Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №2.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.77 Mб
Скачать

Перевірка об'єктів на наявність вірусів.

1. Перевірка об'єкта (диска, папки, файлу) на відсутність вірусів виконується за такою технологією:

• відкрити вікно антивірусної програми;

• встановити прапорець на потрібному об'єкті, якщо ж потрібного об'єкта немає в списку, скористатися кнопкою "Додати";

• розпочати процес сканування;

• перевірити результати сканування об'єкту: в переліку негараздів повинні бути нулі.

Але різні антивірусні програми мають різні вікна. Тому найпростіший спосіб перевірки об'єкта на наявність вірусів - скористатися контекстним меню об'єкта в середовищі Windows (наприклад, в режимі "Мій комп'ютер" - рис.6).

Рис.6 - Сканування папки за допомогою контекстного меню.

Найпоширенішим засобом боротьби з комп'ютерними вірусами на сьогоднішній день є програма-детектор Antiviral Toolkit Pro (скорочено назву AVP). Вона являє собою для роботи у ОС Windows і забезпечує пошук і знищення широкого класу вірусів .Під час роботи програми перевіряються оперативна пам'ять, файли, системний і завантажувальний сектори, таблиця розбивки диска.

Запуск програми може здійснюватися з робочого столу (значок програми має вигляд) або з головного меню Windows (програма AVP Сканер). Під час запуску програми завантажуються антивірусні бази, кількісний і якісний склад яких визначає можливості програми.

Основні елементи вікна:

Рядок меню має чотири секції:

«Файл» - включає команди завантаження, збереження, виходу та ін

«Сканування» - пуск програми, пошук вірусів, зупинка програми.

«Сервіс» - відновлення антивірусних баз через мережу Internet.

«?» - Довідка програми AVP.

Призначення вкладок вікна:

«Область» - містить список дисків, які можуть перевірятися.

«Об'єкти» - задає список об'єктів і типи файлів для перевірки. Об'єктами є пам'ять, сектори, файли, упаковані об'єкти та архіви, створені архиваторами різних типів.

«Дії» - пропонує для вибору ряд режимів обробки інфікованих об'єктів.

«Параметри» - виконує настройку AVP на різні режими перевірки: попередження, виявлення невідомого вірусу, звіт про неінфікованих об'єктах, створеннях файлу звіту та ін

«Статистика» - відображає результати роботи програми у вигляді двох списків: «Перевірено» і «Знайдено».

2. Виконання роботи

1. Скориставшись „Мережевим оточенням” відкрийте у папці Network сусіднього комп”ютера папку своєї групи, виділіть деякий файл та збережіть вигляд вікна цієї папки у файлі звіту, користуючись "Провідником" скопіюйте виділений файл у папку своєї групи свого комп”ютера і також збережіть її вигляд з скопійованим файлом у файлі звіту.

2. Натиснувши „ПУСК/ПРИНТЕРЫ И ФАКСЫ» відкрийте чергу документів на мережевому принтері і збережіть вигляд вікна у файлі звіту.

3. Запустіть програму TOTAL COMMANDER. Отримайте навички по роботі з програмою. Виконайте індивідуальне завдання згідно до варіанта.

4. У своїй особистій папці створіть архіви RAR і ZIP з методичних вказівок до першої та другої лабораторних робіт. Порівняйте ступені їх стиснення. З цих же файлів створіть архів, що саморозпаковується (SFX- архів). У файлі звіту продемонструйте скріншотами виконані завдання.

7. Перевірте свою флешку на наявність вірусів. Додайте до файла звіту скріншот повідомлення антивірусної програми про результати сканування.

Варіанти завдань для виконання у TOTAL COMMANDER.

1. Створити у власній папці: папку з ім'ям "Робоча папка № 1", у створеній папці створити папки - DОС1, DОС2, DОСЗ, в папці DOC2 створити файли - текстові документи T1.TXT, Z2.TXT. Перейменувати файл T1.TXT на нове довільне ім'я, Z2.TXT скопіювати в папку DОС1, знищити папку DОСЗ.

2. Створити у власній папці: папку з ім'ям "Папка № 1", у створеній папці створити папки - ТЕКСТ, ДОВІДНИК, в папці ТЕКСТ створити файли - текстові документи ДОКУМЕНТ, НОТАТКИ. Скопіювати файл ДОКУМЕНТ і перемістити файл НОТАТКИ в папку ДОВІДНИК. У папці ДОВІДНИК файл ДОКУМЕНТ перейменувати на СПИСОК, в папці ТЕКСТ файл ДОКУМЕНТ знищити.

3. Створити у власній папці: папки з ім'ям ДОКУМЕНТИ, ТЕКСТИ, ІНФОРМАТИКА та файли - текстові документи СПИСОК, БЛОКНОТ. Перемістити файл БЛОКНОТ в папку ТЕКСТИ, а файл СПИСОК скопіювати в папку ІНФОРМАТИКА. Перейменувати файл БЛОКНОТ на довільне ім'я і видалити папку ДОКУМЕНТИ.

4. Створити у власній папці: папки: ПАПКА ДОКУМЕНТІВ, DОС1, DОС2, ДОВІДНИК та файли текстових документів - БЛОКНОТ1, БЛОКНОТ2, БЛОКНОТ3, в папці ДОВІДНИК створити файли - ТЕКСТИ, ДОПОВНЕННЯ. У кожній папці залишити тільки один об'єкт (файл), якщо папка вільна скопіювати файл з папки, зайві файли видалити. Перейменувати папку ПАПКА ДОКУМЕНТІВ на ІНФОРМАТИКА.

