Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСД.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
116.22 Кб
Скачать

Практичне заняття 2

Тема 3. Предмет і межі доказування

Питання для усного опитування та дискусії

  1. Поняття та елементи предмету доказування.

  2. Предмет доказування і суміжні поняття. Межі доказування.

  3. Встановлення обставин, що сприяли вчиненню злочинів.

  4. Специфіка предмету доказування у провадженні про злочини неповнолітніх.

  5. Специфіка предмету доказування у провадженні про застосування примусових заходів медичного характеру.

Задачі до практичного заняття

№ 1. Під час спільного вживання спиртних напоїв Самолов і Грибчук посварилися, внаслідок чого між ними виникла бійка. Самолов схопив кухонний ніж, який лежав на столі, й завдав Грибчуку удар у груди, в результаті чого той одразу ж помер. З метою уникнення відповідальності та покарання за вчинене, Самолов знищив усі сліди свого перебування в квартирі Грибчука, розкидав речі, зламав замок вхідних дверей та залишив їх відчиненими, намагаючись інсценувати таким чином смерть Грибчука від рук грабіжників.

Чи є факт інсценування злочину обставиною, що підлягає доказуванню в кримінальному провадженні?

. 2. Із роздягальні басейну Гунько викрав шкіряну куртку, що належала Семенову. Потерпілий, а також його батьки, допитані як свідки, заявили, що заплатили за неї на речовому ринку 3000 гривень, однак жодних документів на підтвердження цього не подали. У зв’язку з цим слідчий призначив товарознавчу експертизу. Висновком експерта вартість куртки була визначена у розмірі 2000 гривень.

Визначте характер і розмір завданої злочином шкоди в описаній ситуації. Яке значення має правильне встановлення розміру шкоди? Чи є розмір завданої шкоди обставиною, що підлягає доказуванню?

. 3. У кримінальному провадженні слідчий зібрав 5 обвинувальних непрямих доказів вини обвинуваченого у вчиненні інкримінованого злочину. Проте сам обвинувачений свою вину заперечував. Слідчий закінчив провадження досудового слідства, склав обвинувальний акт і передав матеріали досудового розслідування прокуророві.

Оцініть рішення слідчого. Чи правильно визначив слідчий межі доказування в цій справі?

. 4.Під час футбольного матчу, після того, як суддя видалив з поля гравця однієї з команд Іванова, останній накинувся на суддю, повалив його на поле і почав бити кулаками в обличчя, чим заподіяв середньої тяжкості тілесні ушкодження. Вказані дії бачили близько 200 осіб, що знаходилися на трибунах. Слідчий Макаров допитав потерпілого, підозрюваного, 5 осіб-очевидців і усі вони дали однакові показання.

Чи достатньо цих доказів для повідомлення про підозру Іванова? Чи потрібно допитувати усіх очевидців в якості свідків?

№ 5. Під час досудового розслідування злочину (вимагання хабара викладачем медичного інституту Малим) слідчий також з’ясував, що Малий вчиняв і аморальні дії (схиляв студентку п’ятого курсу до інтимних відносин із ним).

Чи є у даному випадку факт вчинення аморальних дій обставиною, що підлягає доказуванню в кримінальному провадженні?

Методичні вказівки

Ключовими термінами та поняттями, на розумінні яких базується засвоєння навчального матеріалу теми, є: докази; доказування; предмет доказування; межі доказування; обставини, що сприяли вчиненню злочинів.

З метою глибокого засвоєння навчального матеріалу при самостійному вивченні теми студенту варто особливу увагу зосередити на таких аспектах:

Предметом кримінально-процесуального доказування є система фактів і обставин об'єктивної дійсності, які мають матеріально-правове і процесуальне значення та є необхідними і достатніми фактичними підставами для вирішення кримінальних проваджень остаточно і по суті.

У кримінальному провадженні підлягають доказуванню:

1) подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення);

2) винуватість обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, форма вини, мотив і мета вчинення кримінального правопорушення;

3) вид і розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, а також розмір процесуальних витрат;

4) обставини, які впливають на ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, характеризують особу обвинуваченого, обтяжують чи пом'якшують покарання, які виключають кримінальну відповідальність або є підставою закриття кримінального провадження;

5) обставини, що є підставою для звільнення від кримінальної відповідальності або покарання.

Під межами доказування слід розуміти необхідну і достатню сукупність доказів, зібраних у провадженні, які забезпечують правильне його вирішення. Якщо поняття предмету доказування виражає, що повинно бути встановлено у справ кримінальному провадженні, то поняття меж доказування виражає обсяг і глибину дослідження всіх істотних обставин провадження.

У кримінальному провадженні про злочини неповнолітніх та кримінальному провадженні про застосування примусових заходів медичного характеру предмет доказування має специфіку і передбачає встановлення, крім загальних обставин, ще й додаткових.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]