Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фулерени (с охр).docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
27.02.2016
Размер:
1.23 Mб
Скачать

4.2 Функціональні елементи на основі метал-фулеренових плівок

Велике значення компонент тензора нелінійного сприйняття фулеренів дають можливість створення нелінійно-оптичних пристроїв, в тому числі генератора третьої гармоніки. На думку авторів [16], ефективна генерація третьої гармоніки може бути отримана в шаруватих структурах з квазісинхронізмом взаємодіючих хвилях, аналогічних пристроям для генерації другої гармоніки. Шари що містять фулерен повинні мати товщину рівну когерентній довжині взаємодії, а розділяючі їх шари з практично нульовою кубічною сприйнятливістю – товщино, що забезпечує здвиг фази на π між випромінюванням основної частоти та третьої гармоніки.

Фулерени, ендовулерени та плівки з їх основою являють собою перспективні компоненти для формування оптоелектронних систем та елементів, маючих унікальні оптичні та оптоелектричні властивості. Такі структури не тільки повисять швидкодію, щільність запису інформації ,знизять споживану потужність, але і дозволять вирішити ряд принципових проблем (наприклад висока стійкість фулеренів та фулереноподібних утворень вирішить проблему деградації властивостей структур з часом, та дозволить створити принципово нові електро- оптомеханічні прилади).

Фулериди лужних металів що мають склад М3С60, є надпровідниками. Температура надпровідного переходу залежить від постійної гратки. Для фулериду міді температура надпровідного переходу рівна 120К.

Введені в металічну матрицю фулерени та фулереноподібні частинки можуть утворювати функціональні оптоелектронні прилади нанометрових розмірів, в тому числі і з надпровідними властивостями.

Завдяки своїм властивостям метал-фулеренові плівки можуть застосовуватися як активні елементи сенсорів, покриття, пристрої наноелектроніки, нано-та мікромеханіки (і електромеханіки). Серед функціональних елементів на основі фулереновмісних матеріалів можуть бути побудовані: холодний катод, фоторезистор, фотопровідник, молекулярний контейнер, молекулярний підшипник, та ін.

Титан фулеренові плівки мають гарні характеристики для протезів (низький коефіцієнт тертя, висока міцність, відсутність негативної реакції організму). Вони використовуються для як захисна плівка імплантантів та протезів, щоб покращити їх властивості.

Розділ 5 охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях

5.1. Характеристика приміщення

Відповідно до теми дипломної роботи як об’єкт дослідження в розділі “Охорона праці” мною взято кімнату, в якій проводилися опрацювання данних та написання роботи.

Приміщення, в якому проводилося виконання роботи, знаходиться на п’ятому поверсі житлової будівлі. Загальна площа приміщення становить 7,5 м2, висота – 2,5 м, приміщення має чотири вікна. Кількість працюючих у приміщенні – одна людина. Отже, на одного працюючого в приміщенні припадає: 7,5 (м2/чол.) робочої площі. Згідно з нормами на кожного працюючого в приміщеннях обладнаних компютером повинно припадати не менше 6 (м2/чол.) робочої площі. Висота приміщення – не менше 2,5 м. Отже, нормативи розмірів та забезпечення працюючих робочою площею дотримано.

У приміщенні розташовано 1 комп’ютер. Напруга джерела живлення комп’ютера у приміщенні - 220 В. У приміщенні розміщені 1 письмовий стіл, одна тумба для зберігання документів, один диван.

За небезпекою ураження електричним струмом житлове приміщення належить до приміщень без підвищеної небезпеки ураження електричним струмом працюючих .

План приміщення наведений на рисунку 4.1.

Приміщення оснащене зовнішнім та внутрішнім телефонним зв’язком.

Основні джерела впливу шкідливих та небезпечних факторів на працівників які працюють у приміщенні є :

- можливість ураження струмом напругою 220В;

- підвищений рівень звукового тиску;

- освітлення;

- можливість виникнення пожежі;

Рис. 4.1 – Планування приміщення.