Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Хирургия

.doc
Скачиваний:
84
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
758.27 Кб
Скачать

D гострий пієлонефрит

E кишкову непрохідність

465

У хворого, який хворіє виразковою хворобою шлунку, раптово з’явилась загальна слабкість, запаморочення, втрата свідомості. При огляді: шкіра бліда, холодний піт. Пульс 100 хв. АТ 100/80 мм рт ст. В анамнезі: блювання типу “кавової гущі” і чорне випорожнення. Надайте невідкладну допомогу.

A накласти міхур з льодом на епігастральну ділянку.

B промити шлунок

C поставити очисну клізму

D ввести мезатон, кофеїн

E дати понюхати нашатирний спирт та заспокоїти хворого

466

У хворого раптово виник біль після тряскої їзди в ділянці попереку, який іррадіює вниз живота і статеві органи, посилюється при рухах, сечопуск утруднений, болючий. Хворий не спокійний, позитивний симптом Пастернацького справа. В аналізі сечі – велика кількість кристалів сечової кислоти, лейкоцитів, еритроцитів. Це характерно для:

A ниркової кольки

B апендициту

C гострого холециститу

D гострого панкреатиту

E перфоративної виразки шлунку

467

Пацієнт К., 80р., що страждає на аденому передміхурової залози скаржиться на біль у надлобковій ділянці, відсутнє сечовиділення протягом 18 годин. Які наявні проблеми у пацієнта?

A гостра затримка сечі

B хронічна затримка сечі

C анурія

D олігурія

E поліурія

468

Хвора скаржиться на біль, почервоніння в ділянці лівої кінцівки, підвищення температури тіла до 39,2 С. В ділянці лівої гомілки відмічається незначний набряк і гіперемія шкіри з чіткими контурами у вигляді язиків полум'я, місцеве підвищення температури. З чим пов’язані проблеми у пацієнтки?

A бешиха

B фурункульоз

C лімфангоїт

D гострий тромбофлебіт

E флегмона

469

Через 5 діб після ін’єкції розчину камфори на сідниці у хворої утворився різко болючий інфільтрат, з гіперемією шкіри над ним, місцевим підвищенням температури. При пальпації – в центрі інфільтрату відмічається розм’якшення та флуктуація. Температура тіла 37,8 С. Відображена картина дозволяє запідозрити:

A післяін'єкційний абсцес

B бешиху

C флегмону

D карбункул

E фурункул

470

До медичної сестри звернулась потерпіла із скаргами на біль у лівій гомілці. Дві години тому вона впала на вулиці. Самостійно пересуватись не може. При огляді: ліва гомілка в нижній третині набрякла, а в середній – деформована. В місці деформації визначаються біль, крепітація та патологічна рухливість відломків. Про що повинна подумати медична сестра?

A закритий перелом гомілки

B забій м’яких тканин гомілки

C розтягнення зв’язок

D вивих у гомілково- ступневому суглобі

E розрив м’язів гомілки

471

В приймальне відділення доставлений хворий, який годину тому отримав травму правого плечового суглоба. При огляді правий плечовий суглоб деформований, відмічається суглобова западина, рухи в суглобі різко обмежені, болючі, носять пружинячий характер. При пальпації головка плечової кістки знаходиться в підпахвинній ямці. Назвіть попередній діагноз?

A вивих правого плеча

B перелом правої плечової кістки

C розрив м’язів правого плеча

D перелом ключиці

E розрив зв'язок плечового суглобу

472

Пацієнт 45 р. під час ожеледиці підвернув ногу і звернувся в травмпункт зі скаргами на біль в ділянці правого гомілково - ступневого суглобу. При огляді: в ділянці латеральної кістки правого гомілково- ступневого суглобу відмічається набряк, крововиливи . При пальпації – локальна болючість в ділянці латеральних зв’язок, позитивний симптом “натягу”. З чим пов’язані проблеми пацієнта?

A розтягнення латеральних зв’язок

B вивих

C забій гомілково-ступневого суглобу

D перелом латеральної кісточки

E артрит гомілково-ступневого суглобу

473

Пацієнт 35 р. звернувся до ендокринолога зі скаргами на постійне серцебиття, дратівливість, тремтіння рук , схуднення. Об’єктивно: відмічається, збільшення

щитовидної залози. Пульс 100 ударів за 1 хв. , АТ 150/100 мм. рт. ст. З чим пов’язані проблеми у пацієнта?

