Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВОЗНАВСТВО / СРС Правознавство.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Задача № 19

Спеціаліст І категорії Помазенко, працюючи на комп'ютері обчис­лювального центру Київської академії державного управління при Президентові України, підключила комп'ютер до мережі високої напруги, внаслідок чого останній був приведений до часткової непрацездатності. Наказом по академії Помазенко була оголошена догана, і на неї покладений обов'язок відшкодувати заподіяну шкоду в повному розмірі. Помазенко заперечувала, вказуючи на те, що звичайна електрична мережа була зіпсована і вона підключилась до мережі високої напруги, а застосування двох стягнень за один вчинок незаконне.

Дайте поняття матеріальної відповідальності.

За яких умов можливо накладати матеріальну відповідальність на службовців?

Чи можливе застосування матеріальної відповідальності одночасно з дисциплінарною?

Чи є навмисна провина необхідною умовою для покладення на працівника матеріальної відповідальності?

Яку відповідальність може нести Помазенко за часткове знищення комп'ютера?

Задача № 20

Клепкін, що викрадав з квартир коштовності, відносив їх на зберігання до свого знайомого Бертляєву. Вертляєв брехав, що майно крадене, брав його на збереження і реалізацію. Модиров, двоюрідний брат Вертляєва, також знав, що його родич зберігає і реалізує чуже майно, викрадене в громадян, але до органів влади не звертався з заявою подібного роду.

Проаналізуйте дії кожного з цих осіб і визначте їх відповідальність.

Задача № 21

У зв'язку з відрядженням Семенов передав Давидову 10 червня 2004 року відеоапаратуру, обумовивши в розписці її повернення "за першою вимогою". Влітку 2007 року Семенов попросив повернути річ, але отримав відмову, оскільки Давидов вважав, що власник речі "пропустив строк позовної давності".

Як буде вирішено справу?

Задача № 22

Полян, у відношенні якого була порушена кримінальна справа за ухиляння від сплати податків, прийшов у кабінет слідчого Назарова і запропонував йому хабар у розмірі 1500 грн. за припинення справи в зв'язку з "відсутністю складу злочину". Назаров ужив заходів до затримки Поуляна і розповів про те, що трапилося, прокурору.

У чому вина Поуляна? Визначте склад цього злочину.

Задача № 23

Учні кулінарного училища під час перерви грали у дворі в футбол. 15-річний учень Якопенко розбив м'ячем вікно магазину "Кулінарія". Дрібно скло попало в посуд з тістом для пиріжків. У зв'язку з відмовою Якопенка відшкодувати збитки, магазин "Кулінарія" звернувся з позовом до суду, щоб стягнути з хлопця вартість скла (59 грн.) і 30 гри. за встановлення скла, а також 36 грн. за невипечені та непродані пиріжки.

Чи підлягає позов задоволенню?

Задача № 24

У першій годині ночі Селезньов повернулася з роботи додому. Ввійшовши у квартиру, що знаходиться на третьому поверсі, він почув підозрілий шум, а коли умикав світло, то побачив підлітка і розкидані по квартирі речі. Селезньов, схопив гантель, що потрапила під руку, вагою 6кг., крикнув: "Стій!". Всупереч цій вимозі підліток, вибивши стільцем раму, вистрибнув у вікно. Селезньов кинув у нього гантель, але промахнувся. Збігши вниз, Селезньов знайшов, що невідомий, котрим виявився 16-літній Шестопалов, уже мертвий. Судово-медичний експерт установив, що смерть наступила від відкритого перелому підстави черепа, що міг бути результатом падіння з третього поверху на металеву огорожу палісадника під вікнами Селезньова.

Чи збігаються в причинному зв'язку дії Селезньова зі смертю Шестопалова ?

Чи зміниться ваше рішення, якщо результатом перелому кіст підстави черепи могла бути влучення гантелі ?

Задача № 25

Водій службової автомашини районної державної адміністрації Смолій працював на автомашині 9 годин поспіль, після чого йому було наказано працювати ще три години. Смолій відмовився виконати це розпорядження, посилаючись на те, що у зв'язку з втомою він не зможе безпечно для життя людей вести машину. За це Смолію була оголошена догана.

Який порядок винесення стягнень передбачений КЗпП України?

Чи правомірні дії адміністрації? Обґрунтуйте свою відповідь.

