Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РП. Теорія держави і права (1).doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

Змістовий модуль 2

  1. Як визначають механізм держави?

  2. Як називається система органів, які безпосередньо здійснюють управлінську діяльність і наділені для цього державно-владними повноваженнями?

  3. Як називається юридично оформлена система всіх державних органів, що здійснюють безпосередню роботу з управління суспільством, виконання завдань і функцій держави?

  4. Як називається цілісна ієрархічна система державних органів, що здійснюють державну владу, а також установ, підприємств, за допомогою яких виконуються завдання і функції держави?

  5. Як називається група осіб або одна особа, що має юридично визначену державно-владну компетенцію для виконання завдань і функцій держави?

  6. Назвіть елементи механізму держави:

  7. Як називається самостійний підрозділ механізму держави, що створюється в установленому законом порядку, володіє визначеною структурою, наділений відповідною компетенцією (державно-владними повноваженнями), може складатись з однієї людини або колективу?

  8. Система державних органів України.

  9. Які повноваження має Президент України згідно з Конституцією України?

  10. Які повноваження має Верховна Рада України згідно з Конституцією України?

  11. Які повноваження має Кабінет Міністрів України згідно з Конституцією України?

  12. Які є рівні місцевих державних адміністрацій?

  13. Які органи входять до органів місцевого самоврядування.

  14. Вкажіть ознаки органу держави.

  15. Вкажіть органи виконавчої влади України.

  16. Конституційний склад Верховної Ради України.

  17. Кому належить право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України?

  18. Що видає Президент України в межах своїх повноважень?

  19. Що видає Кабінет Міністрів України в межах своїх повноважень?

  20. Як називається право територіальної громади – жителів села чи добровільного об’єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста, самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції та законів України?

  21. Як називаються головні напрямки і види діяльності держави, обумовлені її завданнями і цілями та такі, що характеризують її сутність?

  22. Назвіть функцію держави, що полягає у забезпеченні соціальної безпеки громадян, знятті і пом’якшенні соціальних суперечностей шляхом гуманної та справедливої соціальної політики.

  23. Назвіть функцію держави, яка полягає в захисті державного суверенітету від зовнішніх посягань як економічними, дипломатичними, так і воєнними засобами.

  24. Назвіть функцію держави, яка полягає у забезпеченні екологічної безпеки і підтриманні екологічної рівноваги на території держави; охороні та раціональному використанні природних ресурсів.

  25. Назвіть функцію держави, сутність якої полягає в наступному – консолідація нації; сприяння розвитку самобутності усіх корінних народів і національних меншин; сприяння розвитку освіти, культури, науки; охорона культурної спадщини.

  26. Назвіть функцію держави, сутність якої полягає в наступному – забезпечення охорони конституційного ладу, прав і свобод громадян, законності та правопорядку всередині країни.

  27. Визначення функцій держави.

  28. До якого виду функцій держави відноситься участь держави у розв’язанні важливих господарських проблем?

  29. Вкажіть види функцій держави за часом їх здійснення.

  30. Вкажіть види функцій держави за сферами її діяльності.

  31. Вкажіть види функцій держави за сферами її діяльності.

  32. Основні ознаки права.

  33. Основні теорії праворозуміння.

  34. Як називається система правових норм, встановлених та забезпечених державою?

  35. Спосіб зовнішнього прояву права.

  36. Джерела права.

  37. Правова культура особи.

  38. Структура правосвідомості.

  39. В чому полягає правовий нігілізм?

  40. Види соціальних норм.

  41. Чим відрізняються норми права відрізняються від норм моралі?

  42. Принципи права.

  43. Як називається функція встановлення та гарантування державою заходів, спрямованих на охорону суспільно значущих відносин у різних сферах суспільного життя?

  44. Вкажіть види принципів права за сферою дії.

  45. В яких галузях права проявляється переважно регулятивна функція права?

  46. В яких галузях права проявляється переважно охоронна функція права?

  47. Ознаки функцій права.

  48. Як називається об’єктивно властиві праву відправні начала, беззаперечні вимоги, які ставляться до учасників суспільних відносин із метою гармонічного поєднання індивідуальних, групових і громадських інтересів?

  49. Як називається своєрідна система координат, у рамках якої розвивається національна правова система, і одночасно вектор, що визначає напрямок розвитку цієї правової системи; належать до всіх галузей права?

  50. Як називається своєрідна система координат, у рамках якої розвивається певна галузь права, і одночасно вектор, що визначає напрямок розвитку цієї галузі?

  51. Як називається своєрідна система координат, у рамках якої розвиваються кілька відповідних галузей права, і одночасно вектор, що визначає напрямок розвитку цих галузей?

  52. Який принцип права означає, що право виступає як міра свободи – політичної, економічної, ідеологічної?

  53. Який принцип права означає, що право виступає як міра справедливості?

  54. Який принцип права означає рівність усіх перед законом, рівність прав та обов'язків, незалежно від національної, релігійної та іншої приналежності, службового та іншого становища, рівну відповідальність перед законом?

  55. Який принцип права означає людинолюбство, розкриває одну з найважливіших ціннісних характеристик права, домінування у формуванні та функціонуванні правової системи природних невідчужуваних прав людини?

  56. Який принцип права знаходить свій прояв у тому, що право та законодавство виражають волю народу, волю всіх і кожного, формуються через форми народовладдя: безпосередню та представницьку демократію?

  57. Який принцип права полягає у суворому дотриманні та виконанні юридичних норм, правових приписів усіма суб’єктами?