Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 42.( Лютер) Політичні і правові ідеї реформації

.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.22 Кб
Скачать

42.( Лютер) Політичні і правові ідеї реформації

Головним вогнищем європейської Реформації була Німеччина.

Це антифеодальний та антикатолицький рух що відобразив потреби пристосування релігії до нових буржуазних порядків.

Головні вимоги :

1.Повернення до чистоти християнської релігії.

2.Демократизація релігії.

3.Визнання біблії єдиним джерелом христи. Релігії.

4.церква – це помічник людей при спілкуванні з Богом, а не посередник.

Головним вогнищем європейської Реформації була Німеччина. Початок їй поклав професор Віттенберзького університету доктор богослов´я Мартін Лютер.

Саме він сформулював ті релігійно-політичні гасла, що спочатку надихнули і згуртували в Німеччині всіх поборників Реформації. Мартін Лютер виступив рішучим противником папи римського і католицької церкви як посередників між Богом і мирянами.

Спасіння досягається винятково вірою, стверджував він, і кожен віруючий не має потреби в посередниках у своїх відносинах з Богом. Ніхто з людей не має переваги над собі подібними: клір нічим не відрізняється від мирян, усі стани рівноправні. Єдине джерело віри — Біблія.

Вчення «батьків церкви», булли і енцикліки папи римського — лише людські установлення, що підлягають раціональній оцінці і критиці. Лютер відстоював самостійність держави стосовно церкви, виступав проти привілеїв католицького духівництва і їх прагнення керувати християнами і нехристиянами. Ідея посилення державної влади ставала характерною рисою німецької правосвідомості.

М. Лютер вважав природне право основою порядку в державі, основою законодавства.^ На його думку, у світській державі необхідні хороші і справедливі закони. Але навіть «занадто багато зводів законів» не забезпечать справедливість у державі, якщо князь не буде керуватися реальними інтересами, обумовленими людським розумом.