Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фінансове право.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
25.02.2016
Размер:
240.19 Кб
Скачать

51. Правовий статус Державної податкової служби.

52. Кримінальна відповідальність за податкові правопорушення.

Кримінальна відповідальність в податковій сфері застосовується на підставі статті 212 ККУ. За умисне ухилення (вина в формі прямого умислу) в значних, великих і особливо великих розмірах. Значні розміри – 1000 і більше неоподаткованих мінімумів, великі розміри – 3000 і більше неоподаткованих мінімумів, особливо великі розміри – 5000 і більше неоподаткованих мінімумів.

 

Можуть бути притягнуті особи, які досягли 16 річного віку і є осудними, а також можуть бути притягнуті особи, але зайняття посади повинно бути обов’язково документально підтвердженим.

 

Приклад: Головний бухгалтер захворів, його обов’язки виконував касир, наказ був усним. В цей час було ухилення від податків. Касир не несе відповідальності, бо він не був в цей час посадовою особою.

 

Стаття 212 передбачає санкції від штрафу (300 – 500 неоподаткованих мінімумів) або позбавленням права на певну посаду чи певну діяльність до 3-х років. До позбавлення волі на строк від 5 до 10 років та позбавлення на певну посаду чи певну діяльність до 3-х років з конфіскацією майна.

 

Частина 4 передбачає, що особа, яка вперше вчинила діяння передбачені частиною 1 та 2 (значні і великі розміри) звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона до притягнення до кримінальної відповідальності сплатила податки, збори та інші обов’язкові платежі, а також відшкодувала шкоду завдану державі їх не своєчасною сплатою (сплатила фінансові санкції, пеню.

 

+53 Контрольні ф-ії НБ:контрольна діяльність. НБ випливає з його функцій.Він надає дозвіл на створення КБ шляхом їх реестрації,здійснюе контрол за додержанням ними банківського зак-ва,здійснює банківське регул.і банк.нагляд.Головна мета банк. регул.і банк. нагляд -безпека і фін. Стабільність банківської системи,захист інтересів вкладників і кредиторів.Наглядові і регулятивні ф-ії НБ мають здійснюватися ним безпосередньо або через створений ним орган банк.нагляд .НБ здійснює всі види перевірок-банків,інших кредит.-фін. установ,крім перевірок і ревізій фін.-госп.діяльності,а також перевірк достовірності інформ.,яка подається юр.та фіз.особами при реестрації банків та інших кред.-фін. станов та ліцензіювання банківських операцій.Може вимагати від банків та інших фін.-кред. станов проведення загальних зборів акціонерів і визначити питання за якими мають бути приняті рішення .Може брати часть у роботі зборів акціонерів,засідань спостережної ради правління та ревізійної комісії з правом дорадчого голосу.НБ предявляє вимоги що до здійснення обовязків аудит.перевірок банків та фін.-кред. установ,отримує висновки незалежних аудиторських орг-ій про результати діяль-ті банків і інших фін.-кред. установ.Три ступені банк.нагляд :1)загальний -здійснюється що до банків,що працюють з додержаням чинного зак-ва,норм-х актів НБ та економ-х нормативів,діял-ть яких є стабільною,фін. надійною;2)інтенсивний -застосовується що до фін. нестабільних банків,які допускають періодичні порушення економ.нормативів та інші невеликі порушення;3)нагляд високого ступеню-застосов.до банків мають незадовільний фін. стан,а також систематично(два і більше разів квартал)порушують економ. нормативи та допускають інші грубі помилки.