Скачиваний:
13
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
343.04 Кб
Скачать

Чек – це документ встановленої форми, який містить безумовний наказ власника рахунку в банку (чекодателя) про виплату вказаної в ньому суми держателю чеку

В внутрішньому обороті чеки використовують юридичні і фізичні особи:

  • для безготівкових розрахунків - рахунковий чек;

  • для одержання готівки з рахунків - грошовий чек.

Призначення чека полягає в тому, що він є засобом одержання готівки в банку, засобом звертання і платежу і формою безготівкових розрахунків.

Незважаючи на спільність походження, чек істотно відрізняється від банкноти за формою і роллю в звертанні. Він виписується не банком, а його клієнтом, тому не цілком гарантує те, що чекодавець має внесок у банку і що банк обов'язково виконає його розпорядження про видачу грошей. У результаті цього чек не став загальним засобом платежу, і участь його в грошовому обігу проявилося обмежено.

Розширення практики безготівкових розрахунків сприяло появі нового виду безготівкових грошей - електронних.

Електроні гроші – умовна назва безготівкових грошових засобів, використовуваних їх власниками на основі електронної системи банківських послуг. До основних елементів системи електронних грошей відносяться: банківські автомати, кредитні і дебітові картки, електрона система розрахунків в торгових пунктах

Електронні гроші забезпечують звертання депозитних грошей, тобто за допомогою них виробляється оплата різних зобов'язань безготівковими коштами. Різниця складається лише в тім, що замість розпорядження коштами за допомогою паперових носіїв (платіжними дорученнями, чеками й ін.), що відповідають розпорядження виконуються за допомогою електронних сигналів. Тому немає підстави для визнання існування такого самостійного різновиду депозитних грошей, як електронні гроші.

1.2. Сутність грошей

Розуміння природи грошей нерозривно зв'язано з розумінням сутності грошей. Сутність – це внутрішній зміст предмета, що виражається в єдності всіх його різноманітних властивостей і відносин.

Одним з головних дискусійних питань у теорії грошей, є визначення їхньої сутності, і зокрема, питання про те, чи є сучасні гроші товаром. Для рішення цієї проблеми й аналізу різних думок учених, доцільно розділити дослідження грошей на два етапи:

- перший – дослідження сутності товарних грошей, золотих і срібних монет, а також грошей, виготовлених з папера, розмінних на золото;

- другий – дослідження сутності й особливостей паперових і кредитних грошей.

1. Сутність товарних грошей, золотих і срібних монет, грошей з папера, розмінних на золото

Докладний аналіз сутності грошей був даний К. Марксом у його класичній теорії; поняттю грошей передувало поняття вартості як субстанції, що робить товари порівнянними. Гроші, будучи похідними від вартості, лише інструментально забезпечували її еквівалентну оцінку і самі по визначенню були одним із множинного ряду порівняльних товарів.

Грошова одиниця була потрібна лише для виміру всієї кількості товару, що протистоїть вимірюваному товарові. Концепція К.Маркса цілком відповідала і відбивала сутність дійсних грошей і закономірність їхнього руху.

Концепція К.Маркса. Гроші по своєму походженню - це товар. Виділивши з загальної товарної маси, гроші (золото, срібло) зберігають товарну природу і мають ті ж дві властивості, що і будь-який товар.

Володіють споживчою вартістю

Володіють вартістю, оскільки на виробництво товару – грошей (золота) затрачено певна кількість суспільної праці

У той же час гроші на відміну від звичайних товарів є особливим товаром.

Гроші мають загальну споживчу вартість /здатність задовольняти потреби людини внаслідок використання грошей як загального засобу обміну/

Вартість грошей має зовнішню форму прояву до їх обміну на ринку (товар – гроші завжди можна обміняти на будь-який інший товар, необхідних власнику, в той час як вартість звичайного товару закрита і виявляється в процесі обміну, коли товар продається на ринку)

Гроші дозволили основне протиріччя товарного виробництва: між споживчою вартістю і вартістю.

З появою грошей товарний світ розділилася на двох частин:

один товар - гроші і всі інші товари.

Споживча вартість сконцентрована на стороні всіх товарів, а їхня вартість – на стороні грошей. Товари, що беруть участь в обміні, виступають як споживчі вартості. Гроші стають виразником цих споживчих вартостей усіх товарів через свою вартість.

Таким чином, сутність грошей (повноцінних) полягає в наступному:

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)