Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichni_vkazivki_intern.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
229.38 Кб
Скачать

43

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ СПЕЦІАЛІСТІВ ФАРМАЦІЇ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ІНТЕРНАТУРИ ПО СПЕЦІАЛЬНОСТІ

"ЗАГАЛЬНА ФАРМАЦІЯ"

Харків-2011

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ФАРМАЦЕВТИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІНСТИТУТ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ СПЕЦІАЛІСТІВ ФАРМАЦІЇ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ІНТЕРНАТУРИ ПО СПЕЦІАЛЬНОСТІ

"ЗАГАЛЬНА ФАРМАЦІЯ"

Харків-2011

Рекомендовано Вченою Радою ІПКСФ (протокол № 2 від 28.02.2011 р.)

в якості методичних рекомендацій для інтернів по спеціальності "Загальна фармація"

Автори: О.Ф.Пімінов, Д.Л.Великий, С.В.Гарна, А.В.Глущенко

УКЛАДАЧІ:

О.Ф.ПІМІНОВ

Д.Л.ВЕЛИКИЙ

С.В.ГАРНА

А.В.ГЛУЩЕНКО

Комп'ютерне забезпечення: Краснікова С.О.

Методичні вказівки до інтернатури по спеціальності "Загальна фармація" / Укладачі: О.Ф.Пімінов, Д.Л.Великий, С.В.Гарна, А.В.Глущенко – Харків. – 2011. – 39 стор.

Методичні рекомендації розроблені з метою надання допомоги інтернам, при проходженні заочної частини інтернатури, у виконанні її програми, написанні рефератів та при оформленні звітної документації.

Вступ

Первинна спеціалізація (інтернатура) є обов’язковою формою післядипломної підготовки випускників вищих фармацевтичних навчальних закладів, після закінчення якої присвоюється кваліфікація зі спеціальності “загальна фармація”.

Порядок проходження інтернатури визначається Постановою Кабінету міністрів України №96 від 27.02.1992 р. “Про зміни в організації спеціалізації (інтернатури) випускників медичних та фармацевтичних інститутів”, “Положенням про первинну спеціалізацію (інтернатуру) випускників медичних (фармацевтичних) вищих навчальних закладів України”, затвердженим наказом МОЗ України №291 від 19 вересня 1996 р. "Переліком спеціальностей та строками навчання в інтернатурі випускників медичних і фармацевтичних вищих навчальних закладів, медичних факультетів університетів", затверджений наказом МОЗ України №81 від 09.03.2005р. Інтернатура проводиться в очно-заочній формі: навчання на кафедрах фармацевтичних вузів та стажування в базових аптечних установах.

Зарахування в інтернатуру

До інтернатури зараховуються випускники вищих фармацевтичних навчальних закладів після складання державних іспитів, присвоєння кваліфікації провізора і отримання диплому з провізорської спеціальності. Зарахування молодих спеціалістів до інтернатури здійснюється наказом регіонального органу управління фармацевтичними закладами із зарахуванням їх на посади провізорів-інтернів та відповідними записами у трудових книжках. Підставою для зарахування до інтернатури є диплом провізора, посвідчення про направлення на роботу за персональним розподілом, довідка про право самостійного працевлаштування, контракт випускника з фармацевтичним закладом чи установою тощо.

Випускники вищих фармацевтичних навчальних закладів, які направлені

на роботу в системи інших Міністерств та відомств, зараховуються в інтернатуру наказами останніх після погодження з МОЗ України питання в яких саме вищих навчальних закладах проводитиметься навчання та проходитиме стажування.

Молоді спеціалісти, котрі з поважних причин не можуть своєчасно приступити до навчання в інтернатурі, зобов’язані до 15 серпня повідомити про це відповідні регіональні управління аптечними закладами. Якщо такі фахівці прибули в інтернатуру з запізненням, вони подають до регіонального органу управління фармацевтичними закладами документи, що пояснюють причину запізнення. За результатами їхнього розгляду приймається рішення про допуск інтернів до навчання в інтернатурі.

Інтерни, котрі без поважних причин не приступили до навчання в інтернатурі до 1 вересня, не допускаються до її проходження. Саме тоді за рішенням регіонального органу управління фармацевтичними закладами вони можуть бути зараховані в інтернатуру на початок наступного навчального року. З огляду запізнення в інтернатуру з поважних причин (хвороба, зміна направлення на роботу, несвоєчасне укладення трудового договору випускниками, які мали право самостійного працевлаштування), інтерну може бути продовжений термін навчання на строк запізнення.

