Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Алла.АБВГД / Новая папка / otvety_gossy_muzyka.doc
Скачиваний:
384
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
212.48 Кб
Скачать

10. Зміст музичного виховання дітей дошкільного віку за Базовим компонентом дошкільної освіти та розділами програм «Малятко», «Дитина».

Програма «Дитина». Зміст музично- педагогічної роботи з дітьми. Розділи: Молодший дошк вік:

- Музична скринька – Залучати і розвивати інтерес дітей до слухання вокальних та інструментальних муз творів у виконанні педагогів та грамзапису. Викликати інтерес до порівняння музичних звуків із звуками навколишнього середовища, вчити розрізняти музику за характером (весела чи сумна)темпом (швидка чи повільна)динамікою(голосна чи тиха)висотою звучання, жанром(марш, танок). Закладати основи музичної культури: вміння слухати музику уважно, зацікавлено, дослуховувати твір до кінця. - - - Пісенна райдуга – Залучати дітей до співу (разом з дорослими та самостійно). Вчити співати природним голосом без напруги, впізнавати знайомі пісні за мелодією.

- Гей, діточки, візьмемося за ручки – вміти водити хороводи, передавати рухами зміст пісні, формувати музично-рухові навички ритмічного марширування, бігу, підстрибування, змінювати темп рухів.

Маленькі музиканти – Зацікавлювати дітей шумовими уданими іграшками-інструментами та вчити користуватись ними, , розрізняти муз-іграшки на слух за тембром, знати їх назви, вчити користуватись ними.

У світі музичних звуків – сприяти розвиткові музично-сенсорних здібностей.

Музично-дид ігри – «Тихі і голосні дзвіночки», «Чия хатка»

Веселі розваги та Музично-театралізовані свята - – влаштовувати з дітьми музичні ігри, вечори, забави, дні народження, відзначати свята пов’язані з порами року, знайомити із музичними ознаками Різдвяних і Великодніх свят.

Музика з нами – слухання музично ілюстрованих казок, музики у виконанні дорослих, заохочувати до самостійної муз діяльності.

Середній дошк вік.

- музична скринька.(розвивати інтерес до вокальних та інструм муз творів у виконанні педагогів та грам запису, вчити розрізняти музику за характером, вчити запам’ятовувати музичні твори)

- пісенна райдуга.(залучати дітей до співу, вчити співати природним голосом, чітко і правильно вимовляти слова)

- Гей, діточки, візьмемося за ручки – розвивати вміння дітей дружно виводити в хороводах відповідний візерунок, урізноманітнювати ігрові образи власною пластикою. Виховувати емоційно-дійове сприйняття танцювальної музики, виконавські навички, бажання спілкуватись засобами танцю (міміка, уклін).

творчість у рухах і пластиці; - збуджувати фантазію дітей образною музикою, розвивати здатність до образно-емоційного сприйняття музики і відповідного музично-пластичного переживання її в завданнях ( плавні рухи зі стрічкою)

Маленькі музиканти. вчити грати на муз інструментах, розрізняти муз-іграшки на слух за тембром, знати їх назви.

У світі музичних звуків.- розвивати музично-сесорні здібності.

веселі розваги.- музично – театралізовані свята.- музика з нами. Влаштовувати вечори музичних ігор, улюблених танців, пісень, відзначати з дітьми свята пір року, ознайомлювати з музичними ознаками Різдвяних і Великодніх свят.

Старший док вік.

- музична скринька – знайомити з укр. народною музикою, вчити розрізняти верхній та нижній регістри, вступ та закінчення, закріпити вміння визначати характер, темп, динаміку та жанр музичного твору.

- пісенна райдуга –учити співати природним голосом, виразно, передаючи у пісні характер звучання (веселий, сумний, урочистий).

- пісенна творчість – залучати дітей до звуконаслідувань (тваринам, птахам, муз інструментам), розвивати творчі здібності.

- гей діточки візьмемося за ручки - вміння узгоджено водити хороводи, емоційно переживати ігрову ситуацію, опановувати спрощені варіанти укр. нар танців («Гуцулка»), учити виражати характер танцю (легкість польки, підскоком, галопом)

- творчість у рухах і пластиці – вчити дітей емоційно танцювати, виконувати ігрові образи, вигадувати музично-пластичні образи веселих клоунів, творчі танці- імпровізації.

- маленькі музиканти – знайомити з дитячими струнними (цимбали, цитра, гуслі, бандура, балалайка, арфа) та ударно- клавішними (піаніно, рояль), закріпити вміння відтворювати різні ритми на ударних інструментах.

У світі музичних звуків – продовжувати вчити розрізняти музичні звуки за висотою, силою, тембром і тривалістю, розвивати музично-сенсорні та творчі здібності.

веселі розваги; музично – театралізовані свята; музика з нами – влаштовувати з дорослими розважальні вечори, народного гумору, тематичні вечори, відзначати дні народження, у повсякденному житті збагачувати досвід дітей красивою музикою.

Програма «Малятко» Розділ у світі музики. Зміст розділено за віковими групами.

1) І ранній вік (діти слухають музику, підспівують).

2) ІІ група раннього віку (таночки, підспівування, слухання, ігри).

3) І мол гр. (слухання, підспівування та співання, ігри).

4) ІІ мол гр. Музичний розвиток(співи, пісні, розвивати емоційний відгук, музичний слух, пам’ять, пізнавальну активність, вправи, танці, ігри).

5) сер. гр. ( вчити розрізняти звучання близьких за тембром музичних інструментів, співати природним голосом, виконувати танцювальні рухи під музику, розвивати естетичний смак, музичний слух, пам’ять, творчу активність, вправи, ігри).

6) ст.гр. (вчити розрізняти й називати жанри музики (марш, танок, пісня), її характер та структуру, виразно співати, слухати, вправи для голосу і слуху, гра на муз інструментах).

7) підготовка до школи. Те що і в ст групі.

«Базовий компонент» зміст музичного виховання за базовим компонентом містить «Культура» в «Субсфері» «Мистецтво». Тут вказані завдання музичного розвитку; показники компетентності дошкільників в світі музики. Ними є:

1) обізнаність дитини з творами мистецтва.2) здатність створювати музичний образ.

3) художньо – практична діяльність. 4) дитяча творчість.

5) співи.6) музичні рухи.7) таночки.8) музичні ігри.9) дитячі святкові ранки.

Соседние файлы в папке Новая папка