Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
музеєзнавство 19 -24.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
35.61 Кб
Скачать

22.Загальна характеристика Британського національного музею

11 грудня 1753 р. вважається офіційною датою створення Британського національного музею. Саме тоді англійський парламент своїм декретом проголосив про відкриття першого державного музею не лише у Великій Британії, але й у всьому світі. Початково, експозицію музею було розташовано у спеціально викупленому домі лорда Галіфакса ― Монтеню-хаус ― в Блумсбері, де Музей було фактично відкрито через 6 років ― в 1759 році. Рішення про створення Національного музею прийняв звичайно британський парламент, проте до такого рішення його підштовхнув лікар Ганс Слоа(у)н. Саме він у 1751 р. запропонував парламенту купити його дорогоцінну наукову колекцію за 20 000 фунтів стерлінгів.

Спершу в експозицію музею були виставлені головним чином манускрипти, книги, монети і медалі. Розмаїття до строгої обстановки музею вносили оригінальні експонати, такі як: єгипетська мумія, заспиртована голова грифа, свиня-циклоп… Серед знаменитих експонатів був однин із двох рогів, що виросли на голові такої собі Марі Девіс, чий портрет з двома головами висів поряд. Так тривалий час Британський музей можна було порівнювати із свого роду кунст-камерою, в якій зберігалися доволі рідкісні та курйозні речі. Завдяки численним приватним спонсорським внескам, а також періодичній парламентській фінансовій підтримці музей зміг поповнювати свої колекції і розвиватися на належному рівні. Всі скарби Британського музею виставлені у 94 галереях, загальна протяжність яких досягає ~ 4 кілометрів. Експозиції музею настільки багаті, що навіть для механічного побіжного огляду його залів знадобиться не менше семи днів. Тут зберігаються пам’ятки первісного суспільства (зокрема і Британських островів), культури Стародавнього Єгипту і Месопотамії, Давньої Греції та Риму, епохи середньовіччя, мистецтво Європи, Азії та Африки, численні збірки гравюр, кераміки, монет, медалей, унікальні пам’ятки ювелірного мистецтва тощо.

  • 1772 р. ― куплено колекцію грецьких і римських ваз (сера Уільяма Гамільтона);

  • 1804 р., 1814 р. ― мрамори Таунлі;

  • 1810 р. ― колекція мінералів Гревіля;

  • 1814-1815 рр. ― парламент купив для Музею шедеври із Афінського Парфенону за 35000 фунтів стерлінгів. В Англію скарби, виконані під геніальним керівництвом Фідія, були перевезені лордом Ельджином, колишнім англійським послом у Константинополі. Саме ці шедеври і забезпечили Британському музею світову славу і репутацію одного із найвідоміших музеїв світу.

  • Галікарнасський зал експонує залишки одного із семи чудес світу ― Мавзолею;

  • англійські мандрівники і мореплавці зібрали унікальні колекції етнографічних предметів народів Африки, Азії, Америки, Австралії та Океанії.

  • при будівництві нового корпусу музею було вирішено відвести окремі корпуси і для бібліотеки та читальних залів. Бібліотека Британського національного музею володіє такими раритетами як:

  • перша друкована книга на світі;

  • перші видання давньогрецьких класиків;

  • оригінал Великої Хартії;

  • підписана Шекспіром купча;

  • лист Кромвеля із описом битви при Несбі;

  • автографи Лютера, Кальвіна, Еразма Роттердамського, Ньютона, Г. Галілея, Р. Декарта.

Англійська оригінальність проявляється у всьому: так в музеї для того, щоби гризуни не псували унікальні колекції, в штат було зачислено шість кішок. Музей відкритий з понеділка до суботи з 10.00 до 17.00, а у неділю ― з 14.30. до 18.00. Вхід до музею безкоштовний.