Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінарське заняття 5 а(соціологія).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
146.43 Кб
Скачать

План заняття:

  1. Предмет етносоціології. Поняття про етнос. Народність. Нація. Національно-етнічні процеси і відносини. Етнічні процеси в українському суспільстві.

  2. Релігія: структура, функції, класифікація. Сакралізація. Секуляризація. Релігійні процеси в Україні

Практичні завдання

Завдання 1

"Віра ж є здійснення очікуваного і впевненість у невидимому. У ній свідчили стародавні. Вірою пізнаємо, що віки облаштовані Словом Божим, так що з невидимого виникло видиме... А без віри догодити Богу неможливо, бо потрібно, щоби той, хто приходить до Бога, вірував, що Він є і винагороджує тих, хто Його шукає... Не вистачить мені часу, щоби розповідати про пророків, котрі вірою перемагали царства, творили правду, одержували обітування, закривали вуста левів, гасили силу вогню, уникали вістря меча, скріплювалися від немічності, були міцними на війні, гнали полки чужих... ". (Новий Завіт, Послання Ап. Павла)

Перечитавши уривок, спробуйте прояснити для себе, в якому сенсі і чому віра постає зв’язком невидимого та видимого? Чи існують якісь інші засоби входження у такий зв'язок, окрім віри? Які приклади присутності невидимого в людському житті ви можете навести? У випадку саме релігійної віри яким чином вона може зробити невидиме видимим? - Спробуйте це пояснити докладно, в тому числі - і з допомогою прикладів,

Завдання 2

"Віра означає визнання чого-небудь істинним із такою рішучістю, котра перевершує силу зовнішніх фактичних та формально-логічних доказів. Це не означає, що істини віри не підлягають ніяким доведенням, а означає лише, що сила віри залежить від особливого самостійного психічного акту, що не визначається повністю емпіричними і логічними засадами.

Якщо віра стверджує більше того, що є у даних чуттєвого досвіду і висновках розумного мислення, то, значить, вона має свій корінь поза сферою теоретичного пізнання і ясної свідомості взагалі. Засади віри лежать глибше від знання і мислення, вона у відношенні до них є факт першопочатковий, а тому й сильніша від них. Вона є більш-менш прямим аби дотичним, простим або ускладненим виявом у свідомості досвідомого зв’язку суб’єкта із об’єктом. Чим простіший, загальніший та неминучий цей зв'язок, тим сильнішою є віра, яка йому відповідає". (В.Соловйов)

"Віра і знання виходять із настільки різних джерел нашого духу, що нерідко побудови (інтелектуальні), що задовольняють першу, е рішучою відмовою від другого. Такою є, наприклад, знаменита формула 4-го Вселенського собору (451) про співвідношення двох сутностей у Христі: сутності з’єднані незлитно, нероздільно, нерозлучно, незмінно. Мислимість відношення тут дорівнює нулю, проте ці негативні формули зачиняють двері для заперечень ". ("Христианство". Словарь. Т. 1.)

Перечитавши наведені уривки, постарайтеся усвідомити природу віри та її співвідношення із знанням.

Що з'являється у свідомості людини раніше - знання чи віра?

Чи можна знищити віру за допомогою фактичних та формально-логічних доказів?

Чи можна легко порушити віру шляхом наведення наукових даних, що суперечать твердженням віри?

Як би ви пояснили вислів "віра залежить від особливого самостійного психічного акту"?

Чи присутня віра у сфері науки? Аргументуйте свою відповідь.

Завдання 3

"... Нове життя і нова антропологія утверджується лише у Церкві та через Церкву, в котрій живе Христос, а з Ним і уся повнота Божества. Справа Христова на землі виразилась саме у тому, що Ним була заснована Церква, закладено початок нового, благодатного життя, що духовно відновлювало рай на зеті. Церква це є лише "общиною послідовників", яку залишали після себе великі вчителі і пророки, але деяка Істота, живий організм, Тіло Христове. Це не перешкоджає тому, що вона е ієрархічно організованою спільнотою, причому ієрархія володіє божественною владою здійснення таїнств, що наступницьки через апостолів вручені їй самим Христом ". (Н.Бердяєв)

Перечитавши наданий уривок, зробіть висновки про роль церкви у духовному житті християн. Поясніть термін "Ієрархічно організована спільнота" (в разі потреби зверніться до словників). В яких ще значеннях, крім описаного, вживається слово "церква"?

Як пояснити відмінності між термінами: церква і община? церква і секта? церква і храм?

Перевір себе (тестові завдання)

1. Релігія - це:

а) певний стан свідомості;

б) вид суспільної організації:

в) сукупність обрядів, поклонінь, ритуалів;

г) зв’язок між однодумцями;

д) зв'язок людини із вищими священними силами.

2. Релігійний досвід, як особливий вид людського досвіду, передбачає:

а) поклоніння вищим силам;

б) наявність відчуття вихідної спорідненості людини із найпершими засадами буття;

в) досвід спілкування простих людей із священнослужителям;

б) досвід боротьби особистості за своє право на вільнодумства.

3. Релігійною вірою можна назвати віру в:

а) політичного лідера;

б) реальне існування надприродних явищ;

в) необмежені сили людини;

г) можливості науки.

4.Наведіть декілька термінів з релігійної лексики, які означають предмети та явища, пов'язані з існуванням релігії у житті суспільства (напр. ікона...).

5. До релігійного культу можна віднести:

а) театральну виставу;

б) богослужіння;

в) виставу "Подвиги Геракла".

6. Релігійні реліквії – це... (дайте визначення або поясніть) 7.Філософія релігії вивчає:

а) історію релігії;

б) історію релігійної філософії; а) патристику;

г) проблеми сутності релігії, що потребують філософського осмислення.

8. Основою для виникнення анімізму у первісних народів були:

а) священні тексти;

б) сновидіння;

в) об'явлення святих.

9.Тотемізм передбачає табу, тобто...(дайте визначення або поясніть).

10. Міфологічні релігійні вірування є монотеїстичними.