Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2 - WORD.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
629.25 Кб
Скачать

V. Збереження файлу в Microsoft Word:

  • виконати команду Файл/Сохранить.

  • натиснути кнопку “Сохранить” на панелі інструментів Стандартная.

  • виконати команду Файл/Сохранить как… для збереження під іншим іменем.

Використання «тем» оформлення

У Word міститься велика бібліотека тем, готових шаблонів оформлення сторінки, що включають стильову схему документа, особливу шрифтове оформлення і графіку - барвисті кнопки, шпалери і так далі. На основі цих тем, доступних через пункт Тема Меню Форматзручно створювати барвисті поздоровлення або навіть сторінки Інтернет.

Використання стилів.

Стилем називається група форматів, позначена унікальним ім'ям. Для створення стилю необхідно вибрати формати, які хочеться застосувати (шрифт, вирівнювання, відступи і т.д.) і дати цій групі форматів унікальне ім'я. Після цього за один крок можна застосувати всю групу вибраних форматів Для форматування тексту можна використовувати стилі наступних видів: стиль абзацу, стиль знака, стиль таблиці.

Стиль абзацу управляє зовнішнім виглядом абзацу (шрифтом, кеглем шрифту, міжрядковим інтервалом, вирівнюванням тексту, позиціями табуляції і т.д.).

Стиль знака управляє зовнішнім виглядом окремих символів, слів або фраз і може включати в себе всі формати, які встановлюються в діалоговому вікні Шрифт.

Стиль таблиці управляє зовнішнім виглядом таблиці (сіткою, шрифтом, міжрядковим інтервалом, вирівнюванням тексту та ін.)

Всю сукупність таких операцій, як заміна шрифтів, розміру кегля, накреслення, заміна параметрів вирівнювання можна виконати всього одним клацанням миші, вибравши потрібний стиль в Меню стилівнаКонфіденційність форматування Microsoft Word.

Кожен стиль містить всю сукупність параметрів тексту, які необхідно змінити в тому чи іншому випадку. Наприклад, при застосуванні до виділеного фрагменту стилю «Заголовок» одночасно дається команда змінити тип шрифту, розмір кегля і накреслення.

В Word для роботи зі стилями передбачена спеціальна панель Стиліта форматування - щоб відкрити її, необхідно вибрати однойменний пункт вменю Формат.Ця панель надає цілком нові інструменти для роботи зі стилями. Наприклад, можна разом виділити всі ділянки тексту, оформлені будь-яким стилем, а потім, клацнувши по потрібної рядку в списку, замінити їх стиль на новий.

Тут же можна створити новий стиль, видалити старий, змінити параметри будь-якого існуючого стилю, клацнувши по стрілці праворуч від його назви. Цю ж операцію можна виконати за допомогою пункту СтильменюФормат.

Створення змісту, виносок і колонтитулів

Зміст являє собою список заголовків документа. Він використовується для перегляду тем, що обговорюються в документі. Найбільш простим способом створення змісту є використання вбудованих форматів рівнів структури або стилів заголовків.

За допомогою Word 2003 можна оформити документ виносками (звичайними і кінцевими). Звичайна виноска розташовується в нижній частині сторінки або внизу тексту. Кінцева виноска виконується в кінці документа (або в кінці розділу). В один документ можна включити виноски обох типів. Щоб відредагувати текст виноски досить зробити подвійний клік мишею на маркері потрібної виноски.

Колонтитули служать для виносок пояснень до тексту, вставок дати і часу, автотексту, додавання кількості сторінок, номера сторінки. Колонтитули можуть бути верхніми і нижніми. У колонтитул звичайно вставляється текст та / або малюнок (номер сторінки, дата друку документа, емблема організації і т. п.), який повинен бути надрукований внизу або вгорі кожної сторінки документа.