Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
123.39 Кб
Скачать

Глава 2. Порядок ведення засідань сесії.

2.2.1. Для забезпечення вирішення депутатами всіх питань, які внесені до порядку денного сесії, створення умов дотримання законів і процедур демократичної участі присутніх в роботі сесії, створюються робочі органи сесії: президія сесії, секретаріат сесії, та за необхідністю – лічильна та редакційна комісії.

2.2.2. До президії сесії входять: Голова ради, заступник голови ради, а в окремих випадках за пропозицією головуючого до президії сесії Ради запрошуються інші особи.

Головуючим на сесії є Голова Ради, а в разі його відсутності – заступник Голови Ради. У випадку відсутності Голови ради або його заступника на сесії, сесія, на прохання головуючого, може обрати до складу президії сесії іншого депутата.

У випадках, передбачених чинним законодавством та статті 2.1.4. цього Регламенту сесії відкриває за дорученням ініціаторів скликання сесії один з депутатів, що входить до їх складу, а веде, за рішенням Ради, один з депутатів Ради.

2.2.3. Головуючий на сесії Ради : відкриває, веде та закриває засідання, надає слово для доповідей і виступів, організовує дибати, ставить на голосування проекти рішень Ради, оголошує результати відкритого голосування, зачитує запити, запитання, довідки, заяви та пропозиції, які надійшли до президії або секретаріату сесії, організовує додержання порядку в залі засідань, стежить за додержанням встановленої тривалості виступів та дотримання депутатами етичних норм. Підписує протокол засідання.

Головуючий на сесії сприяє зближенню позиції сторін у питаннях, які розглядаються, досягненню взаємо погоджених рішень, організовує проведення консультацій з фахівцями з метою подолання розбіжностей і розв’язання питань, які виникають в ході роботи сесії.

2.2.4. Заступник Голови Ради (депутат обраний до президії сесії) допомагає головуючому та відповідає за своєчасне та належне оформлення протоколу.

2.2.5. На час проведення кожної сесії Ради на першому її засіданні обирається технічно-допоміжний орган – секретаріат сесії.

Секретаріат сесії призначається відкритим голосуванням з числа депутатів Ради.

Секретаріат сесії організовує стенографування та протоколювання засідань Ради на сесії, реєструє запитання, довідки, повідомлення, заяви, в порядку надходження та інші матеріали депутатів, що надійшли, а також підбиває підсумки при проведенні відкритого голосування.

Секретаріат надає депутатам роз’яснення щодо роботи сесії ради.

2.2.6. Робота сесії та діловодство районної ради ведуться державною мовою.

2.2.7. На початку кожного засідання або після перерви в засіданні сесії, секретаріат подає в президію сесії дані про поіменну реєстрацію депутатів, які беруть участь в засіданнях. Пленарні засідання Ради відкриваються, якщо на них присутні більше половини від загального складу Ради.

2.2.8. Рішення Ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу Ради, крім випадків, передбачених чинним законодавством України.

2.2.9. Засідання сесії районної Ради протоколюється та стенографується.

Ведення протоколу засідання сесії Ради здійснює секретаріат сесії Ради.

У протоколі засідання сесії Ради зазначаються питання, внесені на обговорення; питання, винесені на голосування; повні результати голосування та прийняття рішення.

Протокол засідання сесії Ради підписує особа, яка була головуючим на засіданні, після його оформлення.

2.2.10. Сесія районної Ради на початку засідання обговорює та приймає порядок денний і порядок роботи сесії. Пропозиції щодо порядку денного вносяться на розгляд сесії Головою Ради, або особою, що головує на сесії, згідно з чинним законодавством та цим Регламентом.

Пропозиції та зауваження до порядку денного та порядку роботи сесії передаються депутатами головуючому на засіданні у письмовому вигляді, або викладаються ними у виступах на засідання сесії.

Питання про включення поданих пропозицій до порядку денного та порядку роботи сесії вирішується шляхом відкритого голосування по кожній пропозиції простою більшістю голосів від загальної кількості депутатів Ради.

2.2.11. Засідання сесії районної Ради є відкритими та ведуться гласно. Головуючий на сесії інформує депутатів Ради про склад і кількість осіб, запрошених на засідання сесії, відводяться спеціальні (окремі від депутатів Ради) місця в залі засідань.

