Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

регіональна економіка / Трубопровідний транспорт України

.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
14.79 Кб
Скачать

Трубопровідний транспорт України: зна¬чення, сучасний стан, особливості розміщення, проблеми та перспективи розвитку, основні нафто- і газопроводи.

Трубопровідний транспорт є найекономічним засо¬бом транспортування рідкого палива, пального і технологічного газу, різних хім. продуктів. В Укр виник у 20-ті рр. в Прикарпатті – газопровід -Дашава-Стрий-Дрогобич.

В Україні діють нафтопроводи Долина-Дрогобич, Битків-Надвірна, Качанівка-Охтирка, Гнідинці-При¬луки-Кременчук-Херсон, Кременчук-Черкаси, Са¬мара-Лисичанськ-Кременчук-Херсон, який через під¬ведено до Одеси. Через нього надходить в Україну сибірська нафта. Через територію зах. обл. (Волин¬ської, Львівської, Закарпатської) в 1963 р. прокла¬дено європейський нафтопровід "Дружба". У 1975 р. став до ладу нафтопродуктопровід Кременчук-Лу¬бни-Київ.

Нафтопровідним транспортом нині поставляє¬ться 93,6 % усієї нафти, яку споживає Україна. Наф¬топровідний транспорт України має 12 основних на¬фтопроводів 2,6 тис. км завдовжки. Діаметр труб — 720 мм. Система нафтопроводів забезпечувала до¬ставку нафти в основному з Росії. Однак у зв'язку з різким зменшенням видобутку нафти в Росії виникла потреба в закупівлі її на світовому ринку.

До основних магістральних газопроводів слід віднести такі, як: Уренгой—Помари — Ужгород; Острогожськ — Шебелинка; Шебелинка — Дніпропетровськ; Кривий Ріг — Ізмаїл; Шебелинка — Полтава — Київ; Дашава — Київ; “Союз”. В перспективі планується зростання видобутку газу в Укр , будівництво нових газопроводів, у тому числі і магістральне із Ірану, а також інших країн світу.