Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

філософія / 43. Е.Фромм про біофільський та некрофільський характер діяльності людини

..docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
21.7 Кб
Скачать

43. Е.Фромм про біофільський та некрофільський характер діяльності людини.

Залежність характеру людини від його способу життя Фромм висловив в понятті соціального характеру.

Соціальний характер змінюється разом зі зміною суспільства, культури. Фромм розрізняв такі його типи: накопичувальний, що сприймає, ринковий, експлуататорський, некрофіліческій.

Вкрай важлива категорія вчення Е. Фромма про особистості - любов. Під нею він розумів і життєву потребу кожної людської істоти, і велику, що об'єднує людей силу. Проте сучасне західне суспільство не створює для її (любові) розвитку відповідних умов; навпаки, замість об'єднує любов продукується роз'єднують зло. 

Е. Фромм аналізує різні види любові, особливо виділяючи любов між батьками і дітьми. За таким критерієм, як об'єкти кохання, вчений виділяє такі її види: братерська любов, материнську любов, еротичну любов, любов до себе, любов до Бога. 

Фромм стверджує, що любов - рідкісне явище в сучасному суспільстві, а її місце зайняли численні форми псевдолюбові, які насправді є формами її розкладання. Він вважає, що люди помилково говорять про любов іншим і вселяють це почуття собі з тієї причини, що хочуть врятуватися від самотності, який інакше було б нестерпним. Вступаючи в шлюб, людина вступає в «союз двох проти всього світу», і цей егоїзм приймається за любов і близькість.

«Любов - як взаємне статеве задоволення і любов - як робота в складі команди і притулок від самотності - ось дві нормальні форми розкладання любові в сучасному західному суспільстві, патологія любові, наступна соціально обумовленим зразками». Я повністю згодна з думкою філософа і підтримую його, тому що теж вважаю любов рідкісним почуттям у сучасному світі, світі, в якому головну роль відіграють гроші, влада, слава. Безліч відносин будуються на власну вигоду - як матеріальної, так і моральної.

Почуття самотності, на мій погляд, є одним із самих руйнівних. Воно штовхає людину до рук більш-менш відповідного супутника життя, закриває довгу і виснажливу «дорогу» в пошуках свого ідеалу. Але все ж, справжня любов існує. Я вважаю, що це така любов, при якій людина без жалю може віддати все що має, з радістю ділиться своїми почуттями, може «перевернути гори», при цьому, не просячи в замін таких же вчинків. 

В інших дослідженнях вчений підкреслює, що в кожній людині закладено дві тенденції - любов до життя (біофілія) і любов до смерті (некрофілія). Людина може стати біофіліі або некрофілом. Якщо він втрачає прагнення до життя, торжествує інстинкт смерті. У Фромма поняття некрофілія будуватися не на сексуальній основі, це поняття значно ширше і багатше. Мова йде про прагнення до руйнування в самих різних формах. Людина сама вирощує у собі комплекси некрофіла, пов'язані з жорстокістю, дистрофією почуттів.