A тиреотоксикоз

B гіпертонічна хвороба

C рак щитовидної залози

D ішемічна хвороба серця

E мікседема

474

Хворій з тиреотоксикозом ендокринолог призначив лікування .Який із перерахованих

лікарських препаратів необхідно використовувати для лікування?

A мерказоліл

B кофеїн

C преднізолон

D нітрогліцерин

E дібазол

475

Хворий , 45 років, поступив у реанімаційне відділення зі скаргами на біль у горлі, затруднене ковтання, сіпання м’язів у рані. Об’єктивно: підвищений тонус м’язів і сухожильних рефлексів. Через 6 годин з’явився тризм, сардонічна посмішка, опістотонус. Який найбільш імовірний діагноз?

A правець

B дифтерія

C стороннє тіло у трахеї

D бронхіальна астма

E гостра правошлуночкова недостатність

476

Хворий, 50р., поступив у хірургічне відділення зі скаргами на біль у ділянці рани і швидко прогресуючий набряк лівої кінцівки, головний біль, підвищення температури тіла до 39С, серцебиття. З рани виділяються пухирці газу з невеликою кількістю сукровичної рідини, м’язи набухші і мають вигляд вареного м’яса. Шкіра холодна на дотик, на ній темно-червоні плями. Під час пальпації кінцівки чути крепітацію. З чим

пов'язані проблеми пацієнта?

A газова гангрена

B правець

C ангіна

D флегмона

E бешиха

477

Жінка 67 років, поступила у відділення малоінвазивної хірургії для планової холецистектомії. Протягом десяти днів скаржиться на періодичні інтенсивні болі в правому підребер’ї, в пілородуоденальній зоні з іррадіацією в спину, t0 тіла 36.6 0 С. В анамнезі більше 30 років виразкова хвороба дванадцятипалої кишки, останнє загострення якої відмічає 10 років назад. Додаткові методи обстеження виявили наявність конкрементів в жовчному міхурі. Яке ще обов’язкове обстеження, за

призначенням лікаря, потрібно провести пацієнтці ?

A * Фіброезофагодуоденоскопію

B Рентгеноскопію шлунка і 12 п. кишки

C Холецистографію

D Ірригоскопію

E Дуоденальне зондування

478

Пацієнт 48 років, звернувся до хірургічного відділення зі скаргами на наявність пухлиноподібного вип,ячування в ділянці пупка, що з,являється при фізичному навантаженні, кашлі напруженні м,язів передньої черевної стінки. При усуненні навантажень та в положенні лежачи на спині самостійно вправляється. Запідозрено пупкову грижу. Вкажіть складові частини грижі.

A *Грижові ворота, грижовий мішок, грижовий вміст

B Грижові ворота, грижова сумка,грижова рідина

C Грижовий вхід, грижовий мішок, грижовий вихід

D Грижові ворота, грижова порожнина, грижовий склад

E Грижовий мішок, грижова порожнина, грижовий замок

479

У пацієнта , 45 років, виник відкритий перелом кісток правої гомілки, укскладнений нагноєнням рани. За даними рентгенологічного обстеження-повного зрощення кісткових уламків не відбулося,отже,зовсім відмовитись від гіпсової пов’язки поки що неможливо.Який вид гіпсової пов’язки слід накласти для фіксації кісткових уламків та забезпечення відкритого доступу до рани?

A *Вікончаста

B Шинно-гіпсова

C Циркулярна

D Лонгетно-циркулярна

E Пов’язка із стременом

480

Пацієнт 58 років звернувся до приймального відділення зі скаргами на біль в поперековій ділянці та озноб. Хворіє протягом 4 діб. При обстеженні – температура тіла 38.5 ?С, в поперековій ділянці справа –щільний інфільтрат діаметром 5 см., шкіра над ним багряно-червоного кольору. В центрі інфільтрату спостерігається

декілька отворів , з яких виділяється густий зеленкуватий гній. Вкажіть план медсестринських втручань та подальше лікування пацієнта при карбункулі поперекової ділянки.

