Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Завдання Аксонометрія будівлі.doc
Скачиваний:
63
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
4.03 Mб
Скачать

2 Рекомендації до виконання завдання

Слід пам’ятати, що в сучасній архітектурній практиці, коли необхідно зобразити об’єкт наочніше, ніж в ортогональних проекціях, використовують аксонометрію. Цей вид проекцій вдало сполучає наочність з простотою виконання і зручністю вимірювання. Аксонометрія може бути як центральною, так і паралельною проекцією. Розглядатимемо аксонометрію тільки як паралельну проекцію, яку на відміну від ортогональної будують на одній площині проекцій, при тому три основні вимірювання об’єкта не повинні вироджуватися.

2.1 Послідовність виконання аксонометрії будівлі

1 На ортогональному кресленні намічають осі, тобто об’єкт пов’язують з просторовою системою координат.

2 Вибирають вид аксонометричних проекцій.

3 На робочому полі креслення наносять аксонометричні осі і приступають до побудови аксонометрії.

4 Будують вторинну проекцію (план) будівлі.

5 Відкладають висоти опорних точок, будують об’єм будівлі.

6 Рішенням задачі на перетин в аксонометрії уточнюють примикання схилів даху до вертикальних площин башточки.

2.2 Загальні вказівки

Під час виконання завдання необхідно приділити особливу увагу вибору положення осей аксонометрії і показників спотворення, щоб найбільш вичерпно була представлена об’ємно-просторова композиція об’єкту. Це досягається виконанням декількох попередніх ескізів. Рекомендуємо вибирати наступні види аксонометричних зображень.

2.2.1 Прямокутна ізометрія. У цьому виді аксонометрії всі кути між осями дорівнюють 120°, а всі показники спотворення дорівнюють 0,82. Для зручності побудови замість показника 0,82 приймають приведений показник, який дорівнює 1 (рис.1).

Р

4

исунок 1 - Осі в прямокутній ізометрії

Треба мати на увазі, що масштаб зображення буде більший масштабу ортогонального креслення у 1 : 0,82 = 1,22 рази.

Зображення в прямокутній ізометрії має гарну наочність, зручне в побудові (рис.2). Але об’єкти в формі куба та ті, що мають квадратний план, в такій аксонометрії виконувати не рекомендується, оскільки зображення не буде достатньо наочним. В цьому випадку напрям проектування співпадає з однією діагоналлю куба, яка на зображенні вироджується в точку.

Рисунок 2 – Зображення в прямокутній ізометрії

5

2.2.2 Прямокутна диметрія. У цьому виді аксонометрії кути будуть: між осями Х¹ і – 90° + 7° = 97°; між осями У¹ і Z¹ – 90° + 41° = 131° (рис. 3). Показники спотворення дорівнюють 0,94 по осях Х¹ і Z¹ і 0,47 – по осі У¹. Звичайно приймають приведені показники відповідно 1 і 0,5. Тоді розмір зображуваного об’єкта буде більше зображення на ортогональному кресленні в 1 : 0,94 = 1,06 рази.

Завідсутністю транспортира положен ня осей Х¹ і У¹ треба будувати таким чином: для осі Х¹ на горизонтальній прямій відкладають вісім рівних відріз- ків, а в кінці на вертикальній прямій відкладають один такий же відрізок і одержану точку з’єднують з початком координат; для осі У¹ на горизонтальній прямій відкладають вісім рівних відріз- ків,а в кінці на вертикальній прямій – сім таких же відрізків і одержану точку з’єднують з початком координат (рис. 4).

Р Рисунок 3 – Осі в прямокутній

диметрії

Рисунок 4 – Побудова осей в прямокутній

диметрії

Зображення в прямокутній диметріі має добру наочність, просте в побудові і може бути рекомендовано для використання в архітектурному проектуванні.

2.2.3 Косокутна ізометрія. У цьому виді аксонометрії кути будуть: між осями Х¹ і Z¹ – 90°; між Z¹ і У¹ – 90°+45° = 135° (рис. 5). Показники спотворення по всіх осях дорівнюють 1. Цей вид аксонометрії доцільно застосовувати для будівель круглої форми, оскільки в цьому випадку не буде спотворень.

2.2.4 Косокутна диметрія (фронтальна). У цьому виді аксонометрії кути будуть між осями Х¹ і Z¹ – 90°; Z¹ і У¹ – 90° + 45° = 135° (рис. 6). Показники спотворення по осям Х¹ і Z¹ дорівнюють 1; по осі У¹ – 0,5. Цей вид аксонометрії достатньо наочний і простий в побудові (рис. 7). Його також слід використовувати в роботі.

6

6

Р

Рисунок 6 – Осі в косокутній

диметрії

исунок 5 – Осі в косокутній

ізометрія

Р

7

исунок 7 – Зображення в косокутній диметрії

Якщо в плані будівля має багато кривих ліній, то доцільно застосовувати таке розташування аксонометричних осей, при якому кут між осями Х¹ і У¹ (в плані) дорівнює 90° (рис. 8).

Рисунок 8 – Осі в косокутній горизонтальній і ізометрії