідне лікування.Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) досягла певних успіхів у поліпшенні методів лікування. Було зафіксоване невелике зменшення випадків на захворювання туберкульозом.

Станом на 2011 рік єдиною наявною вакциною була бацила Кальметта-Герена (БЦЖ). БЦЖ є ефективною для запобігання дисемінованого ураження у дітей, але вона не є надійним захисником від туберкульозу легень.Тим не менш БЦЖ використовують в усьому світі частіше, ніж інші вакцини; більш ніж 90% дітей проходять щеплення саме цією вакциною.Однак імунітет до захворювання, який створює вакцина, через 10 років починає слабшати. Туберкульоз не є поширеним на більшості територій Канади, Великої Британії та Сполучених Штатів, тому щеплення роблять тільки людям з високим ризиком захворювання.Через цю вакцину результати туберкулінової проби можуть бути позитивними у здорової людини, що робить цю пробу непридатною для виявлення хвороби, і це є головною причиною, з якої щеплення нею не роблять.Нові вакцини знаходяться у стадії розробки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]