Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vidi_navchannya (1).doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
146.43 Кб
Скачать

7. Особистiсно орiснтоване навчання

Цю проблему дослiджували вiдомi психологи К. О. Абульханова - Славська, о. г. Асмолов, Г. о. Балл, 1 Д. Бех, В. В. Давидов, В. о. Моляко, А. В. Петровський, В. В. Pибалка, В. В. Столiн, В. О. Татенко, Т. М Титаренко, 1 С. Якиманська.

Фiлософсько-педагогiчнi аспекти особистiсно орієнтованого навчання у вiтчизнянiй педагогiцi визначили С. У. Гончаренко, I А. Зязюн, о. В. Киричук, В. Г. Кремень, О. Я. Савченко та iншi.

На яких же методологiчних засадах грунтується осо­бистicно орієнтоване навчання? Вихідні положення такої си­стеми навчання визнача 1. С. Якиманська:

1) особистiсно орієнтоване навчання повинно забезпе­чувати розвиток i саморозвиток особистостi учня яксуб'єкта пiзнавальноi та предметноi дiяльностi;

2) має забезпечувати кожному учневi (спираючися на його здiбностi, нахили, iнтереси, цiннicнi орiєнтацiї та суб'єктивний досвiд) можливicть реалiзувати себе в рiзних видах дiяльностi;

3) змiст освiти, її засоби й методи органiзовуються так, щоб учень міг вибирати предметний матерiал, його вид та форму;

4) освiченiсть як сукупнicть знань, умінь, iндивiдуаль­них здiбностей є найважливiшим засобом становлення ду­ховних та iнтелектуальних якостей учня i має бути основ­ною метою сучасноi освiти;

5) освiченicть формує iндивiдуальне сприйняття cвiтy, можливостi його творчого вдосконалення, широке вико­ристання суб'єктного досвiду в iнтерпретацiї та оцiнцi фактiв, подiй навколишньої дiйсностi на основi осо­бистiсно значущих цiнностей i внутрiшнiх настанов;

6) найважливiшими чинниками навчального процесу є ті , що розвивають iндивiду­альнiсть учня, створюють умови для його саморозвитку та самовираження;

7) особистiсно орієнтоване навчання будується на принципi варiативностi.

Психологiчний аналiз категорiй «учень», «iндивiд», «особистiсть» та «iндивiдуальнiсть» свiдчить про те, що центром навчального процесу має бути не учень, а його особистicть (бо iндивiдом є будь-яка істотa людського роду, а поняття «особистicть» - це системна якiсть iндивiда, яка трансформується в нову якicть, тобто в осо­бистiсть). Своєю чергою, повна самоактуалiзацiя i саморе­алiзацiя особистостi учня в навчальному процесi - ценадiйна передумова формування яскравих та нестандартних особистостей.

Найважливiшuмu ознаками особистicно орієнтованого навчання є багатоварiатив­ність методик i технологiй, умiння органiзовувати навчання одночасно на рiзних рiвнях складностi, утвердження всіма засобами цiнностi емоцiйного благополуччя, позитивного ставлення досвіту, тобто внутрiшньої мотивацiї.

Мета такого навчання - гармонiйне формування i всебiчний розвиток особистостi громадянина, повне розкриття його творчих сил, набуття власного «Я»,неповторної iндивiдуальностi.

Для цього педагог повинен допо­могти учневi знайти самого себе, пiдтримати та розвинути людину в людинi, закласти в неї механiзми адаптацiї, само­визначення, саморозвитку, самореалiзацil, самовдоскона­лення в умовах навчально-пiзнавальної дiяльностi, якi сприятимуть становленню творчої особистостi.

Все це кардинально змiнює функцiї навчального проце­су, основними серед яких стають виховна, розвивальна i са­мовдосконалення, а не освiтня, як у традицiйнiй системi. Втакому розумiннi освіта справдi гуманiзується, бо вона всебiчно сприятиме збереженню та розвитку екологiї люди­ни, допомагатиме її iнтелектуальному, духовному й фiзич­ному збагаченню, ненасильницькiй соцiалiзацiї в умовах дiялъностi.

3мiстовuй компонент на­вчального процесу має охоплювати, з одного боку, все те, що потрiбно учневi для формування i роз витку особистостi, а 3 iншого - для формування особистостi професiонала. 3 цiєю метою пропонують у змiст освiти вводити аксiоло­гiчний, когнiтивний, дiяльнiсно-творчий i особистiсний компоненти. Тут останнiй компонент є системотвiрним, а не когнiтивним, як у традицiйному навчаннi.

Пiд час конструювання i реалiзацiї навчального процесу виявляється досвiд кожного учня, його соцiалiзацiя в умовах освiтньо-виховних систем, бо «в ме­жах особистiсного пiдходу суттєво змiнюються орiєнтири, за якими вiдбувається життя людини та її взаємодiя з соцiальним середовищем i професiйними подiями. Саме дiяльнicть CTa€ засобом розвитку людини, а якщо вона не забезпечує цього розвитку, не задовольняє потреб людини, вона повинна прагнути її змiнити.

Отже, обгрунтоване використання основних iдей i реко­мендацiй навчання з урахуван­ням особливостей i змiсту сучасного етапу формування системи освiти, характеру майбутньої про­фесiйної дiяльностi учнiв сприятиме вихованню духовно ба­гатої, нацiонально свiдомої особистостi грома­дянина.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]