Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота № 9.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
184.32 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 9

Фільтрування суспензії на нутч-фільтрі

Мета роботи – ознайомитися з будовою нутч-фільтра та принципом його роботи; вивчити процес фільтру­вання на періодично діючому фільтрі; визначи­ти константи в рівнянні фільтрування, харак­теристики осаду і фільтрувальної перегородки, продуктивність фільтра та швидкість фільтру­вання.

Основні теоретичні положення

Фільтруванням називають процес розділення неоднорідних систем з твердою дисперсною фазою крізь пористі фільтрувальні перегород­ки, які пропускають дисперсійне середовище (рідину або газ) і зат­римують тверді частинки. Таке розділення, зокрема суспензій, можливе лише тоді, коли до та після фільтрувальної перегородки є різниця тисків Δp, Па, - рушійна сила процесу.

Основним завданням теорії фільтрування є визначення швид­кості фільтрування - тобто об'єму фільтрату, який отримують з 1 м2 поверхні фільтрувальної перегородки за одиницю часу:

, (9.1)

де w - швидкість фільтрування, м3/(м2 · с); V - об’єм фільтрату, м3; F - площа поверхні фільтрувальної перегородки, м2; τ - три­валість фільтрування, с.

Теоретичне визначення швидкості фільтрування базується на припущен-ні, що в капілярах осаду рух рідини відповідає ламінарному режиму. Звідси випливає, що витрата фільтрату V1, м3/с, крізь один капіляр з радіусом R і довжиною l підпорядковується рівнянню Пуазейля

, (9.2)

де μ - коефіцієнт динамічної в’язкості фільтрату, Па · с.

Якщо на 1 м2 площі фільтра буде z капілярів, то елементарний об’єм рідини, що проходить крізь поверхню фільтра площею F за час ,

. (9.3)

Застосовуючи загальне кінетичне рівняння, згідно з яким швидкість процесу прямо пропорційна рушійній силі й обернено пропорційна опору, дістанемо

. (9.4)

Геометричний комплекс характеризує опір шару осаду, м-1. У загальному випадку до цього опору додається опір фільтру­вальної перегородки Rп, м-1. Тоді опір фільтруванню цієї суспензії буде дорівнювати добутку μ(Ro + Rn). Отже,

. (9.5)

Опір Rn можна з достатнім наближенням вважати постійним. Опір шару осаду пропорційний його товщині ho (за умови одно­рідності структури осаду), тобто

, (9.6)

де ro - питомий об’ємний опір, який чинить потоку фільтрату з μ = 1 Па · с рівномірний шар осаду завтовшки 1 м, м-2; хo = Vo/V - відношення об’єму осаду Vo, що на фільтрувальній перегородці, до об’єму отриманого фільтрату V, м33.

Підставляючи вираз (9.6) у рівняння (9.5), дістаємо основне диференціальне рівняння процесу фільтрування

. (9.7)

Під час фільтрування питомий опір нестисливих осадів ro не змінюється, а стисливих - змінюється. Стисливість осаду пояс­нюється деформацією частинок та їх перегрупуванням під впливом тиску і, як наслідок, зумовлює зменшення пористості шару осаду ε - відношення об’єму пор Vп до загального об’єму осаду Vo:

, (9.8)

де Vч — об’єм частинок осаду.

Під час фільтрування з утворенням осаду найчастіше розрізня­ють два режими роботи: а) при постійній різниці тисків (Δр = const); оскільки зі збільшенням ho, опір фільтруванню підвищу­ється, швидкість фільтрування зменшується; б) при постійній швидкості (w = const); щоб підтримувати сталу швидкість при зро­стаючому опорі фільтруванню за рахунок зростання ho, треба збіль­шувати рушійну силу процесу.

При Δр = const із рівняння (9.7) після його інтегрування в ме­жах від 0 до V і від 0 до τ дістанемо

. (9.9)

Це рівняння можна застосувати як до стисливих, так і до не­стисливих осадів. Поділивши всі члени рівняння (9.9) на F2, дістанемо

(9.10)

або

, (9.11)

де q - питома продуктивність фільтра (за фільтратом), м32, q = V/F; С - константа фільтрування, яка характеризує гідравліч­ний опір фільтрувальної перегородки, м32, С = Rп/(roxo); K - константа фільтрування, яка враховує режим процесу фільтрування і фізико-хімічні властивості осаду та рідини, м2/с, К = 2Δр/(μroxo).

Поділивши всі члени рівняння (9.11) на Кq, отримаємо рівнян­ня, яке застосовується для визначення констант фільтрування К і С за дослідними даними:

. (9.12)

Графічно це рівняння виражається прямою лінією АВ, що нахи­лена до горизонтальної осі під кутом α, тангенс якого дорівнює 1/К, і відсікає на осі ординат відрізок 2С/К (див. рис. 9.1).

Знайдені значення К і С дають змогу обчислити за рівнянням (9.11) величину q, а потім продуктивність фільтра Vф, м3/с:

. (9.13)

Питомий опір осаду ro визначають із виразу для К, а опір філь­трувальної перегородки Rn - із виразу для С. Опір фільтрувальної перегородки Rп можна визначити також під час фільтрування води при відомих різниці тисків і площі поверхні фільтрування. Щоб визначити оптимальну тривалість фільтрування та середню швид­кість фільтрування, будуємо графічну залежність q = f(τ) (рис. 9.2). На осі вліво від точки 0 відкладаємо відрізок ОL, який дорівнює τд - тривалості допоміжних операцій для підготовки фільтра до роботи (складання і розбирання фільтра). З точки L проводимо до­тичну до кривої q = f(τ). Перпендикуляр, проведений з точки доти­ку М на вісь τ, відсікає на ній відрізок, я

кий дорівнює оптималь­ній тривалості процесу фільтруванняτопт.

Середня швидкість фільтрування wc за час τ визначається з рівняння

. (9.14)

Визначений інтеграл у цьому рівнянні дорівнює площі криволінійної трапеції Φ, мм2, яка обмежена графі­ком кривої w = f(τ) (рис. 9.3), крайні­ми ординатами та віссю абсцис.

, (9.15)

Рис. 9.3.Графік залежності швид-кості від тривалості фільтрування

де Мф - масштаб площі, м3/(м2 · мм2), Мф = МwМτ; Мw - масштаб швидкості, м3/(м2 · с · мм); Мτ - масштаб тривалості фільтрування, с/мм

Для побудови графічної залежності w = f(τ) продиференціюємо функцію q = f(τ). На графіку кривої (див. рис. 9.2) з 5-7 її точок, вибраних довільно (наприклад з однаковим кроком по осі абсцис), проводимо дотичні й визначаємо тангенси кутів, що утворюють ці дотичні з додатним напрямом осі абсцис. Ці значення тангенсів кутів дорівнюють миттєвим швидкостям фільтрування у вибраних точках, починаючи з 0:

, (9.16)

де і - номер вибраної точки.