Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗпП в ПП «Іршавське АТП-12143».docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
166.73 Кб
Скачать

Тема 2. Грошові надходження підприємства

У процесі виробничо-господарської діяльності підприємств постійно здійснюється кругообіг коштів. Укладання коштів у виробництво з метою надання послуг і отримання виручки від їх продажу характеризує кругообіг коштів підприємств.

Забезпечення грошових надходжень, які потрібні для відшкодування витрат виробництва й обігу, своєчасне виконання фінансових зобов'язань перед державою, банками та іншими суб'єктами господарювання, формування доходів і прибутку є найважливішою стороною діяльності підприємств [18.c.287].

Відповідно грошові надходження підприємств тепер включають:

- Доходи від основної (операційної) діяльності - виручка від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг.

- Доходи від іншої операційної діяльності (реалізація оборотних активів, іноземної валюти; від операційної оренди, операційних курсових різниць; одержані пені, штрафи, неустойки; від списання кредиторської заборгованості; одержані гранти, субсидії, інші доходи).

- Доходи від фінансових операцій: від спільної діяльності, інвестицій в асоційовані і дочірні підприємства, одержані дивіденди, одержані відсотки за облігаціями, інші доходи.

- Доходи від іншої звичайної діяльності: реалізації фінансових інвестицій, основних засобів, нематеріальних активів, інших необоротних активів; ліквідації необоротних активів; не операційних курсових різниць; безоплатно отриманих оборотних активів; уцінки необоротних активів і фінансових інвестицій.

- Доходи від надзвичайних подій: відшкодування збитків від надзвичайних подій; інші надзвичайні доходи.

Отже, грошові надходження підприємств відіграють значну роль у процесі кругообігу коштів.Відшкодовуючи авансовані у виробництво вкладення, формуючи доходи і грошові фонди, вони створюють економічні умови для нового циклу, удосконалення та розширення власного господарства, збільшення власного капіталу.

На даному ПП «Іршавське АТП - 12143»головним надходження грошових коштів є надання послуг по перевезенню населення. Грошові кошти перераховуються на розрахунковий рахунок від ПАТ «Закарпатавтотранс», який на основі договору здійснює продаж білетів через місцеві автостації. Підтвердженням таких операцій є відомість з автостанції про продаж білетів на певний маршрут (див. додаток 10) За 2009-2011 роки виручка від надання послуг становила:

2009 рік – 1251 тис.грн.

2010 рік – 1847 тис.грн.

2011 рік – 2286 тис.грн.

Рис. 2.1. Виручка від надання послуг ПП «Іршавське АТП - 12143»за 2009-2011 роки

На рис. 2.1. графічно зображено динаміку зміни виручки від наданих послуг, і чітко видно, що найменше значення в 2009 році, що пов’язане з початком господарської діяльності даного підприємства. Збільшення виручки в 2010 та 2011 роках може означати з зростання обсягу наданих послуг, проте більший прибуток в ці роки підприємство не отримало.

Враховуючи важливість виручки у складі грошових надходжень, необхідно звертати увагу на фактори її зростання. На розмір виручки від надання послуг впливають її обсяг, асортимент і якість, а також рівень цін.

Досить суттєвим фактором, який впливає на обсяг виручки від надання послуг, є ціни. Вищі ціни сприяють збільшенню виручки, і навпаки. Ціни на послуги повинні бути економічно обґрунтованими, забезпечувати господарюючих суб'єктів прибутком, що дозволяє вносити до бюджету податки та формувати внутрішні фонди грошових коштів. Крім того, вони повинні стимулювати надання послуг, необхідної суспільству, забезпечувати зацікавленість підприємств у випуску технічно прогресивних виробів. У процесі ціноутворення повинен враховуватись попит та пропозиції на ті чи інші послуги.

Складовими елементами кожної ціни є: собівартість, прибуток, акцизний збір, податок на додану вартість, націнки і надбавки торгово-постачальницьких організацій. Нижньою межею всякої ціни є собівартість.

Прямий вплив на розмір виручки справляє й рівень відпускних цін. У свою чергу, на рівень цін впливають якість і споживчі властивості, строки надання послуг, попит і пропонування на ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]