A *Накласти асептичну пов’язку і госпіталізувати в хірургічне відділення для вскриття карбункула.

B Накласти асептичну пов’язку і направити в фізіотерапевтичний кабінет для отримання УВЧ-терапії.

C Накласти зігріваючицкоипрес і призначити знеболюючі препарати.

D Пизначити антибактеріальні препарати та забезпечити амбулаторне спостереження.

E Накласти фіксуючу пов’язку,призначити загальноукріплюючу терапію

481

По життєвим показам пацієнтові перелито 1.5 л. консервованої одногрупної крові. Після гемотрансфузії у пацієнта розвинувся цитратний шок, який проявився судомними посмикуваннями окремих м’язів, послабленням серцевої діяльності, зниженням артеріального тиску, прискореним пульсу. Шкіра та видимі слизові оболонки бліді, з ціанотичним відтінком. Як попередити виникнення цитратного шоку?

A *Ввести 10 ml 10\% р-ну кальцій хлор на кожні 250 ml перелитої консервованої крові.

B Ввести 5 ml глюконату кальцію на кожні 500 ml перелитої консервованої крові.

C Вводити 5 ml 2\% еуфіліну кожні 30 хвилин

D Ввести 20 ml 10\% р-ну кальцій хлор на кожні 500 ml перелитої консервованої крові.

E Ввести 5 ml глюконату кальцію на кожні 500 ml перелитої консервованої крові.

482

Хворий 35 років, звернувся до приймального відділення зі скаргами на сильний біль в ділянці прямої кишки, ,що порушує акт дефекації та сечопуску, ,підвищення емператури тіла до 38.50С, зниження апетиту, безсоння. При огляді: :набряк,

почервоніння навколо ануса, різка болючість при пальцевому дослідженні прямої кишки. .В крові: лейкоцитоз, зсув лейкоцитарної формули вліво, прискорення ШОЕ. .Яке захворювання можна запідозрити у хворого?

A *Гострий проктит

B Гостра кишкова непрохідність

C Геморой

D Рак прямої кишки

E Травма прямої кишки

483

При обстеженні пацієнта 45 років, що отримав закриту травму живота, запідозрено внутрішню кровотечу. Яку з нижче перерахованих ознак медична сестра відмітить першочергово?

A *Блідість шкірних покривів

B Падіння артеріального тиску

C Підвищення частоти серцевих скорочень

D Потьмарення свідомості

E Зменшення діурезу

484

Пацієнт 35 років звернувся до приймального відділення зі скаргами на біль в ділянці заднього проходу,що посилюється при акті дефекації ,появу незначних кров’янистих виділень під час дефекації у вигляді повздовжніх стрічок. Вкажіть медсестринське обстеження, яке має провести медична сестра , виходячи зі скарг даного пацієнта?

A *Огляд і пальпацію ділянки заднього проходу,подальше пальцеве досліждження анального каналу.

B Првести ректороманоскопічне обстеження.

C Првести колоноскопічне обстеження..

D Првести ірігоскопічне обстеження..

E Првести аноскопічне обстеження..

485

У жінки через 4 тижні після пологів виник колючий біль в лівій молочній залозі ,що збільшилась в об’ємі температура тіла 39 ?С,виник головний біль, нездужання, втрата апетиту. Годування молочною залозою стало болючим. Пальпаторно: залоза болюча,дифузно збільшена, щільна,спостерігається супутній лімфангоїт. Локальних інфільтратів та розм’якшень не виявлено. Вкажіть план медсестринських втручань при інфільтративній формі гострого маститу.

A *Спокій молочної залози, тепле її укутування, повне зціджування молока.

B Локально –зігрівальний спиртовий компрес на молочну залозу.

C Накласти стискаючу пов’язку на молочну залозу.

D Антибаотикотерапія, повне зціджування молока необов’язкове

E Іммобілізуюча пов’язка молочної залози,антибіотикотерапія.

486

В хірургічне відділення госпіталізовано хворого 40 р .з скаргами на різкий біль в правому підребер’ї із іррадіацією в спину і праву лопатку, гіркоту в роті, нудоту, блювання. Стан погіршився дві години тому в зв’язку з порушенням дієти. Об’єктивно: жовтяничність шкірних покривів, біль при пальпації в правому підребер’ї. Медсестра поставила холод на ділянку жовчного міхура. Стан хворого не покращився. Якими повинні бути подальші дії медичної сестри?

