Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab6 (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
554.5 Кб
Скачать
      1. 2. Використання режимів адресації

При введенні формул як правило  доводиться посилатись на комірки з даними. При цьому слід пам’ятати, що можна використовувати два режими адресації: відносний та абсолютний.

Відносна адресація використовується за умовчанням і задає результат відносно адрес комірок з вихідними даними. При копіюванні формули з такою адресацією в іншу комірку адреси її складових будуть змінюватись автоматично. Наприклад, в комірці C1 записана формула “=А1+В1”, тобто, сума двох сусідніх комірок. При копіюванні формули в комірку С2 вона автоматично зміниться на “=А2+В2”.  При копіюванні ж формули в комірку D1 вона прийме вигляд “=В1+С1”. Тобто, в даному випадку формула трактується як “сума значень комірок, що стоять зліва від результату”, тому при копіюванні ми одержимо саме такі результати. Такий спосіб адресації досить зручний, коли потрібно застосувати одну і ту ж формулу для певного діапазону значень. Наприклад, якщо дані розташовані в діапазонах А1:А10 та В1:В10, а результат суми відповідних значень  по рядкам потрібно розмістити в діапазоні С1:С10, то копіювання формули є зручним інструментом досягнення потрібної мети.

Однак, при копіюванні формул може виникнути потреба в тому,  щоб вони посилались на одну і ту ж комірку. Для цього доцільно використовувати абсолютну адресацію .При цьому перед тією компонентою адреси комірки, яку необхідно зафіксувати, ставиться знак “$”. При копіюванні формули зафіксовані складові адреси не змінюються. Наприклад, якщо в С1 записана формула “=$A$1+B1”, то при копіюванні її до комірки С2 формула прийме вигляд “=$A$1+B2”, а при копіюванні формули до комірки D1 на зміниться на “=$A$1+С1”. Тобто, зміниться лише адреса комірки з абсолютною адресацією.

Копіювання формул можна здійснити аналогічно копіюванню інших об’єктів, за допомогою команд меню або кнопок панелі інструментів Стандартная. Альтернативним способом копіювання формул є використання маркера автозаповнення.

При переміщенні комірок з формулами адреси складових формули не змінюються незалежно від режиму адресації.  Наприклад, якщо в комірці C1 записана формула “=А1+В1”, то при переміщенні її в комірку D1вона буде мати той самий вигляд. не змінюється. При переміщенні комірок з даними, які є складовими формули, адреси цих складових також змінюються незалежно від виду адресації. Наприклад, якщо в комірці C1 записана формула“=А1+В1”, то при переміщенні значення з комірки А1 до комірки А2 формула автоматично прийме вигляд  “=А2+В1”. Це надає зручні можливості по редагуванню електронних таблиць.

Хід роботи

  1. Запишіть назву, мету та хід лабораторної роботи в зошиті для лабораторних робіт.

  2. Отримайте у викладача табличний документ, що відображає результат розрахунку зарплати співробітників деякої організації або підрозділу за один місяць. Поданий розрахунок заробітної плати не претендує на відповідність наведених розрахунків реальним бухгалтерським процедурам і призначений тільки для демонстрації роботи електронної таблиці.

  3. Підготуйте в Excel аналогічний документ, використовуючи як список співробітників будь-які вигадані прізвища або студентів своєї групи.

Значення тривалості робочого дня (8 годин) і розмір премії (30%) є вхідними розрахунковими даними і тому повинні бути введені в окремі комірки. Значення премії вказується як 0.3 із процентним форматом без дрібної частини (або просто вводиться як 30%). На основі даного документа складіть каркас таблиці без введення даних. Потім введіть порядкові номери і прізвища співробітників (12-15 чоловік). Потім по стовпчиках введіть вхідну інформацію приблизно так, як показано на зразку в комірках, виділених сірим фоном. Стовпчик “Відпрацьовано” представляє кількість робочих днів, відпрацьованих кожним співробітником у поточному місяці. “Тариф” — вартість однієї години роботи конкретного співробітника (залежить від кваліфікації і стажу роботи). Дані в інших комірках визначаються по формулах на підставі таких відомостей:

  • “Години” — кількість годин, відпрацьованих у поточному місяці: «Тривалість роб.дня» * «Відпрцьовано.»;

  • “Оклад” — сума, яку заробив співробітник відповідно до тарифу: «Тариф» * «Години»;

  • “Премія” — відсоток надбавки до окладу за успішне виконання підрозділом робочого плану: «Оклад» * «Відсоток премії»;

  • “Нараховано” — сума окладу і премії: «Оклад» + «Премія»;

  • “Проф.взн.” — відрахування на профспілкові внески (1% від загального нарахування): «Нараховано» * 0.01;

  • “Пенс.фонд” — відрахування в пенсійний фонд (1% від загального нарахування): «Нараховано» * 0.01;

  • “Прибутковий податок” — прибутковий податок, обчислюється по так званій “прогресивній” шкалі; для спрощення обчислюйте як 15% від загального нарахування: «Нараховано» * 0.15;

  • “Утримано” = «Проф.взн.» + «Пенс.фонд» + «Под.налог»;

  • “На руки” = «Нараховано» – «Утримано»;

  • у рядку “Ітого” — суми відповідних стовпчиків.

Відрахування підприємства:

  • “Відрахування у фонд Чорнобиля” = 20% від Ітого (Нараховано);

  • “Податок на зарабітну плату” = 22% від Ітого (Нараховано);

  • “Відрахування у пенсійний фонд” = 9% від Ітого (Нараховано);

“Загальний фонд заробітної плати” = «Ітого(Нараховано)» + «Відрахування у фонд Чорнобиля» + «Податок на зарабітну плату»+ «Відрахування у пенсійний фонд».

Всі комірки, що містять грошові суми, повинні мати числовий формат із двома знаками в дробовій частині.

  1. Змінить назву поточного листа робочої книги на “Вересень”. Інші порожні листи видаліть (використовуйте клацання правою кнопкою миші по закладці листа).

  2. Створіть аналогічний документ на наступний місяць. Для цього, клацнувши правою кнопкою миші по закладці листа, виберіть команду “Переместить/Скопировать...”, потім виберіть “(переместить в конец)” і обов'язково встановіть позначку “Копировать”. Задайте відповідне ім'я новому листу документа. У зарплаті на новий місяць (липень) змініть “Раб.днів” на 23, “Премия” — 40%, а також усі вихідні дані в стовпчику “Відпрацьовано”. Розмір “Тарифу” можна збільшити для окремих співробітників. Додайте в кінець таблиці дані нового співробітника шляхом копіювання рядка останнього співробітника. Змініть його вхідні дані.

  3. Збережіть книгу у своєму робочому каталозі з ім'ям “Lab6_Ваше прізвище.xls”.

  4. Дайте відповіді на контрольні питання.

  5. Запишіть висновки про зроблену роботу.

  6. Надайте готову роботу для здачі викладачу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]