Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка охрана сокирко БР0412.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
260.1 Кб
Скачать

3. Порядок одержання і виконання завдань до розділів

Студент починає працювати над розділами згідно з індивідуальним планом роботи над дипломною роботою.

На першу консультацію з виконання розділів в дипломній роботі студент приходить з пропозиціями щодо питань, які потребують поглибленої розробки для створення працюючим безпечних та здорових умов праці. Під час консультації узгоджується зміст розділу, індивідуальне завдання, що потребує розрахункового обґрунтування або поглибленого дослідження, корегується список пропонованої літератури і нормативних джерел, обсяг і термін виконання розділу.

Користування відомостями Інтернет можна розглядати як важливе джерело інформації.

Працюючи над розділами, студенти відвідують консультації відповідно до розкладу кафедри. Завершені варіант-чернетки розділів вони надають консультанту для рецензування. Після доробки, усунення зауважень і повторної перевірки консультантом, студенти оформляють розділи начисто". У процесі роботи над розділами студенти усувають всі зауваження консультанта, а після завершення роботи над розділом, перед підписанням консультантом титульного аркуша роботи віддають йому чернетку розділу у друкованому та електронному вигляді.

Консультант кафедри підписує аркуш завдання на виконання дипломної роботи та титульний аркуш пояснювальної записки.

Виконання графічного матеріалу розділів (у вигляді плакатів графічної частини формату А-1) не передбачається. Але в деяких випадках, з урахуванням специфіки конкретної роботи, питання, що досліджуються, за погодженням керівника можуть бути винесені на плакати. Це стосується, наприклад, робіт, де розробляються шумозахисні засоби, розраховують рівні звуку на території: на відповідних кресленнях графічної частини (генплані) треба показати місця розташування розрахункових точок та ін. У такому разі консультант підписує такі плакати.

Без підпису консультанта з охорони праці та цивільної безпеки дипломна робота до захисту не допускається.

4. Зміст розділів

4.1 Зміст розділу Охорона праці"( дипломна робота: освітньо-кваліфікаційний рівень бакалавр") та методичні вказівки до його виконання.

Розділ обсягом 7-10 сторінок машинописною тексту повинен мати наступну структуру:

  • завдання, актуальність, об’єкт, предмет, мета, аналіз досліджень та публікацій відносно питання, що досліджується;

  • теоретичний аналіз умов праці на об'єкті;

  • організація безпечних та нешкідливих умов праці на робочому місці (враховуючи індивідуальне завдання);

  • заходи щодо поліпшення умов праці і підвищення безпеки працюючих на об'єкті (враховуючи індивідуальне завдання);

  • пожежна безпека (враховуючи індивідуальне завдання).

В окремих випадках з урахуванням пропозицій керівника роботи та за узгодженням з консультантом розділ може мати іншу структуру. Нижче наведений приклад змісту кожного з підрозділів, що входять до складу розділу.

4.1.1 Завдання з охорони праці.

Цей підрозділ присвячений основним завданням в галузі створення безпечних та нешкідливих умов праці і зменшення виробничого травматизму й профзахворювань стосовно до умов об'єкта дипломної роботи або місця майбутньої роботи випускника.

Виходячи з державних засад в галузі охорони праці, сформульованих у „Законі про охорону праці України" та інших законодавчих актах, визначити завдання розділу на прикладі конкретного об'єкта щодо теми дипломної роботи чи місця майбутньої роботи випускника.

Обсяг підрозділу 1- 1,5 стор.

4.1.2 Аналіз умов праці на об'єкті господарювання.

Підрозділ починають з аналізу умов праці, технологічних робіт на об'єкті господарювання.

На основі виконаного аналізу, користуючись ГОСТ 12.0.003-74*, визначають небезпечні й шкідливі виробничі фактори, дія яких на працюючих може призвести до травми або профзахворювання. При цьому кожний з факторів, наведений у ГОСТ, повинен бути пов'язаний з конкретним обладнанням, механізмом або технологічним процесом на об'єкті. Тобто з усієї сукупності факторів, наведених у ГОСТ, вибирають ті, які можливі в даних умовах і конкретизують їх. Обсяг підрозділу 2-3 сторінки.

4.1.3 Організація безпечних нешкідливих умов праці на робочому місці.

На основі результатів аналізу умов праці та технологічних процесів розглядуваного об'єкта, виконаного у попередньому розділі, а також виходячи з вимог нормативних документів України, в цьому підрозділі розглядають організацію безпечного й нешкідливого проведення робіт для конкретних умов. З цією метою для запобігання небезпечних та шкідливих факторів виявлених при аналізі, на працюючих необхідно розробити відповідні інженерно-технічні рішення або організаційні рішення з необхідними нормативними або розрахунковими обґрунтуваннями згідно діючим нормативно-правовим актам.

Наприклад, розглядаючи робоче місце користувача ЕОМ, необхідно забезпечити:

• об'ємно-планувальні вимоги щодо влаштування приміщень із робочими місцями користувачів ЕОМ (площу, обсяг на 1 робоче місце);

  • ергономічні вимоги до робочого місця користувача ЕОМ;

  • вимоги метеорологічних умов у робочій зоні;

  • вимоги до хімічного складу повітря (озонування повітря при роботі лазерних принтерів як небезпечний і шкідливий чинник), наявність пилу;

  • вимоги до іонізації повітря;

  • вимоги до рівнів іонізуючих та неіонізуючих випромінювань, електричного та магнітного полів, електростатики, тощо;

  • вимоги електробезпеки;

  • вимоги до природного освітлення робочої зони;

  • вимоги до штучного освітлення робочої зони;

  • вимоги акустичного комфорту та захисту від вібрації;

  • вимоги пожежної безпеки;

З урахуванням індивідуальних завдань, які виконують в цьому підрозділі (див. нижче), його обсяг повинен становити 3-4 сторінок машинописного тексту формату А-4.