Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сквер записка.docx
Скачиваний:
23
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
661.53 Кб
Скачать

Кліматичні умови в м. Харкові та в Харківській області

Головна роль у формуванні клімату належить сонячному промінню та теплу. Найбільша кількість прямої сонячної радіації до Слобідського краю надходить у липні, а найменша -у грудні. На поверхню ґрунту, рослинного покриву за рік надходить до 4250 МДж/м2, а річні коливання збігаються із зміною хмарності.

Сонячне сяйво складає в середньому близько 1850 год./р. Хмарних днів в Харкові до 95 на рік. Середньорічна температура повітря коливається від 6,0 С на півночі до 7,4 С на півдні. Найхолодніші місяці року — січень і лютий, найтепліші — липень і серпень.

Особливістю клімату Харківської області є посилення континентальності у південному та південно-східному напрямках. Харків міститься в північній частині області.

Іншою кліматичною особливістю Харкова є те, що територію перетинає зона високого тиску. Влітку вона майже непомітна і чітко позначена взимку. Ця зона є кордоном розподілу вологих повітряних мас та опадів на території України. На північ від цієї зони розповсюджені циклони, південно-західні та західні вітри, які зумовлюють опади. На півдні поширені північні, на сході, східні посушливі маси.

Кліматичною рисою Харківської області та Харкова є також розподіл опадів, який підпорядкований більш меридіанній залежності, ніж широтній. Добре зволожена західна частина області з середньорічною кількістю опадів 568 мм, східна частина сухіша — 475 мм. Найбільш вологими місяцями у всіх районах області є червень і липень, протягом яких випадає 57 -73 мм опадів (у західних районах опадів буває на 15 — 20 мм більше, ніж у східних). Відносно посушливими є рання весна та осінь. Більш рівномірні опади протягом періоду з температурами повітря більш ЮС бувають у північно-західних районах області.

Існуюче положення Сквер Перемоги

  • Сквер Перемоги - міський сквер у Харкові. Розташований в центрі міста напроти Харківського театру опери та балету між вулицями Сумською і Чернишевській , Раднаркомівській і Скрипника.

  • Сквер був закладений після Великої Вітчизняної війни навесні 1946 року за проектом архітекторів А. М. Касьянова , В. І. Коржа і А. С. Маяка . До війни на цьому місці розташовувалося тролейбусне депо , а до 1930 -х років - Мироносицька церква на однойменній площі.

  • Будівництво скверу вироблялося в основному не за бюджетні гроші , а « на ентузіазмі ». Харків'яни добровільно у вільний час і під час суботників брали участь у будівництві скверу в місті , центральна частина якого в той час , після війни , являла собою в основному руїни . У 1947 році в сквері був споруджен фонтан - альтанка Скляний ( Дзеркальний ) струмінь, що став одним із символів міста.

Сквер Перемоги був закладений після Великої Вітчизняної війни навесні 1946 року і нині є дуже популярним місцем для прогулянок та відпочинку, а також є незмінним місцем зустрічі молоді. Зручне розташування в плані міста, слугує частим транзитом пішоходів, що йдуть від метро або до нього повз сквер, а також приходять на вистави до Харківського національного театру опери та балету ім. М. Лисенко. Поряд із сквером,переважно, розташовані міські забудівлі: театр опери та балету, будівля СБУ( служба безпеки України), Сбербанк України та міська бібліотека. Але також з пн. сторони, по вул. Раднаркомівській, знаходяться два житлових будинки, жителі яких є частими відвідувачами скверу Перемоги.

Композиційним центром скверу є фонтан, який зветься "Дзеркальний струмінь". Фонтан це головна прикраса скверу, та головний символ міста. Біля фонтану завжди багато людей, адже городяни та гості міста дуже полюбляють фотографуватись поряд з ним. Особливо часто тут можна зустріти молодят які роблять весільні фото та відео.