Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
музеєзнавство 19 -24.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
35.61 Кб
Скачать

24. Характеристика американського музею Метрополітен

Музей був заснований 13 квітня 1870 року групою ныо-йоркцев — членів Клубу об'єднаної ліги, які звернулися із пропозицією до властей відкрити музей Метрополітен — «столичний». У їх декларації оголошувалося, що «музей повинен включати не лише колекції живопису і скульптури, але і малюнків, гравюр, фотографій, архітектурних моделей, портретів історичних осіб, а також зразки прикладного мистецтва і ремесел».

Тоді ж в середовищі американських фінансистів, промисловців, банкірів і колекціонерів почався рух за втілювання цього проекту в життя. Вже через чотири роки влади Нью-Йорка винесли необхідну ухвалу, а ще через два роки відбулася і перша виставка. Музей тоді ще не мав власної будівлі, і експозиція розмістилася в приміщеннях балетної школи і колишніх стаєнь на П'ятій авеню і 53-ій вулиці.

Через рік Музей переводиться в особняк Дугласа на 14-ій вулиці Іст, де йому належало пробути дуже довго. Лише у 1880 році міські власті визначили місце для будівництва нової, власної будівлі Музею — в центрі Манхеттена. Це була скромна будівля з червоної цеглини, побудована за проектом архітектора Кальверта Вокса. Через вісім років було відбудовано південно-західне крило і фасад.Монументальний фасад з сірого индианского вапняку був закінчений лише в 1902 році, і нова будівля відкрилася лише цього року. Але весь цей час Музей поповнював свої колекції, першим почавши розвивати принцип «музей усередині музею» — не формування єдиної історичної перспективи, а створення нових підвідділів усередині великих розділів.

Першу експозицію Мета (так американці кохання називають свій Музей) несподівано поповнила унікальна колекція найбільш коштовних експонатів — 174 полотна данських і фламандських живописців. Її подарував Музею колишній кіпрський консул, генерал і антиквар в одній особі, ди Сеснола. Була в цих зборах унікальна колекція пам'ятників мистецтва Кіпру, і тепер Метрополітен став найбільшим в світі сховищем зразків кіпрського мистецтва, а згодом і взагалі всього древнього мистецтва.У 1917 році в Музей поступила величезна колекція Дж.П. Моргана, передана його сином. Морган-старший впродовж зразковий двадцяти років регулярно дарил Мету витвору мистецтва або надавав їх в тимчасове користування. Цього разу поступило більше 5500 предметів з його обширних зборів.Були серед дарувальників і скромні збирачі. Наприклад, Мері Голденберг подарувала Музею картину Густава Курбе «Човен на березі» (1899). У метрополітен-музеї є і ще одне полотно Г. Курбе — «Жінка з папугою», яке художник написав в 1865—1866 роки. Вважається, що сюжет картини художникові підказав критик ТореБюрже, на якого справило велике враження зображення лежачої жінки на іншій картині Курбе, — «Пробудження» (вона не збереглася). Критик вигукнув: «Ах, якби вона прокинулася, витягнула ноги, підняла руки, а в руці була б квітка або пташка, — ось була б чудова картина!»

Взагалі жінки внесли дуже великий вклад до створення Мета. Першою була Лорілард Вулф, єдина жінка серед тих, хто в 1870 році заснував Музей. У 1889 році вона заповідала йому 143 картини сучасних художників і грошова сума на поповнення колекції. Її збори і стало першою колекцією, що «самофинансирующейся», у складі Музею, а потім воно поповнилося такими шедеврами, як «Мадам Шарпантье з дітьми» Ренуара, «Бій биків» Гойі, «Викрадання Ревекки» Делакруа, «Вигляд маєтку Сіна-Жозеф» Сезанна і «Дон Кихот» Домье.У 1980 році було відкрито Американське крило Мета, і це стало подією виняткового значення. Головна частина крила — внутрішній сад під скляним дахом на висоті триповерхового будинку. Одна, цілком скляна стіна, обернена на Центральний парк і природним чином включає в свій інтер'єр його зелень. У одному кінці саду розташовується реконструйований фасад банку, що знаходився на Уолл-стріт в 1822 році, — приклад архітектури пізнього класицизму; на іншому — лоджія з вітражем від Тіффані. Між ними експонується вся історія американської архітектури.MET — також один з найбільших центрів книговидавців. Його продукція своєю поліграфічною якістю залучає багаточисельних відвідувачів, а самому Музею приносить щорічний дохід в півтора мільйони доларів. Екскурсії тут проводяться практично на всіх мовах, включаючи мову глухонімих.Тим більше що в Музеї створені для цього всі умови. Прямо серед експонатів розташувався житловий будинок, тут багато всіляких магазинів, ресторанів і кафе, не говорячи вже про туалети, обладнані спеціальними столиками для сповивання дітей.

Ось хтось розташувався перекусити, хтось перегортає путівник. Деякі вирішили передихнути і неодмінно сфотографуватися. Тут є пандуси і ліфти для інвалідних колясок, а також місця для відпочинку літніх людей, які раптом захочуть сісти або навіть прилягти.Відділи музею

  • Картинна галерея

  • Західноєвропейська скульптура

  • Відділ Стародавнього Єгипту

  • Бібліотека

  • Відділ ужиткового мистецтва (меблі, гобелени, порцеляна, дитячі іграшки)

  • Відділ історичної зброї

  • Історичні музичні інструменти

  • Американське ужиткове мистецтво

  • Фондосховище

  • Середньовічне мистецтво (філія The Cloisters)

  • Відділ малюнків і гравюр

  • Мистецтво ісламських країн

  • Мистецтво Давнього Єгипту

  • Мистецтво Африки, Океанії і доколумбової Америки.

Графік роботи : з вівторка по п*ятницю 09:30 – 17:15, з суботи по неділю 09:30 – 20:45

Ціна білета: дорослі 10 дол., діти – 5 дол.