Порядок висвітлення роботи сесій Ради визначається окремим рішенням Ради, а у виняткових випадках – головою (заступником) Ради з урахуванням вимог чинного законодавства України.

2.2.12. Депутати Рад вищих рівнів, Голови, заступники голів Київської міської та районних у місті Києві державних адміністрацій, Голова територіальної виборчої комісії району, прокурор району, голова місцевого суду можуть брати участь у засіданнях сесії районної Ради з правом дорадчого голосу.

2.2.13 Особи, що присутні на засіданнях Ради, не мають право втручатись у роботу сесії, зобов’язані утримуватись від проявів схвалення чи несхвалення, дотримуватись порядку та підкорятись порядку ведення сесії Ради. В разі порушення зазначеними особами порядку, їм, на вимогу головуючого, може бути запропоновано залишити приміщення, де відбувається засідання.

Пріоритет для виступів на сесії надається депутатам районної Ради.

2.2.14. У разі необхідності Рада може прийняти рішення про проведення закритого пленарного засідання .

2.2.15. Час для доповідей на засіданнях сесії надається, як правило, в межах 30 хвилин, для співдоповідей – до 10 хвилин. Виступаючим у дебатах а також для виступів при постатейному обговоренні проектів рішень, для виступів щодо кандидатур, порядку ведення засідання, мотивів голосування, для заяв, внесення запитів, запитань. пропозицій, повідомлень, довідок – до з хвилин. За згодою більшості депутатів, присутніх на сесії, головуючий на засіданні може продовжити час для виступу, але не більше ніж термін відведений для основного виступу. Заяви, повідомлення, звернення та довідки заслуховуються, як правило, наприкінці засідання.

2.2.16. Заяви про надання слова для виступу у дебатах надсилаються до секретаріату. Депутат виступає на засіданнях сесії після надання йому слова головуючим на засіданні, згідно з порядком надходження заяв про надання слова.

2.2.17. Депутат може виступати з одного і того ж питання не більше двох разів. Передача права на виступ на користь іншої особи не допускається.

Слово щодо порядку ведення засідання сесії, для довідки, відповіді на запитання та дачі роз’яснення може бути надане головуючим поза чергою.

2.2.18. Голова Ради та його заступник мають право взяти слово для виступу в будь-який час.

Голова постійних депутатських комісій, тимчасових контрольних комісій, створених радою (коли розглядається питання доручене для опрацювання цій комісії), або іншим депутатам, уповноважених відповідною комісією, може надаватися слово для роз’яснення висновків, до яких прийшла комісія, з питань, що розглядаються Радою.

2.2.19. Виступаючий на сесії не повинен використовувати у своїй промові грубі та некоректні вислови, закликати до незаконних та насильницьких дій, порушувати норми депутатської етики. Головуючий, у разі невиконання цих правил виступаючим, має право зробити попередження про недопустимість таких висловлювань і закликів, а при повторенні позбавити особу, яка виступає, слова.

Якщо доповідач перевищить відведений для його виступу час, або виступає не з того питання, яке обговорюється, головуючий після попередження позбавляє його слова.

2.2.20. Під час обговорення будь-якого питання депутат може внести мотивовану пропозицію про оголошення перерви в дебатах. В цьому випадку один депутат може висловитись за таку пропозицію та один проти неї, після чого пропозиція ставиться на голосування.

2.2.21. Депутат може в будь-який час внести мотивовану пропозицію про припинення дебатів з питання, що обговорюється, не залежно від того чи висловив Хто-небудь з депутатів бажання виступити. Слово для виступу щодо припинення дебатів надається одному депутату, який підтримує таку пропозицію та одному, який не згоден з нею, після цього пропозиція ставиться на голосування. В разі схвалення районною Радою такої пропозиції, головуючий припиняє дибати. Після припинення дебатів головуючий інформує про кількість депутатів, що записалися для виступу та не виступили.

Після припинення дебатів доповідач і співдоповідач мають право на заключне слово. Крім того, за вимогою депутатських груп надається слово їхнім представникам з мотивів голосування.

2.2.22. Тексти виступів депутатів, які записались для виступу та не виступили в зв'язку з припиненням дебатів, на їх прохання повинні бути включені до стенограми сесії, якщо вони подаються по завершенні засідання.

2.2.23. На вимогу голови постійної комісії, для консультацій або узгодження пропозицій головуючий може оголосити перерву.

Соседние файлы в папке Регламент