Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Турківський район.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
14.47 Mб
Скачать

1 Грудня 1991 року 99,6% населення Турківщини віддало свої голоси за незалежність України.

Що цікавого

Площа Ринок у м. Турці

Народний музей «Бойківщина» у м. Турці

Пам'ятки природи

«Довбушева криниця» у с. Розлучі

Гора Лиса (689 м)

Витік р. Дністра на околиці с. Вовче, на південно-західному схилі Розлуцького хребта, на висоті 760 м.

Гора Розлуч (933 м)

Гора Пікуй (1408 м)

Культові споруди

Синагога (ХІХ ст.) — м. Турка, вул. Джерельна

Дерев'яні церкви Церква Покрова Богородиці (1780 р.) — м. Турці

Церква перенесення мощей св. Миколая (1750 р.) — м. Турка, вул. Шептицького

Церква св. Миколая (1739 р.) у Середній Турці

Церква Успіння Пресвятої Богородиці (1750 р.) у Горішній Турці

Церква Різдва Пресвятої Богородиці (ХV ст.—1507 р.) у с. Верхнє Висоцьке

Церква св. архангела Михайла і дзвіниця (1663 р.) у с. Ісаї

Церква св. архангела Михайла / Св. апостолів Петра і Павла (1871 р.) у с. Зубриця

Церква св. Миколи / св. Івана Богослова (1886 р.) у с. Головське

Церква св. Дмитра (1892 р.) у с. Лосинець

Церква покрови Пресвяятої Богородиці (1875 р.) у с. Лопушанка

Церква Собору Пресвятої Богородиці (1877 р.) у с. Хащів

Церква Собору св. Івана Хрестителя (1881 р.0 у с. Лімна

Церква Введення в храм Пресвятої Богородиці (1680 р.) у с. Вовче (Середа)

Церква Різдва св. Івана Хрестителя (1895 р.) у с. Присліп

Церква і дзвіниця Собору Пресвятої Богородиці (1902 р.) у с. Мохнате

Церква св. в.м.ч. Дмитра (1838 р.) у с. Матків

Церква і дзвіниця Пресвятої Трійці (1903 р.) у с. Нижнє Гусне

Церква Собору Пресвятої Богородиці і дзвіниця (1798 р.) у с. Либохора

Церква Св. архангела Михайла (1922 р.) у с. Либохора

Церква св. архангела Михаїла (1921 р.) у с. Івашківці

Церква св. Миколи і дзвіниця (1816 р.) у с. Комарники

Церква і дзвіниця зіслання Святого Духа (1814 р.) у с. Нижнє Висоцьке

Церква св. апостолів Петра і Павла (1870 р ) у с. Нижнє

Церква св. архангела Михайла (1772 р.) у с. Карпатське

Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці (1838 р.) у с. Яблунів

Церква Собору Пресвятої Богородиці (1788 р.) у с. Верхня Яблунька

Кам'яні церкви Успенський костьол (1778 р.) — м. Турка

Церква Різдва Пресвятої Богородиці і дзвіниця (ХVII-XVIII ст.) у с. Верхнє Висоцьке

Церква св. Миколи (1842 р.) у с. Бітля

Церква Преображення Господнього (1820 р.) у с. Нижня Яблунька

Турка (районний центр в карпатських Бескидах на Львівщині) - неофіційна столиця бойківського регіону. Етнічна група бойків проживала тут ще з княжих часів. Перша згадка про Турку з'являється у 1431 році, коли польський король Владислав Ягайло віддав королівське на той час село в приватні руки волоху Ваньчі і його синам Хотькові, Іванкові і Янкові. А у 1538 році в Турці було проведено розмежування королівських і шляхетських земель.

В кінці XVII ст. різними частинами Турки володіли родини Турецьких і Яворських. До початку 70-х років XVIII ст. містечко виконувало роль прикордонного підступу на Руському путі, який з'єднував Прикарпаття і Закарпаття. Таке вигідне становище сприяло розвитку торгівлі і економічному зростанню і Турка поступово перетворилася на значний населений пункт. На південь від Турки колись проходи кордон Речі Посполитої з Угорським королівством, тому на місто і навколишні села часто нападали угорські феодали і так звані сабати - бандитські ватаги. Це викликало необхідність спорудження фортифікацій.

У 1729 році більша частина Турки стала власністю Яна Калиновського, а горішня Турка - родини Негребецьких-Блажівських. У 1730 році Антоній Калиновський добився надання Турці статусу міста з Магдебурзьким правом. На місці теперішнього центру в кінці XVII ст. було зведено невеликий дерев'яний замок, обведений ровами, що наповнювалися водою з річки. Місто і укріплення були розплановані на дузі річки Яблуньки, яка з трьох сторін утворювала межу приринкової забудови. Четверту сторону з південного заходу зами-кали бастіонні насипи замку. Елементи басті-онних фортифікацій мало також і місто.

