Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

регіональна економіка / Цукробуряковий комплекс України

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
14.32 Кб
Скачать

Цукробуряковий комплекс України, передумови розвитку, принципи і регіональні особливості розміщення .

Основна технічна культура України — цукровий буряк. Це одна з найцінніших культур нашого землеробства. Україна — сві¬товий виробник бурякового цукру, який за обсягами його вироб¬ництва поступається лише Франції. Саме від реалізації буряково¬го цукру наша країна традиційно отримує значний прибуток, який становить близько 70% від реалізації всіх продовольчих товарів.

Цукровий буряк — теплолюбива культура, яка потребує бага¬то сонячних днів і багато води. У зв'язку з цим її можна вирощу¬вати в районах, де кількість атмосферних опадів не менше ніж 500 мм за вегетаційний період, а також в районах зрошувального землеробства, її вегетаційний період становить 125—160 днів, сума активних температур — 2200—2800 . Цукровий буряк дуже вибагливий до родючості грунтів. Кращі врожаї отримують на чорноземах, перегнійно-карбонатних суглинкових грунтах. Ви¬рощування цукрових буряків — трудомістке виробництво. Тому при розміщенні посівів цукрових буряків, крім природних умов, враховуються і економічні: наявність трудових ресурсів, перероб¬них підприємств та транспортна забезпеченість. Такі умови є в Лісостеповій зоні України. Все це пояснює концентрацію посівів цукрових буряків саме в цій зоні, особливо в її правобережній час¬тині (Вінницька, Черкаська, Київська, Хмельницька, Тернопіль¬ська, Чернівецька, Львівська, Рівненська, Волинська, Житомир¬ська області), а також в лівобережній (Полтавська, Сумська, Хар¬ківська, