Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗпП в ПП «Іршавське АТП-12143».docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
166.73 Кб
Скачать

Тема 4. Оподаткування підприємств

Дане ПП «Іршавське АТП - 12143»знаходиться на загальній системі оподаткування і є офіційно зареєстрованим платником податку на додану вартість.

Податок на додану вартість – це непрямий податок. Основним документом, що регламентує порядок адміністрування податку на додану вартість є Закон України “Про податок на додану вартість” від 03.04.1997р. і Закон України “Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетними і державними цільовим фондами ” від 21.12.2000р. Відповідно до Закону України “Про податок на додану вартість” підприємство подає податкову декларацію, за повною формою, до державної податкової інспекції щомісячно.

Операції з відшкодування сум податку здійснюються на підставі даних декларації з податку на додану вартість, що надають платники до органів державної податкової служби за місцем реєстрації, і стосується це тільки тих платників, у яких настали терміни відшкодування податку на додану вартість відповідно до законодавства.

Підставою для одержання відшкодування є дані винятково податкової декларації за звітний період. За наявності у платника податкового боргу минулих податкових періодів по сплаті податку на додану вартість (у тому числі відстроченого і розстроченого) сума, задекларована платником до відшкодування, зараховується в погашення такої заборгованості.

Податкова накладна — один з найважливіших документів для осіб, зареєстрованих як платники податку на додану вартість. Вона є підставою для можливого отримання податкового кредиту у покупця та податкового обов'язку у продавця, її відсутність не дає права включення до податкового кредиту будь-яких витрат щодо сплати податку.

Податкова накладна — це звітний податковий документ, що підтверджує виникнення податкового обов'язку платника податків у зв'язку з продажем товарів (робіт, послуг) і одночасно підтверджує право на податковий кредит у покупця — платника податків у зв'язку з придбанням таких товарів (робіт, послуг) (див. додаток 14 ).

Підлягає відшкодуванню сума податку на додану вартість у розмірі, що не перевищує суму заборгованості платника податку або його кредитора (кредиторів) перед державним бюджетом по кредитах і бюджетних позичках [10.c.164].

Податок на прибуток є найвагомішим з групи прямих податків у податковій системі України. Тому всі підприємства (у тому числі і ПП «Іршавське АТП - 12143») сплачують податок на прибуток згідно Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» за ставкою 25%. Відповідно до прийнятого Податкового Кодексу до 2014 року податок на прибуток підприємств буде знижено з 25% до 16%. Ставка податку буде знижуватися поетапно: з 2011 року податок знизиться з 25% до 19%, з 2012 року - з 19% до 18%, з 2013 року - з 18% до 17% і з 2014 року - з 17% до 16%. Крім того, на п'ять років встановлюється нульова ставка на прибуток для малого бізнесу. Результатом такого рішення повинно стати вихід «з тіні» тих підприємств [1].

Обчислення оподаткованого прибутку здійснюється виключенням із суми скоригованого валового доходу, валових витрат виробництва й обігу, а також нарахованих амортизаційних відрахувань. Валовий дохід - це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами. Обчислення оподаткованого прибутку здійснюється виключенням із суми скоригованого валового доходу, валових витрат виробництва й обігу, а також нарахованих амортизаційних відрахувань. Валовий дохід - це загальна сума доходу платника податку від усіх видів діяльності, отриманого (нарахованого) протягом звітного періоду в грошовій, матеріальній або нематеріальній формах як на території України, так і за її межами.

Щоквартально підприємство здає до податкової інспекції декларацію про податок на прибуток (див. додаток 15 ).

Платником податку доходів фізичних осіб є фізичні особи які отримують дохід, але сплачувати його до бюджету має підприємство роботодавець згідно з Закону України “Про податок з доходів фізичних осіб”. За цим законом доходи фізичних осіб повинні оподатковуються за єдиною ставкою 15%, але тимчасово використовується ставка 13%.

Комунальний податок – це обов’язковий місцевий податок, обчислення якого проводиться на основі неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та середньоспискової чисельності працюючих на підприємстві. В Україні місцеве оподаткування здійснюється на основі Декрету Кабінету Міністрів а також Закону “Про систему оподаткування”. Підприємство справляє комунальний податок за ставкою 10%.

Підприємство зареєстроване та звітується в державних цiльових фондах i тому в обов’язковому порядку щомiсячно здiйснює вiдрахуваня до вiдповiдних фондiв: ”Пенсiйним фондом” (див. додаток 16), “Фонд вiд нещасних випадкiв та професiйних захворюванъ на виробництвi” (див. додаток 17, 18 ), “Фонд загальнообов’язкового державного соцiального страхування України на випадок безробiття”, ”Фонд загальнообов’язкового державного соцiального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатностi” (див. додаток 19). Вiдрахування до вiдповiдних фондiв здiйснюються за визначеними ставками з фонду заробiтньої плати, також пiдприємство самостiйно здiйснює вiдрахування з заробiтнiх плат працiвникiв даного пiдприємства i перераховує їх у вiдповiднi термiни визначенi законодавством.

До державного бюджету України підприємство сплачує: податок на прибуток, ПДВ, збір за з спеціальне використання водних ресурсів та збір за користування водами для потреб гідроенергетики, збір за забруднення навколишнього середовища, податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, а до місцевого сплачується: комунальний податок, плата за землю, податок з доходів фізичних осіб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]