Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР РП 31 / Зразок тексту КР для РП-31 / Гайсан_текст КР.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
448 Кб
Скачать

1 Технологічна частина

1.1 Призначення та область застосування програмного продукту

Програмний продукт “Автостоянка” призначений для комп’ютеризованого обліку надання послуг, схематичного зображення розташування автомашин на стоянці, створення реєстру постійних клієнтів.

Сучасний спосіб життя невід’ємно пов'язаний з його мобільністю. Кількість автомобілів на дорогах зростає з року в рік. Тому гостро повстає питання про місця їх паркування та стоянки. З іншого боку надання послуг організації автомобільних стоянок під охороною стає досить прибутковим бізнесом, успішність якого обумовлюється ефективним використанням земельних ділянок, виділених для них.

Підвищення якості обслуговування клієнтів автомобільних стоянок досягається за рахунок використання комп’ютерних технологій в діяльності підприємців або закладів, що надають такі послуги. Наочне схематичне відображення розташування автомашин на стоянці надає можливість швидкого знаходження вільного місця, а електронний реєстр зберігає дані про надання послуг за великий період часу.

1.2 Функціональні вимоги до програмного продукту

Програмний продукт забезпечує розв’язання наступних функціональних задач:

  • Визначення кількості місць та формування відповідного схематичного зображення автомобільної стоянки.

  • Автоматичне формування реєстру місць на стоянці з зазначенням зайнятості їх в поточний момент та збереження його в типізованому файлі.

  • Реєстрація в’їзду та виїзду автомобілів з зазначенням дати, часу та адекватним відображенням змін на схемі.

  • Автоматичне формування реєстру поточного стану стоянки та збереження його в типізованому файлі.

  • Формування реєстру постійних клієнтів, використання його для обліку поточного стану стоянки.

1.3 Кваліфікаційні вимоги до програмного продукту

Інтерфейс програмного засобу з користувачем побудований за принципами простоти, інтуїтивної зрозумілості, однозначності тлумачення.

Для виконання окремих функціональних задач користувачу надається максимальний обсяг необхідної інформації. Інтерфейс, що не стосується конкретної функціональної задачі під час її реалізації, прихований від користувача. Це дозволяє йому зосередити свою увагу, уникнути помилок під час діалогу.

Всі дії користувача контролюються програмним засобом. Більшість некоректних дій передчасно блокуються, а решта викликають появу повідомлень про причини відміну їх виконання.

Для реалізації інтерфейсу з користувачем програмний засіб використовує такі інструментальні засоби:

  • головне меню для вибору та виконання функціональних задач;

  • діалогове вікно з полем вибору кількості місць на автомобільній стоянці та кнопок для прийняття рішення про внесення змін;

  • схематичне зображення автомобільної стоянки з використанням таблиці, клітинки якої символізують місця для автомобілів;

  • діалогове вікно з полями введення та вибору даних про автомобіль та його власника, що заїжджає на стоянку;

  • діалогове вікно для відображення даних про постійних клієнтів та використання їх у формування основного реєстру;

  • діалогове вікно для вибору зі списку номерного знака автомобіля, що виїжджає зі стоянки при реєстрації цієї події в основному реєстрі.

Програмний продукт самостійно здійснює наступні заходи безпеки свого функціонування:

  • захист від помилкових дій користувача під час реалізації інтерфейсу – всі дані, введені ним в інтерактивному режимі, перевіряються на коректність: відповідність типів, форматів, значень;

  • блокування доступу до кнопки виконання технологічних операцій введення та редагування даних в реєстрах до повного визначення всіх даних. Це забезпечує повноту інформації в базі даних та застерігає від її невизначеності;

  • збереження в електронних реєстрах даних, введених користувачем, для їх наступного відновлення, в разі необхідності, та багаторазового використання;

  • використання інструментальних засобів, спроможних самостійно контролювати формати даних.

Соседние файлы в папке Зразок тексту КР для РП-31