5. Створити у власній папці: папку з ім'ям ПАПКА ВИСЛОВЛЮВАНЬ, у створеній папці створити папки - ТЕКСТ, ФОТО, ІНСТИТУТ та файли - текстові документи ДОКУМЕНТ, НОТАТКИ, ДОПОВНЕННЯ. Скопіювати файл ДОКУМЕНТ в папку ІНСТИТУТ, а файли НОТАТКИ, ДОПОВНЕННЯ перемістити в папку ТЕКСТ, НОТАТКИ перейменувати на довільне ім'я.

6. Створити у власній папці: папку з ім'ям ПАПКА ДОПОВНЕНЬ, в ній створити папки - Текст1, Текст2 і файл текстового документа СПІСКІ.TXT. У папці Текст2 створити файли ЗАМЕТКІ.TXT, ГРУППИ.TXT. Перемістити файли ГРУППИ.TXT, ЗАМЕТКІ.TXT в папку ПАПКА ДОПОВНЕНЬ. Використовуючи режими роботи з групою файлів, скопіювати всі три текстових файлу в папку Текст1. Змінити назву папки ПАПКА ДОПОВНЕНЬ на довільне ім'я.

7. Створити у власній папці: папку з ім'ям ПАПКА ТЕКСТІВ, створити у створеній папці ще три папки - СПИСКИ, НОТАТКИ, ГРУПИ та файли текстових документів Текст1, Текст2, ТЕКСТЗ, ТЕКСТ4. Використовуючи режими роботи з групою файлів, перемістити файли Текст1, ТЕКСТ4 в папку СПИСКИ, а файли Текст2, ТЕКСТЗ - скопіювати в папку ГРУПИ. Папку СПИСКИ перейменувати на довільне ім'я.

8. Створити у власній папці: папку з ім'ям ДОКУМЕНТИ, в цій папці створити папки - ДОПОВНЕННЯ, DОСUМ1, DОСUМ2. Відкрити папку DОСUМ1 і створити в ній файл текстовий документ СПИСОК. Відкрити папку DОСUМ2 і створити в ній файли - текстові документи ДОПОВНЕННЯ, НОТАТКИ. Створити у власній папці: копію папки ДОКУМЕНТИ. Створену копію перейменувати на DOCUMENTS. Відкрити обидві папки. Видалити з папки ДОКУМЕНТИ всю папку DOCUM1, а з папки DOCUMENTS - папку ДОПОВНЕННЯ.

9. Створити у власній папці: папку з ім'ям ПАПКА ДОКУМЕНТІВ, у створеній папці створити папки - ТЕКСТИ. НОТАТКИ, DОСUМ та файли - текстові документи СПИСОК, ДОПОВНЕННЯ, ГРУПА. Створити у власній папці: копію папки ПАПКА ДОКУМЕНТІВ і перейменувати її на КОПІЇ ДОКУМЕНТІВ. Відкрити обидві папки. Перемістити файли СПИСОК, ГРУПА в папку НОТАТКИ, а файл ДОПОВНЕННЯ видалити.

10. Створити у власній папці: папку ПАПКА № 1, в ній папки Текст1, Текст2, ТЕКСТЗ та файли - текстові документи - список1, список2, СПІСОКЗ. Створити у власній папці: копію папки ПАПКА № 1 - КОПІЇ ДОКУМЕНТІВ. Відкрити обидві папки, перемістити файли список1, СПІСОКЗ, як групу, в папку Текст1 іншій панелі, а файл список2 скопіювати в папку Текст2.

11. Створити у власній папці: папку з ім'ям СПИСКИ. У створеній папці створити папки-ДОДАТКИ, ДОКУМЕНТИ, DОСUМ та файли - текстові документи - Блок1, БЛОК2, БЛОКЗ. Створити у власній папці: копію папки СПИСКИ - СПИСКИ № 1. Відкрити обидві папки. Скопіювати файли Блок1, БЛОКЗ, як групу, в папку ДОПОВНЕННЯ іншій панелі, а файл БЛОК2 перемістити в папку ДОКУМЕНТИ, перейменувати БЛОК2 на довільне ім'я.

12. Створити у власній папці: папки НОТАТКИ, ТЕКСТ, ГРУПА та файли - текстові документи-ДОКУМЕНТ, НОТАТКИ, ДОПОВНЕННЯ, ВАРІАНТИ. Перемістити файли ДОКУМЕНТ, ВАРІАНТИ, як групу, в папку ГРУПА, а файли НОТАТКИ, ДОПОВНЕННЯ скопіювати, як групу, в ТЕКУ-ТЕКСТ. Папку ГРУПА перейменувати на довільне ім'я, видалити папку НОТАТКИ.

13. Створити у власній папці: папку з ім'ям РОБОЧА ПАПКА № 1, у створеній папці створити папки - DОС1, DОС2, DОСЗ та файли - текстові документи ТЕКСТ, ДОПОВНЕННЯ. Перейменувати файл DOC1 і папку ДОПОВНЕННЯ на довільні імена. Видалити файли DOC2, DOC3, використовуючи групові операції.

14. Створити у власній папці: папку з ім'ям РОБОЧА ПАПКА № 2, в ній створити папки - DОС1. DОС2, DОСЗ та файли - текстові документи - ТЕКСТ, ДОПОВНЕННЯ. Створити у власній папці: копію папки РОБОЧА ПАПКА № 2, видалити в ній папки DОС1, DОС2, використовуючи групові операції. Перейменувати файли і папки, які залишилися в новій папці, на довільні імена.