Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 95.Теорія еліт В.Парето та Г.Моска

..docx
Скачиваний:
38
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
26.79 Кб
Скачать

95.Теорія еліт В.Парето та Г.Моска.

Теорію еліт заснував італійський політолог Гаетано Моска (1858-1941 рр.)(праця "Правлячий клас", 1939р.)та Вільфре- до Парето (1848-1923 рр.) ("Трактат із загальної соціології", 1916 р.) у 20-30-х роках XX ст.

Грунтується вона на ідеї нездат­ності широких мас населення до управління державою. Згідно з цією теорією, політика - це сфера боротьби двох протилежних груп: панівної меншості (еліти), що заволоділа державою та вирізняється організованістю, і підпорядкованоїїй більшості (решта населення країни).

При цьому демократія розглядаєть­ся як утопія, міраж, у гонитві за котрим некомпетентні маси населення стають інструментом у руках демагогів і сприяють утвердженню диктатур, якими, зокрема, є соціалізм і фашизм. Отож Г. Моска пов ’язував свободу людства не з демократією, а з компетентною правлячою елітою.

Вільфредо Парето також вважав, що державою, суспільством завжди править еліта. Вона утворюється в трьох провідних сфе­рах - політичній, економічній, інтелектуальній - через висування індивідів, які досягли найвищих показників у своєму середовищі та сфері діяльності.

Однак унаслідок того, що кожна правляча еліта рано чи пізно заспокоюється на досягнутому, втрачає свої найкращі якості, творчу енергію, то вона вироджується. У суспіль­стві з’являється нова потенційна еліта, що прямує до влади.

Проте панівна еліта добровільно владу не віддає. Тож "циркуляція" еліт відбувається, зазвичай, насильницьким шляхом, через перевороти та революції, що загалом корисно для суспільства, оскільки з припиненням циркуляції відбувається занепад усієї нації.