A * Оцінити стан хворого, переглянути план втручання.

B Припинити втручання .

C Продовжити термін здійснення запланованих втручань.

D Підготувати хворого до УЗД.

E Ввести наркотичні анальгетики.

487

Пацієнт Н. 40 р. поступив в хірургічне відділення зі скаргами на різкий біль в правій гомілці, який посилюється при ходьбі. Об’ктивно: шкіра кінцівки бліда, холодна на дотик, на артеріях ступні відсутня пульсація. Лікар поставив попередній діагноз: “Облітеруючий ендартеріїт”. Які обстеження необхідно провести для підтвердження діагнозу?

A * Осцилографію нижніх кінцівок

B Електрокардіографію

C УЗД

D Рентгенографію кінцівки

E Комп’ютерну томографію

488

Хворому К. 30р., дві години тому була проведена операція на органах черевної порожнини. Хворий скаржиться на неможливість сечовипускання. Поставте мед сестринський діагноз.

A * Анурія

B Протеїнурія

C Гематурурія

D Піурія

E Циліндрурія

489

Машиною швидкої допомоги в хірургічне відділення доставлений пацієнт Б. 56 років з діагнозом: ”Тромбоемболія правої підколінної артерії”. Яке незалежне медсестринське втручання необхідно застосувати для зниження обмінних процесів в хворій гомілці?

A *Обкласти гомілку міхурами з льодом.

B Накласти спиртовий компрес на гомілку.

C Накласти на гомілку компрес з гепариновою маззю .

D Покласти кінцівку на шину Белєра.

E Провести охолодження правої гомілки хлоретилом.

490

В хірургічному відділенні знаходиться пацієнт К. 65 років з раком передміхурової залози, якого готують до оперативного втручання. В зв’язку з гострою затримкою сечі пацієнту щоденно проводять катетеризацію сечового міхура. Який із названих препаратів необхідно ввести в сечовий міхур по закінчені катетеризації з метою профілактики циститу?

A * 10 мл. теплого розчину фурациліну 1: 5000.

B 500 ОД. пеніциліну в 10 мл. теплого ізотонічного розчину хлористого натрію.

C 10 мл. теплого ізотонічного розчину хлористого натрію.

D 10 мл. теплого гіпертонічного розчину хлористого натрію.

E 10 мл. 5\% розчину теплої глюкози.

491

З метою підготовки пацієнта до наркозу медична сестра виміряла температуру тіла, визначила форму і розміри зіниць, реакцію їх на світло, перевірила прохідність

дихальних шляхів, рухомість нижньої щелепи, шиї, визначила частоту пульсу і показники АТ, вагу тіла, зібрала анамнез (алергологічний і трансфузійний), визначила групу крові і Rh-фактор, промила шлунок, випустила сечу катетером і поставила клізму. На що не звернула увагу медична сестра?

A *Не перевірила наявність знімних зубних протезів.

B Не запитала, як часто пацієнт вживає алкоголь.

C Не запитала чи пацієнт палить.

D Не запитала чи пацієнт ВІЛ інфікований.

E Не запитала чи пацієнт хворів хворобою Боткіна.

492

Медсестра операційного блоку проводить підготовку хірургічних інструментів, виготовлених з вуглецевої сталі, для довготривалого зберігання і транспортування. Кінцевою операцією підготовки інструментів є обробка їх нейтральним вазеліном. Яким чином медсестра буде проводити обробку інструментів?

A *Зануренням інструментів в розтоплений вазелін t0 600-700 C.

B Зануренням інструментів в розтоплений вазелін t0 500-550 C.

C Зануренням інструментів в розтоплений вазелін t0 400-450 C.

D Зануренням інструментів в розтоплений вазелін t0 300-350 C.

E Зануренням інструментів в розтоплений вазелін t0 800-900 C.

493

На протязі двох діб в хірургічному відділенні знаходиться на консервативному лікуванні хворий Р. 43 років з гострим панкреатитом. Стан хворого відповідає середній важкості. З моменту поступлення в стаціонар хворий знаходиться на голодній дієті. Коли Ви плануєте дозволити хворому приймати їжу?