З опису 1835 р. дерев’яного замку відомо, що він був обнесений частоколом і мав браму з хвірткою. Площу за брамою замикав палац, названий в описі замком, звернутий головним фасадом на південь. По правому боці площі стояли стайні з возівнею, ліворуч - кухня з арештантською. За палацом - город. Одноповерховий палац мав високий дах із заломом. Головний фасад фланкували дві круглі двоярусні вежі, в центрі був ґанок на шести колонах і балконом на другому ярусі. Вздовж усього палацу простягалась галерея. Вхідні сіни ділили замок на три функціональні частини: житлову - ліворуч, урядову - праворуч та парадну - з залою і двома великими покоями - вглибині. Замок освітлювався широкими вікнами, він мав одно- та двостулкові фільончаті двері, парадні кімнати обігрівались круглими кахляними печами. Вежі, однак, мали не оборонний, а декоративний характер і використовувались для складування різноманітних речей.

У 1709 році Турку зруйнували шведські війська. В кінці XVIII ст., коли ці землі увійшли до складу Австрії, потреба будувати укріплення відпала, а старі фортифікації поступово занепали.

Ортогонального характеру плану забудови міста надав ринок з розмірами, близькими до квадрату, де на головній його осі у 30-х роках XVIII ст. була зведена ратуша. Споруджену у центрі міста з смерекового дерева одноярусну ратушу оперезувала кругова галерея, що опиралася на 34 стовпи. Над в’їзними воротами зі сходу здіймався двоярусний ґанок. Високий дах із довгих смерекових стовбурів мав у центрі шоломовидний купол, завершений променистою залізною зіркою. Масив даху, пом’якшував залом та десять люкарн.

Широкі сіни-заїзд з воротами зі сходу та заходу ділили будівлю на дві частини. Двері в сінях вели до дерев’яних сходів, а ті - на горище та до мурованого льоху; дровітня, туалет та жолоб з драбиною для годівлі коней знаходилися біля південної стіни, а біля північної стіни - другий жолоб з драбиною. Вздовж південної стіни групувалися приміщення корчми, житлового ванькира з коморою, а в самому кінці - арештантської з окремими дверима з сіней. Вздовж північної стіни розміщувались маленька службова кімната та дві більші кімнати для приїжджих, названі в описі «станціями». Біля західної стіни та в південно-західному кутку під галереєю були вбудовані три крамниці з відкидними дерев’яними прилавками. Всі приміщення мали дерев’яні підлоги, двері і вікна столярної роботи на металевих завісах, в корчмі під стінами стояли лави, посередині - стіл «простої роботи, довгий, на кривих ногах». Вікна службової кімнати мали віконниці. Отже, планувальна структура турківської ратуші мала місцеву народну основу і базувалась на принципі побудови корчем-заїздів та війтівств.

Сучасна міська рада виглядає так:

Кам'яниці на колишньому Ринку:

У 1730 році власник міста Антоній Калиновський запросив до Турки отців-єзуїтів, забезпечивши їх фінансування та спорудивши дерев'яну каплицю. Каплиця швидко руйнувалася, тому у 1767 році заклали фундамент під новий храм. У 1777 році стара каплиця взагалі завалилася, а протягом 1778 - 1779 років для служби Божої пристосували недобудований мурований костел.

Протягом ХІХ ст. продовжувалися будівельні та реставраційні роботи у костелі. У 1914 році після відновлення, що тривало з 1906 року за проектом архітектора Станіслава Маєрського, костел освятили. У 1926 - 1928 роках відбулися ремонтні роботи у частково пошкодженому під час Першої світової війни храмі. Тоді костел новою мурованою огорожею. У квітні 1927 року костел освятив перемишльський єпископ Анатолій Новак. На початку 30-х років було здійснено внутрішній розпис храму та спорудження мурованої дзвіниці.

За радянських костел слугував складським приміщенням і спортивною залою. Костельне майно, яке не встигли вивезти у 1945 році, було знищено. Повернули храм віруючим у 1992 році.

Величезна стара школа поблизу костелу:

В центрі неподалік від костелу збереглася синагога і хедер:

Враховуючи, що Турка знаходиться серед лісів, само її положення зобов'язало мати велику кількість дерев'яних храмів. А розташування в бойківському визначило їх стиль. Дійсно, у Турці сьогодні п'ять дерев'яних церков. Ми зупинимося лише на одній, найцікавішій.

Церква Св. Миколая розташована неподалік від центру міста на цвинтарі в урочищі «на Лікти». Як свідчить інвентарний запис 1820 р., церкву збудовано у 1776 р. Дослідник дерев'яної архітектури М. Драґан датує її XVIII ст., а деякі шематизми XVII ст. За даними, зібраними дослідником Іваном Юсиповичем, збудована коштом дідича Яна Каліновського у 1750 р. Це тризрубна триверха церква бойківського типу з декоративною аркадою-галерейкою над бабинцем.

Від церкви відкривається найгарніша панорама середмістя Турки.

Від церкви можна піднятися на пагорб, розташований над залізничним тунелем, де збереглися залишки єврейського цвинтаря з декількома мацевами та пам'ятним знаком на честь закатованих гітлерівцями євреїв.

Звідси теж непогана панорама Турки:

Греко-католицька церква:

Православна церква:

Мостів у Турці багато:

Вокзал:

Народний Дім