Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
11
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
106.5 Кб
Скачать

4.2.Типи грошових систем і їхня еволюція

Грошові системи розвитих країн формувалися в XVI – XVII в.в. Поступово моделі цих систем реформувалися відповідно до змін у товарно-грошових відносинах, що було зв'язано зі становленням і розвитком капіталістичного товарного господарства.

Основними типами грошових систем, що склалися в залежності від форм функціонування грошей, варто вважати:

Системы металлического обращения, в которых используются только металлические деньги:

-система «параллельной» валюты;

- система «двойной» валюты;

- система «хромающей»

валюты;

- система монометаллизма

Системы обращения кредитных и бумажных денег: золото изымается из обращения и заменяются банкнотами, депозитными деньгами, казначейскими деньгами

I. Системи металевого звертання.

Металеві грошові системи виникли в епоху первісного нагромадження капіталу (XVI-XVII ст.ст.), історично існували у формах биметаллизма і монометаллизма. Вони проіснували до середини 30-х років XX-го сторіччя і були ліквідовані в результаті світової кризи капіталізму в1929-1933р.

У залежності від металу, що був прийнятий як загальний еквівалент і бази грошового обігу, грошові системи розподіляються на біметалічні і монометаллические.

Зупинимося на основних етапах розвитку металевих грошових систем.

Биметаллизм. Биметаллизм виник і існував на ранніх ступінях розвитку ринкового господарства. Він був широко розповсюджений у XVI – XVII століттях, а в ряді країн Західної Європи й у XIX ст.

Биметаллизм – денежная система, при которой стоимостным эквивалентом является серебро и золото в монетарной форме

Споконвічно ця грошова система мала деякі переваги перед іншими системами, що полягає в тім, що створювала умови для забезпечення потреби грошового обігу в повноцінних грошах. Тим часом, рівнобіжне існування двох грошових металів об'єктивно приводило до функціонування двох мір вартості і відповідно двох систем цін. Протиріччя, що виникли в співвідношенні між золотою і срібною валютами, вимагало державного регулювання цього процесу. У залежності від специфіки биметаллизм існував у наступних видах:

Виды биметаллизма:

- система «параллельной» валюты;

- система «двойной» валюты;

- система «хромающей» валюты

Першої, найбільш ефективною формою биметаллизма була система «рівнобіжної» валюти, що характеризувалася тим, що співвідношення між золотими і срібними монетами однакового номіналу встановлюється стихійно з ринковою ціною металу. Однак, оскільки ринкові зміни співвідношення валют піддаються постійним коливанням цін, в організації грошового обігу виникли істотні технічні труднощі. Ліквідуючи цих труднощів держава створила систему «подвійної» валюти. Суть цієї системи характеризується введенням законодавчого співвідношення золотих і срібних монет. Оскільки рівень цін одного виду металу перераховувався в іншій установленою державою співвідношенням, ця система упорядкувала ціноутворення. Однак, через якийсь час і в цій системі проявилися недоліки: ринкове співвідношення між сріблом і золотом часто не збігалося з офіційним.

Соседние файлы в папке Деньги и кредит 3 курс 2008 г. (каф. банк. дела)