Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моря.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Ріки, що впадають

Дунай, Дністер, Дніпро, Південний Буг, Мзимта, Ріоні, Кодорі, Інгурі, Чорох, Кизил-Ірмак, Ешлі-Ірмак, Сакар'я.

Рослинний і тваринний світ

Найособливішою характеристикою Чорного моря є відсутність органічного життя у водах на глибині нижче 150 — 200 м через шар сірководню, за винятком кількох анаеробних бактерій. Життя зосереджене головним чином в мілких водах континентального шельфу і в річкових гирлах північно-західної частини моря.

Флора

Рослинний світ представлений фітопланктоном, що складається приблизно з 350 видів одноклітинних організмів, 280 видів донних макрофітів, кількох видів трав і морських зел. У північно-західній частині моря часто зустрічаються великі скупчення червоної водорості філофори, з якої добувають агар-агар, який використовують у кондитерській, текстильній промисловості, а також у мікробіології. Філофора рубенс покриває понад 15 000 км² морського дна і нагромаджує понад 5 млн тон біомаси. На мулистих і піскових відкладах спокійних заток росте морська трава зостера, багата на колонії риб. На прибережних скелях можна зустріти ульву, або морський салат, на невеликих глибинах росте бура водорість цистозіра.

Фауна

Тваринний світ Чорного моря бідний на види порівняно з середземноморською фауною (2 тис. проти 6 тис. видів). Фауна моря нараховує близько 350 видів найпростіших тварин, 650 видів ракових, понад 200 видів молюсків, близько 160 видів риб і 4 ссавців: тюлень (Monachus monachus) і три види дельфінів. У заростях морської рослинності ховається безліч морських безхребетних — крабів та молюсків, а в товщі води медузи аурелія (лат. Aurelia aurita) та пілема. Ссавці і риби мають промислове значення. Рибальство дає великі улови осетрових, скумбрії, оселедців, шпротів, хамси, саргана тощо.

Чорне море - одне з наймолодших морів Землі, 8000 років тому воно було озером; Екосистема Чорного моря продовжує змінюватися на наших очах: ​​змінюється рівень моря, змінюються флора та фауна Чорного моря - з'являються нові морські види-вселенці, а деякі з тих, що жили тут раніше - зникають. Наприклад, багато чорноморські молюски, чиї черепашки ми знаходимо на пляжах, сьогодні - вже вимерли: їх знищив один з найбільш нещадних хижаків Чорного моря, тихоокеанський вселенець - черевоногих молюск рапан.

   

    Річки, що впадають у Чорне море, несуть у своїх водах масу живильних речовин; завдяки їм і сонячного світла, в товщі вод ростуть невидимі нам одноклітинні водорості - фітопланктон. Їх можна знайти в кожній краплі води біля поверхні моря - і побачити через мікроскоп, а за допомогою електронного мікроскопа - розглядати як влаштовані найдрібніші мешканці моря.

     Крихітні морські рослини в товщі води - поїдають мікроскопічні морські тварини - зоопланктон: найпростіші - інфузорії, амеби, дрібні ракоподібні, інші морські безхребетні і їх личинки, личинки риб; ця екологічна група морських організмів включає і деяких великих тварин: великі медузи і гребнивики - це теж планктон.

      Жива природа Чорного моря - дивовижна. Можна бродити по коліно у воді біля піщаного пляжу - і побачити дуже багато: краби, раки-відлюдники, майже непомітні донні риби Чорного моря - бички, морські ромби і камбали, барабулька і кефаль, морська миша, морська корова і морська голка; уважно поспостерігавши за ними - спробуємо зрозуміти, як вони живуть.

   Різноманітний і цікавий підводний світ Чорного моря - у кам'янистих берегів. На мілководді - різнокольорові багатоклітинні водорості Чорного моря, бігають по камінню строкаті рибки - собачка, краби, ростуть актинії ...

   Глибше - густі джунглі цистозири - головної водорості Чорного моря в прибережжя; там живуть і в'ють свої гнізда риби зеленушки, по гілках водоростей ковзають мініатюрні морські равлики і стрибають креветки. Тут ховаються найбільший - кам'яний краб, найяскравіша риба Чорного моря - троепер. А поверх крон підводного лісу проносяться зграї риб - кефаль, ставрида. Тварини і рослини Чорного моря - не тільки великі та яскраві - але і найдрібніші, що ховаються серед каменів і водоростей - всі цікаві, у кожного з них - своє місце в житті моря.

  Ще глибше - спікари, риби-ластівки, більші риби Чорного Моря - горбиль і морський кам'яний окунь, морські карасі - ласкирі і зубарики; на поверхні каменів - коркові губки, гідроїди, багатощетинкові черв'яки, асцидії, і інші, самі незвичайні, мешканці Чорного моря ... А там, де закінчуються підводні скелі, і починається минає в глибину, покритий піском, черепашкою і мулом шельф Чорного моря-на тій глибині, куди зазвичай добираються тільки водолази - у холодній воді живуть скат морська лисиця, камбала калкан, морський півень і колюча акула катран.

 

     У тому, що життя в Чорному морі - менш різноманітна, ніж на кораловому рифі, а саме Чорне море - невелика порівняно з океаном - є і перевага: Чорне море - зручно для вивчення; в чому - екологія Чорного моря - більш зрозуміла дослідникам. Екосистема Чорного моря швидко відгукується на зовнішні впливи - будь то зміни клімату або вплив людини - рибальство, будівництво в береговій зоні, забруднення.

Чорне море і Північне Причорномор'я

Вода лиманів та мілководних заток має значну кількість солей натрію (Na), калію (K), магнію (Mg); на їх базі працює Сакський хімічний завод у Криму. У соляних лиманах (наприклад, Куяльницький, Хаджибейський) є поклади лікувальних грязей.