Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

іст. вчень шпори / 43.( Мюнцер, Кальвін)) Політичні і правові ідеї реформації

.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.03 Кб
Скачать

43.( Мюнцер, Кальвін)) Політичні і правові ідеї реформації

Томас Мюнцер У своїй «Празькій відозві» він таврує «проклятих попів» і вчених-богословів, що діяли по «диявольському на-ущенню» і не пояснили як слід «божого порядку».

Наш розум — доказ того, що ми — діти божі. Програмні документи повсталих селян, підготовлених найближчим оточенням Мюнцера, закликали всі селянські громади об´єднатися в «християнський союз і братерство», у якому установиться справедливий суспільний лад, де принципом буде служіння «загальній користі».

Таким чином, заклик до соціального перевороту і встановлення фактично народної влади, повернення до християнської рівності і демократичної церкви, «божої справедливості» і правосудця — основне в політичній програмі Т. Мюнцера.

Помітний вплив на результати Реформації справив Жан Кальвін Усяку владу в державі він вважав божественною. Засуджуючи феодально-монархічні кола за насильства, сваволю і беззаконня, пророкував їм божу кару.

Право на спротив тиранії Кальвін визнавав тільки за органами влади, церквою і представницькими установами. Лише коли вичерпані всі легальні форми спротиву, допускав непокору і скинення тирана. Віддавав перевагу аристократичній формі правління або її сполученню з демократією.

Проповідував набожність, доброчесність, працьовитість і покірність владі, закликав додержуватись морального закону.