A *Після відновлення моторно - евакуаторної функції ШКТ.

B Після зниження діастази до нормальних цифр.

C Після завершення дезінтоксикаційної терапії.

D Після зникнення больового синдрому.

E Після промивання шлунка.

494

В кардіохірургічне відділення поступила дитина з діагнозом: дефект міжшлуночкової перегородки. До якої групи хірургічних захворювань цю патологію віднесе медична сестра?

A * Вади розвитку і потворства

B Хірургічна інфекція

C Травми

D Пухлини

E Змертвіння

495

Доставлено потерпілого з місця ДТП з підозрою на розрив сечового міхура. Який метод інструментального обстеження найдоцільніше застосувати?

A * Цистографію.

B Оглядову орографію.

C Фіброгастроскопію.

D Оглядову рентгенографію.

E Ректороманоскопію.

496

Хворій М. 42 років виконано операцію з приводу варикозного розширення вен нижньої

кінцівки. На кінцівку слід накласти:

A * Два еластичних бинта

B Один еластичний бинт

C Марлевий бинт

D Марлевий бинт поверх еластичного

E Еластичний бинт поверх марлевого

497

Постраждалий із стороннім тілом верхніх дихальних шляхів знаходиться у свідомості і

може підвестись. Який спосіб видалення застосує медична сестра:

A * Метод черевних поштовхів

B Метод грудних поштовхів

C Вкладе на підлогу, відкриє рот

D Проведе ШВЛ

E Порадить потерпілому самостійно видалити стороннє тіло

498

Медсестра транспортує хворого з діагнозом проривна виразка шлунку в рентген-кабінет. Яке найвірогідніше обстеження йому будуть проводити:

A *Оглядову рентгенографію органів черевної порожнини

B Ірригоскопію

C Контрастну ренгенографію шлунку з барієм

D Ренгенографію грудної клітки

E Оглядову урографію

499

Хворий К., 72 років скаржиться на тривалу затримку сечовипускання. Медична сестра запідозрила аденому передміхурової залози. До якого обстеження в першу чергу медичній сестрі слід підготувати хворого?

A * Пальцьове дослідження через пряму кишку.

B Цистоскопії.

C Хромоцистоскопії.

D Оглядової орографії.

E Видільної орографії.

500

Медична сестра, оглядаючи гнійну рану встановила - дно рани вкрите яскравими грануляціями, гнійних виділень майже немає. Яку пов’язку необхідно накласти?

A * Мазьову пов’язку з левоміколем

B Суху асептичну пов’язку

C Пов’язку з фурациліновою маззю

D Пов’язку з 10\% розчином хлориду натрія

E Повязку з 3\% розчином перекису водню

501

Під час проведення первинної хірургічної обробки рани її краї, стінки та дно висічені з накладанням первинного шва. Виберіть вид антисептики, який використано в даному випадку:

A Механічна

B Фізична

C Хімічна

D Комбінована

E Біологічна

502

Медичній сестрі необхідно провести передстерилізаційну обробку хірургічного інструментарію. Яким з перерахованих нижче препаратів вона може скористатись?

A Бодефен

B Бактолин

C Мікробак

D Бацилол

E Сокрена

503

До онколога звернулась пацієнтка 45 років. Виявлена злоякісна пухлина молочної залози. Який документ заводять на кожного вперше виявленого пацієнта зі злоякісною пухлиною?

A *Форма № 281

B Форма № 30

C Форма № 27 – онко

D Форма № 027

E Форма № 025/о

504

Транспортні шини поділяють на фіксаційні та дистракційні. Яка із перерахованих транспортних шин відноситься до дистракційних?

A Дітерікса

B Фільберга

C Ентіна

D Крамера

E Єланського

505

У пацієнта 34 років з відкритим переломом лівого стегна, під час здійснення І етапу медсестринського процесу медична сестра виявила:

A Вкорочення ушкодженої кінцівки

B Висипання в ділянці ушкодження

C Підвищення температури тіла до 39 0 С

D Посмикування м’язів в місці перелому

E Зниження температури шкіри на ушкодженій нозі

506

У пацієнтки 32 років, із синдромом тривалого роздавлювання лівої ноги, під час здійснення І-го етапу медсестринського процесу медична сестра виявила наступні місцеві ознаки:

