Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аэродинамика 1.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
7.71 Mб
Скачать
  1. Будова і принцип дії психрометра

Для визначення вологості повітря і його температури застосовуються переносні аспіраційні психрометри (Асмана), рідше стаціонарні психрометри (Августа) і гігрометри.

Стаціонарний психрометр Августа призначений для вимірювання відносної вологості повітря в стаціонарних умовах.

Рисунок 2 - Психрометр Августа

Прилад складається з двох термометрів, укріплених на корпусі (1). Резервуар одного з термометрів обгорнутий тканиною (батист) (4) і опущений в ємність з дистильованою водою (5). Таким чином, резервуар одного з термометрів завжди залишається змоченим, а інший - сухим. Чим сухіше повітря, тим інтенсивніше відбувається випаровування вологи з батисту і відбір тепла від сухої частини повітря. Відповідно різниця між свідченнями сухого і мокрого термометрів буде більша.

Для визначення вологості повітря фіксуються свідчення сухого і мокрого термометра. Потім, використовуючи психрометричні таблиці або номограми, за свідченнями сухого і мокрого термометрів визначають відносну вологість при швидкості руху повітря до 0,3 м/с.

Аспіраційні психрометри Асмана призначені для визначення відносної вологості і температури повітря в наземних умовах (у приміщенні і на відкритому повітрі), якщо швидкість повітря більша за 0,3 м/с і (або) в зоні вимірювань є джерела променевого тепла.

Схема психрометра Асмана наведена на рис. 3.

Рисунок. 3 - Психрометр Асмана

Для визначення вологості на відкритому повітрі психрометр виносять з приміщення за чверть години до спостереження і розміщують так, щоб резервуари термометрів знаходились на висоті 2 м над ґрунтом. Під час вимірюванні вологості повітря в приміщенні психрометр необхідно укріпити на відстані не меншій за 0,5 м від огороджуючих конструкцій.

Робота психрометрів заснована на залежності свідчень температур сухого і змоченого термометрів, а також від вологості навколишнього повітря.

Психрометр складається з аспіраційної головки (1), двох однакових ртутних термометрів (2, 3), спеціальних екранів (4), центрального каналу (5), до якого кріпляться два патрубки. У патрубках розміщені резервуари термометрів, один з яких (мокрий) огорнутий чохлом з батистової тканини (6), змочуваний водою. Верхній кінець центрального каналу поєднаний з аспіраційною головкою (1). Аспіраційна головка складається із заводного механізму і вентилятора, закритих ковпаком. Пружина заводного механізму психрометра заводиться спеціальним ключем. Обертання вентилятора може забезпечуватися за допомогою електроприводу.

Під час обертання вентилятора в патрубки всмоктується повітря, яке обтікає резервуари термометрів з постійною швидкістю близько 2 м/с, потім проходить по центральному каналу до вентилятора і викидається назовні через щілисті отвори в аспіраційній головці. Технічні характеристики психрометра наведені в таблиці 1.

Таблиця 1 - Технічні характеристики психрометра

Діапазон вимірювання відносної вологості повітря при температурі від 5 до 40 З °С, %

від 10 до 100

Діапазон вимірювання температури повітря, С°

від –25 до +50

Похибка психрометрів під час вимірюванні відносної вологості залежно від температури повітря %, не більше

від ±2 до ±6

Швидкість повітряного потоку (аспірація) при роботи вентилятора на 4-ій хвилині, м/с, не менше

2,0 1,7 1,8

Час розкручування пружини психрометра, с, не менше

6

Габаритні розміри, мм, не більше

105х420

Маса, кг, не більше

1,2