Задача № 26

Степанова домовилася з Максимовим про продаж йому житлового будинку за 8 тис. грн. Для підтвердження укладення договору купівлі-продажу покупець передав Степановій завдаток в 2 тис. грн. Але через кілька днів Степанова повідомила Максимова, що вона вирішила будинок не продавати. Максимов звернувся в суд з позовом, в якому просив або стягнути з Степанової завдаток в потрійному розмірі, або прийняти рішення про примусову передачу йому будинку. При цьому він подав у суд письмову угоду про завдаток.

Яке рішення має винести суд?

Задача № 27

Світицький через газету безкоштовних оголошень довідався про том, що Кримов недорого продає автомобіль ВАЗ-2107. Домовившись по телефоні про зустріч, Світицький зустрівся з Кримовим, оглянув машину і вирішив придбати. Світицький і Кримов домовилися, що гроші в сумі 3 тис. доларів США покупець передасть після оформлення всіх документів купівлі-продажу автомобіля. Після оформлення документів, коли ВАЗ-2107 фактично належав покупцю, Світицький недодав 1 тис. доларів США, мотивуючи тим, що і так багато заплатив, а якщо Кримов буде обурюватися, те може позбавитися і цієї суми.

Кваліфікуйте діяння Світицького.

Задача № 28

До фельдшера Чижової додому привезли механізатора, що одержав важку травму під час роботи біля трактора. Чижова відмовилася зробити йому яку-небудь допомогу, пославшись на те, що вона перебуває у відпустці. Поки товариші довезли потерпілого до лікарні, він умер. Своєчасне надання допомоги могло б урятувати життя механізатора.

Відповідальність Чижової.

Задача № 29

Водій вантажівки Серегін їхав по встановленому маршруті. Раптово в 20-ти метрах від машини, що їхала зі швидкістю 60 км. у годину, на проїжджій частині вулиці з'явилася дитина 7 років, яка бігла за м'ячем. Запобігаючи наїзду на дитину, Серегін різко вивернув кермо вправо, зламав огородження й збив пішоходів Калімова та Халітову. Калімов від отриманих травм через кілька годин помер у лікарні, Халитової, за висновком судово-медичної експертизи, заподіяна тяжка шкода здоров'ю.

1. Чи діяв Серегін у стані гострої потреби?

2. Хто може бути притягнутий до цивільно-правової відповідальності за пошкоджене огородження?

Задача № 30

До редакції однієї з газет звернувся громадянин Зубов з такою заявою: „Пізно ввечері на ст. метро Вокзальна працівник міліції зажадав від мене пред’явити паспорт, який я залишив удома. Мене доставили до відділу міліції, де обшукали, у спеціальний журнал занесли мої дані: зріст, вік, колір волосся, очей, місце проживання”.

Чи правомірні дії працівника міліції?

Задача № 31

Оператор Зінченко був переведений на іншу роботу на тому ж підприємстві строком на 2 місяці у зв’язку з простоєм. Зінченко відмовився від нової роботи і зауважив, що він оператор, а йому запропонували роботу техніка і що на такий строк адміністрація не має право переводити. За відмову від виконання нової роботи Зінченку була оголошена догана.

Чи правомірні дії адміністрації підприємства?

Чи може Зінченко оскаржити рішення адміністрації? Відповідь підтвердить посиланням на необхідні статті КЗпП України.

Задача № 31

Бондаренко А.В. протягом останніх років почав зловживати спи­ртними напоями, вчиняти хуліганські дії. виносити з квартири речі, одяг, продавати їх. Одержувану заробітну плату витрачав на придбання напоїв, грошей в сім'ю майже не приносив. Дружина Бонда­ренка А.В. одержувала заробітну плату, що недостатня для сім'ї з 5 осіб, на її утриманні двох дітей - трирічний син і п'ятирічна донька, а також мати чоловіка. Крім того, вона змушена витрачати гроші на утримання чоловіка. Враховуючи, що чоловік зловживає спиртними напоями, ставить свою сім'ю у тяжке матеріальне становище, дружина звернулася до райвідділу міліції із заявою про визнання Бондаренка А.В. обмеженим у дієздатності.

1. У яких випадках громадянин може бути обмежений у дієздатності?

2. Назвіть правові наслідки, які настануть для Бондаренка А.В. в разі визнання його обмежено дієздатним.

