Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
229.38 Кб
Скачать

Змістовий модуль №2. Догляд за хірургічними хворими. Практичне заняття № 17

Тема: Поняття про антисептику, сучасні методи антисептики.

I. Актуальність теми

Антисептика належить до могутніх і досить поширених методів профілактики та лікування місцевих інфекційних захворювань і сепсису. В 80-90 роки мы століття інтерес до антисептики і масштаби її використання значно збільшилися. Слід підкреслити, що в другій половині ХХ століття змінилися умови та спосіб життя людей, отримала подальший розвиток медична допомога населенню, збільшилися темпи еволюції умовно-патогенних та патогенних мікроорганізмів, що викликають захворювання у людини. Найважливішим проявом процесів, що відбуваються, слід вважати зменшення поширення загальних та збільшення абсолютної кількості місцевих інфекційних хвороб. На місцеві інфекційні хвороби зараз припадає основна маса захворювань, зайнятих ліжок у стаціонарах, поліклінічних відвідувань, витрат на медичне обслуговування.

Для профілактики та лікування місцевих інфекційних хвороб і супутньої їм септикопіємії з давніх часів використовували антисептичні засоби. Сучасному хірургу важко уявити доантисептичний період, коли від інфекції вмирало багато хворих. Ще М.І.Пирогов зазначав, що більша частина поранених вмирає не стільки від ушкоджень, скільки від госпітальної зарази. У минулому на основі емпіричного досвіду, а згодом і на основі наукових досліджень хірургами застосовувались різноманітні засоби для профілактики та лікування хірургічної інфекції. Масштаби їх застосування з часів І.Ф.Земельвейса, Дж. Лістера, М.І.Пирогова, Д.К.Заболотного почали наростати. У першій половині ХХ століття антисептики стали одними із найпоширеніших засобів профілактики та лікування інфекційних захворювань.

Антисептика має надзвичайно велике значення для хірургії. Розробка антисептики як метода відкрило нову еру в хірургії, дала можливість для розвитку нових хірургічних напрямків – кардіохірургії, мікрохірургії, трансплантації органів, тощо.

ІІ. Цілі заняття

  1. Мати уяву про історію розвитку антисептики (α=І).

  2. Знати класифікацію та механізми дії різних методів сучасної антисептики (α=ІІ).

  3. Засвоїти класифікацію антибіотиків, механізм їх дії, принципи застосування (α=ІІ).

  4. Знати організацію роботи в гнійній перев’язочній, методи утилізації використаного перев’язочного матеріалу (α=ІІ).

  5. Вміти вибирати антисептичний засіб в залежності від різновиду гнійно-септичної хірургічної патології (α=ІІІ).

  6. Вміти приготувати і застосовувати антисептичні хімічні засоби (α=ІІІ).

  7. Вміти організувати догляд та режим перебування у відділенні хворого з анаеробною інфекцією (α=ІІІ).

III. Забезпечення вихідного рівня знань-умінь

Література:

Основна:

  1. В. П. Польовий, О. Й. Хомко, С. П. Польова, А. С. Паляниця, І. О. Вишньовський. Догляд за хворими хірургічного профілю. – Чернівці: Медуніверситет, – 2012. – 380 с.

  2. В. П. Андрбщенко, Ю. Ф. Кушта, Д. В. Андрющенко. Перша долікарська допомога – Лювів: Львівський національний медичний університет, - 2011. – 315 с.

  3. С. Д. Хіміч. Довідник хірурга. – К.: Здоров’я, - 2011. – 208 с.

  4. Загальна хірургія : підручник : / М.Д. Желіба, С.Д. Хіміч, І.Д. Герич та ін.; за ред. проф. М.Д. Желіби, проф. С.Д. Хіміча. – К.; ВВС «Медицина», 2010. – С. 488 с

  5. Гостищев В.К. Общая хирургия: Учеб. – 3-е изд., перерб. и доп. – М.: ГЭОТАР-МЕД, 2004. – С. 26-31, 53-67.

  6. А. А. Симодейко, С. С. Філіп, Ю. П. Скрипинець. Тестовий контроль з загальної хірургії з доглядом за хворими. – Ужгород, - 2004. – 110 с.

  7. Ф. Г. Кулачек, Р. І. Сидорчук, В. Д. Фундюр, Б. І. Шумко, В. Р. Цегельник, М. П. Перцович, В. В. Біднюк, Ю. Є. Роговий, О. Й. Хомко. Основи хірургічної практики. – Чернівці, - 2000. – 134 с.

  8. Черенько М.П., Ваврик Ж.М. Загальна хірургія з анестезіологією, основами реаніматології та догляду за хворими – Київ.: Здоров’я, 1999. – С. 60-67

Додаткова:

  1. Конспекти лекцій.

  2. Тимофеев Н.С., Тимофеев Н.Н. Асептика и антисептика. – 2-е изд., перераб. и доп. – Л.: Медицина, 1989. – С. 3-17, 52-65, 202-203.

  3. Антисептики у профілактиці і лікуванні інфекцій / За ред. Г.К. Палія – Київ.: Здоров’я, 1997. – С. 3-90.

Соседние файлы в папке Методичні вказівки 2 курс, догляд за хворими