Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
19
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
317.44 Кб
Скачать

Аванс (англ. – “advance”) застосовується при поставках на умовах кретиту і складає 5-40% вартості контракту, яка зараховується при остаточних розрахунках. При невиконанні зобов`язань аванс підлягає поверненню.

Платіж з авансом (англ. – “advance payment”) передбачає виплату імпортером погоджених в контракті сум в рахунок платежів по контракту до моменту передачі товару в його розпорядження або до початку виконання замовлення.

Функції авансового платежу: кредитування експортера та гарантування виконання зобов`язань імпортера по прийманню товару (аванс може бути повернений на відшкодування збитків).

Питання №7

Форми платежу.

Інкасо (англ. – “encashment, collection of payments”)

– це банківська операція, яка полягає в отриманні банком коштів за різними документами і зарахуванні їх на рахунок клієнтів.

Схема проведення інкасової операції включає наступні етапи:

1)Експортер-інкасатор передає своєму банку інкасове доручення і прикладені до нього товарні документи;

2)Банк експортера направляє доручення разом з документами банку-кореспонденту в країні імпортера;

3)Банк-кореспондент пред`являє і видає (продає) товарні документи імпортеру проти суми платежу;

4)Отримана сума платежу переказується на рахунок експортера.

Недоліками цієї форми є відстрочка отримання платежу на час між відвантаженням і переказом коштів, а також можливість відмови імпортера від викупу товарних документів внаслідок неплатоздатності чи ін. причин.

Для усунення цих недоліків застосовують модифіковані форми:

1)Оплату проти телеграфного повідомлення банку експортера про прийом і відправку банку-імпортера товарних документів;

2)Оплату банком за рахунок депозитних коштів на рахунках імпортера з відповідальністю банку;

3)Надання банківських гарантій імпортером або відправлення товару на адресу банку.

Акредитив (англ. – „letter of credit”, L/C)

– вид банківського рахунку, який дозволяє експортеру отримати на умовах акредитивного доручення платіж негайно після виконання зобов`язань. Банк за дорученням імпортера приймає на себе зобов`язання оплатити експортеру вартість товару на протязі певного терміну після пред`явлення обумовлених контрактом документів.

Акредитивна операція здійснюється в чотири етапи:

1)Імпортер за погоджене число днів до початку поставки або після отримання повідомлення про готовність товару до відвантаження дає доручення своєму банку відкрити в банку експортера або ін. банку акредитив на визначену суму і термін на користь експортера з повідомленням банку про перелік документів, які повинні бути пред`явленні, як умова виплати;

2)Банк імпортера відкриває в банку-кореспондента акредитив, про що повідомляється експортера. Якщо акредитив на протязі строку його дії не буде використаний він може бути пролонгований або відкликаний імпортером;

3)Експортер подає документи про відправку товару згідно переліку і отримує суму платежу;

4)Банк експортера пересилає товарні документи банку імпортера, який передає їх імпортнру з відшкодуванням суми акредитиву.

Соседние файлы в папке Міжнародна торгівля