Задача № 32

Громадянка Малих і її колишній чоловік звернулися до нотаріуса із проханням засвідчити досягнуту між ними угоду, відповідно до якої розведені подружжя відмовляються від пред'явлення один одному яких-небудь вимог по утриманню малолітніх дітей, чоловік зобов'язується не претендувати на розподіл спільної майно, а дружина - не вступати в новий шлюб до досягнення пенсійного віку.

Чи законна дана угода?

Задача № 33

Гражданка Кириенко утверждала, что, придя на работу 4 апреля, сдала свое пальто в гардероб, не получив номерка. Когда она пришла получать пальто, то его в гардеробе не оказалось. Администрация предприятия отказала Кириенко в выплате стоимости похищенного пальто и она обратилась в суд с иском о возмещении ущерба. Представитель организации пояснил, что не должен возмещать истице ущерб, поскольку она не может предъявить номерок, свидетельствующий о сдаче пальто в гардероб. В свою очередь Кириенко ссылалась на сотрудников, которые могли подтвердить, что она сдала пальто в гардероб.

Дайте правовую оценку спору.

Задача № 34

Зайцева решила продать своему знакомому Носову двухкомнатную квартиру, принадлежащую ей на праве собственности. После оформления сделки у нотариуса Зайцева не получила с Носова никаких денег. Через 12 месяцев она обнаружила, что был оформлен договор дарения. Зайцева обратилась в суд с иском о признании договора дарения недействительным. Какое решение примет суд?

Задача № 35

16-летний Снегирин зарегистрировался с согласия родителей как предприниматель. Осуществляя предпринимательскую деятельность, он заключил договор займа на сумму 5 тыс. грн. в устной форме с гр. Замковым. Через 6 месяцев, когда наступил срок возврата заимствованных денежных средств и выплаты процентов, Снегирин заявил, что не будет возвращать долг, т.к. он не является совершеннолетним. Разрешите спор.

Задача № 36

На приусадебный участок Марфина пристала корова. Поскольку корову нечем было кормить, Марфин забил корову, мясо продал на рынке, а шкуру передал на кожевенный завод за денежное вознаграждение. Через два месяца объявился собственник коровы. К кому и какие требования он может предъявить?

Задача № 37

Сидорову был отведен земельный участок для строительства дома. В строительстве дома принимали участие его жена и трое совершеннолетних детей, имеющих самостоятельный заработок. Дом был зарегистрирован на Сидорова. Спустя два года брак между супругами был расторгнут и возник спор о разделе имущества. На долю в доме претендовали все участники строительства. Привлеченный в дело орган местного самоуправления, просил признать право собственности на дом только за Сидоровым, поскольку в связи с архитектурным планом спорный дом через пять лет должен быть снесен и местной администрации будет проще подыскать жилье одному Сидорову. Как должен поступить суд?

Задача № 38

После смерти родителей к трем их совершеннолетним детям перешел по наследству дом. Двое наследников хотят дом продать, а вырученную сумму поделить поровну. Один из наследников против продажи дома, так как желает использовать его для проживания. Наследники, желающие продать дом, считают что при продаже дома целиком его рыночная стоимость значительно возрастет, обращаются в суд за разрешением спора. Определите юридически значимые обстоятельства для правильного разрешения возникшего спора.

Задача № 39

Дружина Боднара знайшла дома записку від свого чоловіка, де він повідомляв про свій намір звести рахунки з життям. Розшуки чоловіка органами внутрішніх справ протягом року позитивного результату не дали. Дружина звернулася до нотаріуса з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, оскільки вона не може отримати в ощадному банку гроші чоловіка, а на її утриманні знаходяться неповнолітні діти.

Дайте роз'яснення.

Задача № 40

Степанова домовилася з Максимовим про продаж йому житлового будинку за 8 тне. грн. Для підтвердження укладення договору купівлі-продажу покупець передав Степановій завдаток в 2 тис. грн. Але через кілька днів Степанова повідомила Максимова, що вона вирішила будинок не продавати. Максимів звернувся в суд з позовом, в якому просив або стягнути з Степанової завдаток в потрійному розмірі, або прийняти рішення про примусову передачу йому будинку. При цьому він подав у суд письмову угоду про завдаток.

Яке рішення має винести суд?