Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Євген Гуцало.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
325.63 Кб
Скачать

Нагороди

  • Літературна премія імені Юрія Яновського (1982) — за збірники оповідань «Орлами орано», «Що ми знаємо про любов», «Полювання з гончим псом» и «Оповідання з Тернівки»;

  • Державна премія України ім. Т.Г.Шевченка (1985) — за дитячі збірки «Саййора», «Пролетіли коні» ;

  • Міжнародна премія фундації О. і Т. Антоновичів (1995) — за роман-трилогію «Позичений чоловік»;

  • Премія ім. Івана Огієнка (1995) — за публіцистичну книжку «Ментальність орди».

Вшанування Євгена Гуцала

На малій Батьківщині Євгена Гуцала його односельці та земляки намагаються вшановувати майстра слова: поетичними вечорами, літературними зустрічами та іншими урочистостями[8][9]. І в інших куточках України шанують письменника Євгена Гуцала, учиняючи літературні зустрічі-читання в честь його роковин[10].

Пам'ять Євгена Гуцала достойно вшанувало Вінницьке земляцтво в Києві, заснувавш­и премію його імені і відзначивши нею вже багатьох письменників та діячів мистецтва і культури.

У Ново­гребельській школі діє кімната-музей Євге­на Гуцала; тут-таки, в Новій Греблі встановлено меморіальну дошку видатному письменникові.

А книжка спогадів, які зібрала двоюрідна сестра письменни­ка і талановита літераторка й фольклористка Марія Гуцало, є даниною пам'яті про видатного письменника. Читачі, земляки і люди в усій Україні, прочитавши цю книжку, проймуться вдячністю і пошаною до рідної старшої сестри Євгена Гуцала Людмили Пекарської, яка живе у селі Воля Висоцька на Львівщині, до Надії Макух — тітки з Калинівки, сердечної і люблячої дружини письменника Лариси Гуцало, до тітки Фросини з Калинівки та інших добродіїв — чиї спомини знову навернули нас ждо постаті Євгена Гуцала[11]

Ще одним пошанівком письменницького талану Євгена Гуцала — стало введення його творів до обов'язкової програми загальноосвітньої школи — на уроках української літератури в 6-у класі вчителі та діти розглядають і аналізують життєвий та творчий шляхи письменника.