Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gotovo_teoria_2.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
237.53 Кб
Скачать

33. Аналіз ділової активності підприємства.

Ділова активність проявляється в динамічності розвитку підприємства, швидкості обороту засобів підприємства. Критеріями ділової активності є рівень ефективності використання ресурсів підприємства, стійкість економічного зростання, ступінь виконання завдання за основними показниками господарської діяльності тощо. Головним критерієм ефективності роботи підприємства є його прибутковість, тому, здійснюючи господарську діяльність підприємство повинно намагатись не лише прискорювати рух засобів, але й отримувати максимальну віддачу від цього проекту.

Аналіз ділової активності полягає у дослідженні рівнів і динаміки різноманітних фінансових коефіцієнтів – показників оборотності.Загальна оцінка ділової активності проводиться як за якісними критеріями, так і за допомогою кількісних показників.

До якісних показників відносять: розмір ринку збуту продукції, наявність продукції, що експортується, репутацію підприємства тощо.

Кількісними абсолютними показниками ділової активності є обсяг реалізованої продукції (робот, послуг), прибуток, розмір активів, що тісно пов’язані між собою.

В процесі дослідження проводиться співставлення темпів зміни розміру прибутку, обсягу реалізації та активів. Оптимальним вважається наступне співвідношення, яке у світовій практиці отримало назву «золоте правило економіки»:

Тп>Тр>Та>100% , де

Тп- темп зростання (зменшення) прибутку

Тр- темп зростання (зменшення) обсягу реалізації

Та- темп зростання (зменшення) вартості активів(валюти балансу).

Дане співвідношення означає наступний причинно-наслідковий зв'язок:

- якщо темпи зростання продаж (доходу) і прибутку більше темпів зростання активів, ефективність використання активів збільшується;

- якщо темпи зростання прибутку є більшими за темпи зростання обсягу продажу, це може бути результатом зниження собівартості;

- якщо темпи зростання прибутку і обсягу продаж більші темпів зростання активів, відбувається підвищення ефективності діяльності підприємства.

Показники ділової активності дозволяють оцінити ефективність використання власних засобів підприємством і виражаються в оцінці оборотності активів підприємства.

Основні показники ділової активності підприємства:

1) Коефіцієнт оборотності активів = ЧД/ середньорічну вартість активів

2) Коефіцієнт оборотності оборотних активів = ЧД/ середньорічну вартість оборотних активів

3) Коефіцієнт оборотності запасів = ЧД/ середньорічну вартість запасів

4) Коефіцієнт оборотності власного капіталу = ЧД/ середньорічну вартість власного капіталу

5) Коефіцієнт оборотності коштів у розрахунках = ЧД/ середньорічну вартість дебіторської заборгованості

6) Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості = ЧД/ середньорічну вартість кредиторської заборгованості

7) Строк погашення дебіторської заборгованості = 365 / Коефіцієнт оборотності коштів у розрахунках

8) Строк погашення кредиторської заборгованості = 365/ Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості

Нормативних значень зазначених коефіцієнтів немає. Проте, вони мають збільшуватися, оскільки це прискорює оборотність і відповідно, дає можливість отримати кращий фінансовий результат. Що стосується строків погашення дебіторської та кредиторської заборгованості, то вони повинні зменшуватися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]