Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сквер записка.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
28.02.2016
Размер:
661.53 Кб
Скачать

Дендрологічне рішення

Озеленення - це творчий процес, пов'язаний з вирішенням цілого ряду складних виробничих завдань. Виробничий процес створення об'єкта озеленення складається з робіт інженерно - будівельного і агротехнічного характеру . До робіт інженерно-будівельного характеру відносяться будівництво споруд , інженерне оснащення та обладнання території об'єкта - влаштування доріжок , майданчиків , укосів , сходів , прокладка комунікацій тощо До робіт агротехнічного характеру відносяться посадки дерев , чагарників , ліан , влаштування газонів , квітників , роботи з догляду за рослинами і формуванню насаджень.

Під насадження в сквері рекомендується відводити 65-75 % території , під доріжки і майданчики - 23-32 %, під квітники і декоративні споруди -2-3 %. Кількість висаджуються дерев і чагарників залежить від призначення скверу , його розташування та архітектурно - планувального рішення ансамблю , до якого включено даний сквер . Якщо сквер розміщений на площі з інтенсивними потоками транспорту і призначений для регулювання руху і декоративного оздоблення площі , то дерева в ньому можуть бути відсутні , а чагарників може бути дуже небагато. У сквері на вулиці , який використовується для відпочинку , дерева необхідні для ізоляції ділянки від шуму , пилу і вихлопних газів автомобілів , а крім того , для створення затінених майданчиків і алей. У середньому для міських скверів можна прийняти норму щільності посадок 100 - 120 дерев і 1000-1200 чагарників на 1 га території .

В даному сквері(сквер «Перемоги») я хочу запропонувати наступні породи:

Українська назва

Латинська назва

1

Акація біла

Robinia pseudo-acacia

2

Береза повисла

Betula pendula

3

Бузок звичайний

Syringa vulgaris

4

Горобина звичайна, ф. плакуча

Sorbus aucuparia, f. pendula

5

Дуб черешчатий, ф. пірамідальна

Quercus robur, f. piramidalis

6

Каштан кінський

Aesculus hippocostanum

7

Клен гостролистий, ф. шаровидна

Acer platanoides, f. globosum

8

Липа мільколиста

Tilia cordata

9

Яблуня багатоквітуча

Malus floribunda

10

Ялина колюча

Picea pungens

11

Бірючина звичайна

Ligustrum vulgare

12

Кизильник блискучий

Cotoneaster melanocarpus

13

Спірея Вангутта

Spiraea vanhouttei

14

Ялівець козацький

Juniperus sabina

Метою мого дендрологічного рішення було зробити групи з красиво-квітучих дерев та рядові посадки вздовж усього скверу. Зробити свіже та неповторне сприйняття під час прогулянки у сквері Перемоги.

Липа мільколиста (Tilia cordata) я висадила рядовою посадкою вздовж алей, яка підкреслює чітку форму доріжок та слугує захистом від шуму та пилу з проїзної частини по вул. Скрипника. Каштан кінський (Aesculus hippocostanum) грає подібну роль(рядова посадка) проте з центрального входу в сквер по вул. Сумській. Дуб черешчатий, ф. пірамідальна (Quercus robur, f. Piramidalis) висаджений рядовою посадкою у зоні віддаленого відпочинку та приваблює своєю красою спостерігаючих на нього відвідувачів. З іншого боку зони ми можемо побачити акацію білу(Robinia pseudo-acacia) висаджену з обох боків по 4шт. приваблюючи своїм білим цвітінням у квітні-травні. Відпочиваючи на лавах на головному майданчику можна спостерігати посаджений позаду лав живопліт кизильнику блискучого(Cotoneaster melanocarpus) та навпроти яблуню багатоквітучу (Malus floribunda), яка цвіте рожевим кольором у травні-червні та горобину звичайну, ф. плакуча (Sorbus aucuparia, f. Pendula), а з боків по 3шт. ялину колючу (Picea pungens) . На вході до скверу з кожного боку висаджений Бузок звичайний(Syringa vulgaris), слугуючи квітучим та запашним обрамленням. В сквері також присутні такі породи як клен гостролистий, ф. шаровидна (Acer platanoides, f. Globosum), Спірея Вангутта(Spiraea vanhouttei), живопліт з бірючини звичайної (Ligustrum vulgare), група по 3шт. з обох боків берез повислих (Betula pendula) навколо яких висаджені кущі ялівця козацького(Juniperus sabina.

Всі дерева гармонійно виглядають один з одним та доповнюють планування скверу своєю красою та цвітінням.