Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРАВОЗНАВСТВО / СРС Правознавство.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
90.11 Кб
Скачать

Задача № 13

Обвинувачуваний у здійсненні особливо тяжких злочинів Удоєв під час допиту переконався, що старшому слідчого прокуратури Меньшикову удалося зібрати прямі докази, що викривають його в здійсненні злочину. Вирішивши, що утрачати вже нічого. Удоєв різко вихопив з-під себе табуретку і замахнувся нею для нанесення удару Меньшикову по голові. Меньшиков, сидячи за столом у куті, зрозумів, що ухилитися від удару практично неможливо, вихопивши пістолет, вистрілив в Удоєва й убив його.

У відношенні слідчого була порушена кримінальна справа за убивство при перевищенні меж необхідної оборони.

Оцінити обґрунтованість цього рішення.

Задача № 14

Скоблєв без відповідного дозволу в заборонений час полював на диких качок. Після повернення з полювання із шістьма убитими качками він був зупинений лісничим Мироновим. Лісничий установив факт незаконного полювання і зажадав, щоб Скоблєв пройшов у відділення міліції. Однак Скоблєв категорично відмовився виконати цю вимогу. Тоді Миронов вирішив силою доставити Скоблева в міліцію і, намагаючись заламати йому руку за спину, заподіяв перелом кисті.

1. Чи можна визнати дії Миронова по затримці Скоблєва правомірними?

2. Вирішите питання про відповідальність Скоблєва.

Задача № 15

Соколенко В.З. працював провідним спеціалістом Одеської обласної адміністрації. Розпорядженням голови від 15 червня 2005 року він був звільнений за ст.38 КЗпП України. Вважаючи звільнення неправильним, Соколенко В.З. звернувся до суду з позовом про поновлення його на роботі, посилаючись на те, що 30 травня 2005 року ним була подана заява про звільнення з роботи за власним бажанням, а 10 червня він захворів, після хвороби вирішив не звільнятись, а коли прийшов на роботу 5 липня 2005 року, його повідомили що він звільнений згідно з поданою заявою.

— Який порядок розірвання трудового договору з ініціативи працівника?

— Чи включається час хвороби в строк попередження про звільнення за власним бажанням?

— Вирішить спір.

Задача № 16

Соколюк і Карпенко, випливаючи в машині таксі, напали на шофера Вознюка. Карпенко з заднього сидіння наніс водію кілька сильних ударів по голові, змусив зупинити машину і вийти з неї. На узбіччі дороги Соколюк і Карпенко декілька разів ударили Вознюка і, відібравши виторг у сумі 80 грн., сховалися. У результаті отриманих ушкоджень Вознюк 17 днів знаходився на лікуванні і був непрацездатним.

Яку відповідальність понесуть Соколюк і Карпенко? Визначте склад цього злочину.

Задача № 17

Уночі Сизов і Петін в одному з вагонів електропоїзда підійшли до пасажира Безвенко і, загрожуючи ножами, вимагали віддати гроші та годинник. Безвенко вчинив опір. Тоді Сизов і Петін нанесли йому кілька ножових поранень у груди і шию і, забравши гроші і годинник, сховалися. Від отриманих ушкоджень потерпілий помер наступного дня в лікарні.

Визначте відповідальність Сизова і Петіна. Визначте склад цього злочину.

Задача № 18

20 жовтня 1996 року була залита квартира Олійника І.О. з вини Кравченко Н.О, яка проживає поверхом вище. Вона залишила відкри­тими крани водопостачання. Вина Кравченко Н.О. встановлена комісією. В результаті залиття квартири Олійнику І.О. завдана матеріальна шкода: зіпсований паркет підлоги на 80%, втратили товарний вигляд килимові покриття на 30%. Квартира потребує поновлювального ремонту. Приблизна загальна вартість завданої матеріальної шкоди становить 2 тис. гривень.

1. Чи повинна Кравченко Н.О. відшкодувати заподіяну шкоду Олійнику І.О.?

2. Що слід розуміти під шкодою, яка підлягає відшкодуванню.

3. Куди повинен звернутися Олійник І.О. щодо відшкодування заподіяної шкоди?