Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Политэкономия МЕТОДИЧКА Завдання_для_СРС.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
244.22 Кб
Скачать

Варіант №21

Задача 1. За 10 годин робітник виробляє 10 товарів, загальна вартість яких 40 гривень. Скільки буде коштувати вся денна продукція і один товар, якщо: а) продуктивність праці зросте у два рази; б) інтенсивність праці зросте у 1,5 рази ?

Задача 2. Тривалість робочого дня - 8 годин, норма додаткової вартості – 100%, один робітник за день створює капіталісту 5 дол. додаткової вартості.

Яку масу додаткової вартості буде виробляти за день робітник за умови, що продуктивність праці в галузях, що виробляють предмети споживання для робітників, підвищиться на 35% ?

Задача 3. Попередньо авансований капітал дорівнює 15 млн. дол., у тому числі змінний капітал – 4 млн. дол., m’ = 200%. Норма нагромадження – 25 %. Визначте розміри капіталу на другий рік. В чому суть нагромадження капіталу і що є його джерелом?

Варіант №22

Задача 1. За 8 годин робітник виробляє 40 товари, загальна вартість яких 180 гривень. Скільки буде коштувати вся денна продукція і один товар, якщо: а) продуктивність праці зросте у два рази; б) інтенсивність праці зросте у 1,5 рази ?

Задача 2. Знов створена вартість – 282 млн. дол.., витрати на оплату робочої сили – 83 млн. дол., через 4 роки відповідні показники становили: 334 млн. та 92 млн. дол.. Як змінилася маса і норма додаткової вартості?

Задача 3. Авансований капітал становить 70c+30v. Його розміри зросли в результаті нагромадження в 3 рази, органічна будова капіталу зросла до 4:1. Порівняйте зростання попиту на робочу силу з зростанням розміру капіталу. Чому нагромадження капіталу приводить до відносного скорочення попиту на працю? Чому він є відносним?

Варіант №23

Задача 1. Товаровиробник виготовляє 40 виробів на місяць, витрачаючи на кожний виріб 5 годин праці. Припустимо, що інтенсивність праці зросла вдвічі. Чи відіб’ється ця зміна на: а) вартості одиниці виробу; б) обсязі виробництва?

Задача 2. У промисловості Японії у 1960 році норма додаткової вартості складала 250%. Робочий тиждень – 60,2 години. Який час протягом тижня робітник працював на капіталіста?

Задача 3. Авансований капітал рівний 20 млн. дол. виріс в три рази в результаті нагромадження. Органічна будова капіталу зросла з 4:1 до 9:1. В який пропорції зріс постійний та змінний капітал.

Варіант №24

Задача 1. Товар В обмінюється на 30 одиниць товару С. Як зміниться пропорція між ними, коли вартість товару В: 1) зменшиться у два рази; 2) збільшиться у два рази ? Як зміниться мінове співвідношення, коли вартість товару С: 1) зменшиться у два рази; 2) збільшиться у 2 рази ?

Задача 2. Робочий день – 8 годин. Норма додаткової вартості – 100%. Вартість предметів споживання в результаті зростання продуктивності суспільної праці зменшилася удвічі. Як змінився ступінь експлуатації робітничого класу ?

Задача 3. «Ціна праці» зросла з 1 дол. до 1,4 дол., а робочий тиждень у зв'язку з безробіттям скоротився з 46 годин до 30 годин. Як змінюються тижневий заробіток робітника ?

Варіант №5

Задача 1. Товар В обмінюється на 6 одиниць товару С. Як зміниться пропорція між ними, коли вартість товару В: 1) зменшиться у два рази; 2) збільшиться у два рази ? Як зміниться мінове співвідношення, коли вартість товару С: 1) зменшиться у два рази; 2) збільшиться у 2 рази ?

Задача 2. Знов створена вартість – 284 млн. дол.., витрати на оплату робочої сили – 82 млн. дол., через 4 роки відповідні показники становили: 316 млн. та 92 млн. дол.. Як змінилася маса і норма додаткової вартості?

Задача 3. Авансований капітал – 80 тис. дол. Органічна будова капіталу – 1:1. В результаті нагромадження капіталу його розміри збільшились до 170 тис. дол., а органічна будова до 4:1. Визначте постійний та змінний капітал.