Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат педиатрия.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
128 Кб
Скачать

Орієнтовні напрямки зміцнення здоров'я дітей

Орієнтовні напрямки зміцнення здоров'я дітей:

• оздоровче спрямування освітнього процесу;

• медико - профілактична робота;

• сприятливі психологічні умови; психокорекція;

• повноцінне раціональне харчування;

• додержання гігієнічних норм і правил;

• фізіологічно доцільний режим дня;

• систематичне загартування;

• валеологічна освіта дошкільників

Система зміцнення здоров'я дітей ДНЗ передбачає різноманітні форми та методи загартування - чітка організація теплового і повітряного режимів, регулярне як наскрізне, так і однобічне провітрювання кімнат, сталий режим прогулянок, гігієнічні процедури. Медико – профілактична робота здійснюється відповідно до річного плану. Після проведеного медичного огляду діти з виявленою патологією направляються в поліклініку, де отримують рекомендацію щодо лікування та оздоровлення. Вони відносяться до спеціальної групи, тому, старша медсестра дитсадка працює з ними індивідуально

Постійно проводиться корегуючи гімнастика, ходіння по водно - сольовій доріжці, полоскання горла кип'яченою водою кімнатної температури з йодно - сольовим розчином через два тижні відварами лікарських трав, миття рук до ліктя, сонячні ванни, обливання стоп ніг, сон при відчинених кватирках у теплу пору року. Впроваджується застосування лляної рукавички для масажу верхньої частини тіла. З метою попередження сколіозу здійснюється маркірування меблів.

В ДНЗ дотримуються режиму харчування (трьохразове харчування, графік видачі їжі, дотримання режиму харчування в групах тощо). Контроль за харчуванням здійснюється завідуючою, старшою медсестрою, шеф - кухарем та батьками.

Серед напрямків гуманізації вітчизняної дошкільної освіти особливе місце посідає питання організації співпраці дошкільного закладу і сім'ї щодо повноцінного і всебічного розвитку дитини.

Тому, на батьків покладається особлива відповідальність за організацію фізкультурно - оздоровчої роботи з дітьми. Для реалізації цієї проблеми педагоги використовують різні форми інформування батьків про способи фізичного розвитку дітей - збори, консультації, оформлення наочної агітації, індивідуальні бесіди про організацію предметно - ігрового середовища вдома, використання іграшок і спортивного обладнання, проведення фізкультурного дозвілля, туристичних походів. Міцне здоров'я, гармонійний розвиток дошкільнят, їхні вміння та навички впевнено виконувати життєво - важливі рухи, висока фізична та розумова працездатність - усе це результат хорошої організації нашими працівниками фізичного виховання в дитячому навчальному закладі та сім'ї.

Тож високих показників фізичної готовності дітей можна досягти. Треба тільки щиро любити свою справу, знати яким має бути її кінцевий результат, уміти вчити й учитися самому, жити за вимогами не вчорашнього, а вже завтрашнього дня.

Здоров’язбережувальні технології у дошкільному закладі

Одне з головних завдань дошкільного закладу – така організація освітнього процесу, за якої не лише зберігатиметься високий рівень розумової працездатності вихованців, а й зміцнюватиметься їхнє здоров’я.

Базова програма приділяє особливу увагу впровадженню в освітній процес здоров’язбережувальних технологій, що дають змогу проводити оздоровлення в цікавих різноманітних формах, забезпечують фізичне, соціально-емоційне, духовне, інтелектуальне благополуччя малюків. Особливо ефективні оздоровчі технології терапевтичного спрямування : арт-терапія, піскова терапія, ігрова та казкотерапія, сміхотерапія, музична терапія, кольоротерапія. Терапія означає «лікування». Але в умовах дитсадка впровадження таких технологій передбачає профілактику різних захворювань, поліпшення психоемоційного стану дошкільнят.

У повсякденному житті малят варто використовувати якнайбільше оздоровчих технологій, ажде вони переважно прості у використанні, дають вихованцям велике задоволення, а головне – мають ефективний комплексний вплив на формування їхнього здоров’я. Здоров’язбережувальні технології

можна використовувати у різних організаційних видах роботи, у повсякденні, інтегруючи їх у різні види діяльності дітей. Розглянемо деякі оздоровчі технології.

Сміхотерапія

У народі кажуть: «Сміх – це здоров’я». Справді, він допомагає зняти стрес, підняти настрій, сприяє виділенню потрібних гормонів, задіює м’язи обличчя та тіла людини.

Наука про сміх – гіотологія- стверджує, що сміх позитивно впливає на фізичний розвиток дітей. Сьогодні сміхотерапія практикується в усьому світі.

Виявляється, сміх буває різним: веселим і отруйним, радісним і сумним, розумним і недоречним, іронічним і щирим, цинічним і сором’язливим. І не кожен сміх позитивно впливає на наше здоро’я. Окрім того, сміх як важливий засіб дихання дає легеням можливість повністю звільнитися від повітря. Він також знижує частоту ритму серця, нормалізує артеріальний тиск, сприяє виробленню життєво необхідних гормонів радості. Реакція імунної системи на сміх прямо протилежна реакції на стрес. Навіть саме промовляння «хі-хі», «хо-хо», «ха-ха» дає клітинам імунної системи команду атакувати чужорідні тіла – віруси, злоякісні клітини тощо. Тому сміх рівнозначний прогулянці по лісу чи кисневому коктейлю.

Щоб діти росли здоровими, веселими, слід впроваджувати в освітньо-виховний процес «хвилинки-смішинки», розваги, гуморини, що викликають позитивні емоції.