A *Шкіра пурпурно-синюшна

B Атрофія м’язів

C Гіперкератоз

D Тріщини шкіри пальців стопи

E Трофічні виразки ніг

507

Пацієнт 29 років, поступив до нейрохірургічного відділення зі стисненням головного мозку. Під час медсестринського обстеження медична сестра виявила наступні об’єктивні ознаки:

A Симптом “світлого проміжку”

B Флуктуація

C Підшкірна емфізема обличчя

D Гіперемія шкіри

E Висипання в ділянці ушкодження

508

Пацієнт 24 років знаходиться на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні з гідраденітом. Здійснивши медсестринське обстеження, медична сестра виявила наступні місцеві ознаки:

A *Флуктуацію

B Підшкірну емфізему

C Гематому

D Конус з брудно-жовтими цятками

E Різкий ціаноз шкіри

509

Пацієнтка 62 років поступила на лікування із закритою травмою поперекового відділу хребта. При об’єктивному обстеженні медична сестра виявила:

A Втрату чутливості нижче місця ушкодження

B Вимушене положення “жаби”

C Дрібноцяткові крововиливи

D Висипання в ділянці ушкодження

E Симптом “прилиплої п’яти”

510

Машиною швидкої допомоги в приймальний відділ доставлено потерпілу 56 років з проникаючою травмою живота. Медична сестра виставила наступний медсестринський діагноз:

A Випадання нутрощів через рану

B Випинання нутрощів під шкіру

C Кровохаркання

D Біль в хребті

E “Гострий живіт”

511

В торакальне відділення поступила пацієнтка 46 років із закритою травмою грудної клітки. Медична сестра виставила наступний медсестринський діагноз:

A Кровохаркання

B Випинання нутрощів під шкіру

C Експіраторна задишка

D Біль в хребті

E Набухання вен шиї

512

Для лікування в урологічне відділення поступив пацієнт 76 років із аденомою передміхурової залози. Після проведеного обстеження медична сестра виставила наступний медсестринський діагноз:

A Гостра затримка сечі

B Біль в хребті

C Нудота, блювання

D Гематурія

E Постійний біль

513

Медична сестра, реалізуючи V етап медсестринського процесу у пацієнта з переломом передпліччя, виявила симптом, що свідчить про успішний перебіг

лікування даного захворювання. Проведіть оцінку результатів успішних медсестринських втручань:

A Зменшення чи повне зникнення набряку, болю

B Відновлення чутливості пальців

C Зникнення гіперемії шкіри

D Зникнення ригідності потиличних м’язів

E Поступове зникнення висипань

514

Медична сестра, реалізуючи V етап медсестринського процесу у пацієнта з випадінням прямої кишки, виявила симптом, що свідчить про покращання стану пацієнта. Проведіть оцінку результатів медсестринських втручань :

A Припинення випадіння прямої кишки

B Припинення здуття живота

C Поява крові у випорожненнях

D Дьогтеподібнй стілець

E Припинення деформації живота

515

Пацієнт 67 років поступив до хірургічного відділення з підозрою на облітеруючий атеросклероз судин нижніх кінцівок. До якого обстеження медсестра повинна підготувати пацієнта:

A Артеріографія

B Ультразвукове дослідження

C Магнітно-ядерний резонанс

D Оглядова рентгенографія

E Артроскопія

516

Медична сестра, реалізуючи V етап медсестринського процесу у пацієнта з циститом, виявила симптом, що свідчить про значне покращання стану пацієнта. Проведіть оцінку результатів успішних медсестринських втручань:

A Нормалізація виділення сечі

B Поліурія

C Нетримання сечі

D Припинення виділення мутної сечі

E Олігурія

517

Медична сестра складає план медсестринських втручань пацієнтові 45 років з туберкульозом правого колінного суглобу. До якого з наведених нижче методів обстеження вона підготує пацієнта?

A Артроскопії

B Рентгенографії

C УЗД

D Спинно-мозкової пункції

E Магнітно-ядерного резонансу

518

Медична сестра, здійснюючи ІІІ етап медсестринського процесу пацієнтові 42 років з шлунково-кишковою кровотечею в анамнезі, запланувала підготовку його до наступного обстеження. Це:

A Спленоманометрія

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]