Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основные положения генерального плана.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
595.46 Кб
Скачать

VII система громадського обслуговування

Авторським колективом проведено аналіз існуючої сеті закладів обслуговування за її структурою:

  • заклади освіти;

  • заклади охорони здоров'я, соціального забезпечення, спортивні та фізкультурно-оздоровчі заклади;

  • заклади культури і мистецтва;

  • підприємства торгівлі, громадського харчування і побутового обслуговування;

  • організації і заклади управління, проектні організації, кредитно-фінансові заклади і підприємства зв’язку;

  • заклади житлово-комунального господарства.

Існуюча ємкість установ порівнювалась відповідно до нормативів ДБН 360-92** по багаторівневій системі, характерній для міста Харкова, як міжобласного, обласного та міжрайонного центру, а також по рівнях обслуговування безпосереднього міста - епізодичного, періодичного і повсякденного обслуговування.

Показники коливаються як у цілому по місту, так і по окремих адміністративних районах.

Так по закладах освіти показники забезпеченості дошкільними установами знаходяться в межах нормативу, а по загальноосвітніх школах, вищим (ІІІ-ІУ рівні акредитації) і середніх спеціальних навчальних (І-ІІ рівні акредитації) закладах значно перевищують нормативи. Спостерігається відставання в системі міжшкільних центрів комп'ютерного і виробничого навчання.

По вищих і середніх спеціальних установах, з огляду на роль міста Харкова як міжобласного, обласного і міжрайонного центра, пропонується збільшити число студентів на 25 - 30% від існуючої ємності.

По закладах охорони здоров'я і соціального забезпечення: відчувається гострий дефіцит у будинках і інтернатах різного профілю. Мережа закладів охорони здоров'я цілком задовільна і вимагає збільшення по ємності стаціонарів усіх типів на 3400 ліжок.

Спортивні і фізкультурно-оздоровчі заклади. Забезпеченість спортивними залами загального користування цілком задовільна (на 96%). Необхідно збільшити кількість приміщень для спортивно-оздоровчих занять у мікрорайонах і кількість відкритих і закритих басейнів для загального користування.

Установи культури і мистецтва. У місті функціонує 6 театрів, органний зал, цирк із сумарною місткістю 8,9 тис. місць, що складає близько 55% нормативної забезпеченості.

Забезпеченість місцями у кінотеатрах і клубних приміщеннях складає відповідно, 50% і 80% від нормативу. Зважаючи на те, що за останні роки потреба у використанні цих закладів серед населення значно зменшилася, додаткове будівництво клубів та кінотеатрів є недоцільним. Вище норми забезпеченість музеями, виставковими залами і бібліотеками.

Підприємства торгівлі, громадського харчування і побутового обслуговування. Рівень забезпеченості мережею магазинів продовольчих і непродовольчих товарів складає 110%, ринковими комплексами - 360%. Відчувається значний дефіцит у підприємствах побутового обслуговування (зараз 61% від нормативного).

По організаціях і установах управління, проектним організаціям, кредитно-фінансовим установам існуючий стан відповідає нормативним показникам, або їх перевищує.

Установи житлово-комунального господарства. У Харкові відчувається дефіцит у пожежних депо (необхідне додаткове будівництво на 56 пожежних автомобілів), у готелях (додатково необхідно 3800 місць) і в міських цвинтарях (необхідно близько 330 га територій), тому що ресурс існуючих практично вичерпано.