Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка РА для всех форм.doc
Скачиваний:
91
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
628.22 Кб
Скачать

3.7. Лабораторна робота № 4. Дефектація шатуна

Зміст роботи: підготовка початкових даних для дефектації; визначення технічного стану дефектованих конструктивних елементів; сортування деталей за наслідками контролю; призначення способів ремонту і змісту операцій по виправленню дефектів; оформлення звіту роботи.

В процесі роботи на шатун діють значні навантаження від тиску газів в циліндрах і інерційних сил, що викликає напругу вигину і кручіння в умовах підвищеної температури і контактних циклічних навантажень на поверхні отворів. Це викликає появу зносу отворів (, до 0,05 мм) іторців нижньої головки (до 0,10 мм). Деформація вигину і скручування може досягати= 0,20 ммна довжині 100 мм.

Знос усувають слюсарно-механічною обробкою або залізненням, деформації — правкою «вхолодну» з подальшою термічною стабілізацією. При механічних пошкодженнях шатун бракують.

Устаткування і оснащення робочого місця: стіл дефектувальника, динамометричний ключ з головками, індикаторні нутроміри НІ 18-50 і 50-100 (ГОСТ 868—82), мікрометри важельні МР-50 і МР-100 (ГОСТ 4381—87), штангенциркуль ШЦ-П-160-0,05 (ГОСТ 166—80).

Технологічна інструкція на виконання роботи:

1. Підготувати початкові дані:

  1. З'ясувати особливості конструктивних елементів шатуна (нижня і верхня головки, тіло, кришка нижньої головки і ін.), технологічні параметри, що визначають їх працездатність (точність розміру, форми і розташування, шорсткість, розміри, допустимі без ремонту) і способи дефектації;

  2. Записати в бланк звіту (карта дефектації) найменування заданих для дефектації конструктивних елементів, величини їх технологічних параметрів (по можливості) і засоби дефектації;

1.3. Накреслити на бланку звіту таблицю результатів вимірів і розрахунків за формою 4;

2. Викладачеві перевірити готовність студентів до виконання лабораторної роботи;

3. Ознайомитися з робочим місцем;

4. Визначити стан конструктивних елементів шатуна;

4.1. Оглядом встановити наявність вибраковочних ознак, а при їх відсутності — місця розташування і характер задирів і інших видимих пошкоджень;

4.2. Затягнути гайки болтів кришки нижньої головки динамометричним ключем з необхідним моментом і послідовністю. Виміряти діаметр отвору індикаторним нутроміром в поясах І-І і II—II (Рис. 3.4., а), що знаходяться на відстані івід ширини головки і в площинах: А—А(перпендикулярно площини роз'єму), Б—Б і В—В (під кутом 45° від площини А—А в обидві сторони).

Найбільшу з отриманих величин записати в карту дефектації;

Рис.3.4. Схема вимірів діаметрів отворів нижньої (а) та верхньої (б) головок шатуна

4.3. Розрахувати величину загального зносу ( ) отвору нижньої головки, мм:

- найбільший діаметр отвору, визначений при вимірах; - діаметротвору до початку експлуатації (найбільший граничний розмір по робочому кресленню);

4.4. Розрахувати величину одностороннього нерівномірного зносу, мм:

Де - коефіцієнт нерівномірності зносу [6].

4.5. Розрахувати цилиндричность (овальність і конусність), мм:

Для отвору нижньої головки розрахувати два значення овальності і три — конусності. Найбільше з них записати в карту дефектації;

4.6. Виміряти діаметр отвору верхньої головки індикаторним нутроміром в поясах I—I і II—II (Рис. 4.1.,б), що знаходяться на відстані івід довжини головки і в площинах Г-Г і Д-Д.

Найбільшу з отриманих величин записати в карту дефектації;

4.7. Розрахувати величину загального зносу () отвору

верхньої головки, мм:

де - найбільший діаметр отвору, визначений при вимірах;

- діаметр отвору до початку експлуатації (найбільший граничний розмір по робочому кресленню);

4.8. Розрахувати величину одностороннього нерівномірного зносу (), мм:

де коефіцієнт нерівномірності зносу;[6] .

4.9. Розрахувати овальність і конусність отвору верхньої головки, мм:

Розрахувати два значення овальності і два — конусності, найбільше з них записати в карту дефектації;

4.10. Виміряти відстань між осями головок шатуна, мм:

де — відстань між головками;— діаметр отвору верхньої

головки; — діаметр отвору нижньої головки;

5. Порівняти дійсний стан параметрів конструктивних елементів з вимогами керівництва по капітальному ремонту [6] і в графу «Висновок» бланка звіту записати категорію стану деталі («Без ремонту», «В ремонт», «Брак»). При направленні деталі в ремонт вказати спосіб усунення дефекту.

Форма 4

Пояс вимірювань

Нижня головка

Верхня головка

Значення діаметру, мм

Овальність

Значення діаметру, мм

Овальність

А-А

Б-Б

В-В

Г-Г

Д-Д

І-І

ІІ-ІІ

Конусність

Контрольні питання і завдання

1. Перерахуйте конструктивні елементи шатуна, що підлягають дефектації, і технологічні параметри, що їх характеризують. 2. Як визначити стан отвору нижньої головки? 3. Які причини деформації шатуна?