Організація навчального процесу

Заочна частина підготовки провізорів-інтернів проводиться на базах стажування, тобто на базових установах та підприємствах, що використовуються з метою первинної спеціалізації випускників вищих фармацевтичних навчальних закладів.

Програма заочної частини інтернатури передбачає послідовну роботу провізора-інтерна на всіх можливих ланках сучасної фармацевтичної галузі.

Провізор-інтерн на основі комплексу теоретичних знань та практичних навичок має: здійснювати організаторську та практичну діяльність щодо контролю якості медикаментів, готувати ліки, концентровані розчини та напівфабрикати, набувати навичок щодо отримання, зберігання та відпуску лікарських засобів, а також з організації роботи центрів (кабінетів) фармацевтичної інформації, організації заготівлі та переробки лікарської рослинної сировини. Обов’язково передбачається знайомство з технологією виготовлення й контролем лікарських засобів у промислових масштабах.

Перелік

місць навчання (стажування)

та тривалість роботи на них провізорів-інтернів

загального профілю

7 місяців – 1092 години

Місце роботи

Тривалість роботи, тижні

Аптека

19

Аптечний склад (по можливості)

4

Контрольно-аналітична лабораторія (по можливості)

Фармацевтичний завод (по можливості)

Центри (кабінети) фармацевтичної інформації

4

1

1

Природно-сировинна база

1

Всього

30

Примітка:Залежно від умов роботи доцільно об’єднувати деякі види роботи.

По мірі проходження інтернатури провізор-інтерн має вести облік виконаної роботи в щоденнику, який заповнюється у довільний формі. Інтерн

послідовно будує свою роботу згідно з індивідуальним планом.

Під час заповнення щоденника рекомендується фіксувати характерну для даної аптеки рецептуру, ускладнені моменти, які виникають у процесі роботи, а також основну документацію, котру веде інтерн при послідовному проходженні всіх ділянок роботи.

Навчаючись заочно, інтерн працює зі спеціальною літературою, систематизує її у вигляді тематичних рефератів на запропоновані теми за відповідними курсами.

Основною метою складання рефератів є розвиток уміння інтернів працювати з літературними джерелами, активного вибору основних моментів, корисних в майбутній діяльності. Викладення літературних даних має нести порівняльний характер, містити елементи критики, співставлення з існуючими умовами практичної роботи в базовій установі.

Тема і план рефератів визначаються в першому кварталі навчання в інтернатурі. В окремих випадках за погодженням з деканатом реферати можуть мати комплексний характер, наприклад, поєднувати питання технології лікарських засобів та їхньої фармакологічної активності, принципи заготівлі лікарської рослинної сировини та її хімічний аналіз тощо.

У підготовці та плануванні рефератів беруть участь спеціалісти базової установи, яким добре відомі принципи практичного лікарського забезпечення населення. Консультативну допомогу надають викладачі прикріпленого ВНЗ. Після закінчення роботи її оцінюють керівник інтерна і викладач ВНЗ, виставляючи відповідні оцінки.

Наприкінці заочної частини інтернатури керівник складає індивідуальні характеристики провізорів-інтернів із обов’язковим повідомленням таких даних:

  1. Загальна культура та ерудиція інтерна, знання принципів фармацевтичної етики та деонтології.

  2. Практична (виконана задана робота) і теоретична (знання літератури) підготовка. Виконання індивідуального плану.

  3. Оцінка реферативних робіт (зокрема, можливість впровадження результатів у практику).

  4. Комунікабельність інтерна.

  5. Оцінка провізору-інтерну за п’ятибальною системою за проходження заочної частини інтернатури.

По закінченні заочної частини провізори-інтерни за направленнями базових аптечних установ здійснюють очну підготовку на кафедрах підвищення кваліфікації вищих фармацевтичних навчальних закладів. Очна частина триває 4 місяці (624 навчальні години).

Графік навчального процесу провізорів-інтернів

Всього: 11 місяців в т.ч.: заняття на кафедрі 4 місяці, на базі стажування 7 місяців.

Тривалість навчання

1 рік

М і с я ц і

VIII:IX:Х:ХI:ХII:I:II

Заочна частина

ІІІ:ІУ:У:ІУ

очна частина

VII

відпустка

Під час навчання в інтернатурі провізори-інтерни можуть одночасно навчатися в магістратурі з такої ж спеціальності, як і спеціальність інтернатури. Вступ до магістратури, а також навчання в ній регламентується Тимчасовим положенням про порядок підготовки магістрів фармації, а також Типовим навчальним планом і програмою підготовки магістрів фармації зі спеціальності “фармація”, затвердженим МОЗ України 12 вересня 2005 року.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]