Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Сентиментальна подорож.Курсова.Роб.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
59.31 Кб
Скачать

1.2. Вплив творчості л. Стерна на англійський сентименталізм.

Стерн дав назву цілому літературному напрямку, що виник у XVIII столітті, - він став називатися сентименталізмом, після виходу в світ його роману «Сентиментальна подорож».

Сентименталізм знайшов міжнародне значення, і до нього приклали своє перо такі всесвітньо відомі імена, як Шиллер і Гете, Жан-Жак Руссо і Дідро, а в живописі - Шарден і Мрій.

Однак в історії сентименталізму першим, мабуть, потрібно назвати Річардсона. Він перший звів чутливість в естетичний принцип. Він відкрив здивованому погляду читачів-сучасників, що основним змістом оповідання можуть бути не події, як стверджувала старожитня традиція, а почуття і перипетії почуттів. Письменники та поети, захоплені успіхом Річардсона і вимогою читачів, які відчули солодкість зворушливих сліз, пішли по ого стопах.

Сентименталізм придбав соціальне забарвлення, в ньому зазвучали політичні слова. Співчуття не взагалі до людини, а до бідняка. І моральний принцип співчуття став принципом політичним. Бідняк, соціально принижений і знедолений чоловік, став предметом суспільної уваги. То презирство, яке раніше оточувало його, змінилося почуттям жалю до нього, і цей переворот у моральному свідомості суспільства зробила література.

Сентименталізм народився в Англії. Його виникнення було зумовлене соціальними причинами. У країні в XVIII столітті відбулися великі економічні зрушення, за своїм значенням рівносильні революції, - аграрний і промисловий перевороти. Села спорожніли. Маси жебраків заповнили дороги і міста. Патріархальна старина йшла в минуле. [3, c.309]

Сентименталізм з'явився світу, як реакція на буржуазне перевлаштування суспільної системи. Англія в XVIII столітті була єдиною країною, в якій це перебудова відбувалося з усією інтенсивністю, причому насамперед призвело до фантастичного знищення села. Тому сентименталізм ніс у собі антиурбаністичні тенденції і був сповнений печалі про втрачену ідилію сільського життя і красу природи.

Письменники, поети, завжди готові відгукнутися на народні страждання словом співчуття, не могли не відгукнутися і тепер, коли їх погляду з'явилися ці лиха простих трудівників. Вони відповіли явищем сентименталізму, що увібрав у себе всі достоїнства їхніх сердець і всі слабкості їх політичного і філософського мислення. Вони почали прославляти старовину, принадність патріархального села, малювати ідилічні картини мирної природи, тишу якої руйнував прогрес.

Не можна знайти в Стерна схвильованих і патетичних описів природи, як у Руссо, але захоплення сільським життям відчутно в його книзі: В«Природа сипле своє багатство в поділ кожному», «Музика відбиває такт праці, і всі діти його з радістю збирають грона »,« Мир тобі, благородний пастух! ... Щаслива твоя хатина - і щаслива та, хто її з тобою розділяє - і щасливі ягнята, котрі граються навколо тебе»[4, c.581]. Тут не тільки захоплення, а й іронія.

Для Стерна чутливість понад усе, він називав її В«великим сенсоріум світуВ» і по суті справи вказував людству на країну, де вона може сховатися від усіх соціальних бід, від яких не вміє позбутися іншим шляхом, країну забуття, де і багач і бідняк знайдуть заспокоєння, випивши божественний нектар почуття. «Мила чутливість! Невичерпне джерело всього дорогоцінного в наших радощах і всього піднесеного в наших жалі! Ти приковуєш свого мученика до солом'яні ложу - і ти підіймаєш його на небеса - вічний джерело наших почуттів! - Я тепер йду слідами твоїм - ти і є те «божество», що рухається в мені » [4, c.581].

Першим в історії сентименталізму був Річардсон, але після виходу в світ роману Л. Стерна «Сентиментальна подорож» у літературного напрямки з'явилася назва - сентименталізм. По стопах Стерна пішли багато письменники і поети: Жан-Жак Руссо, Шиллер, Гете, Дідро.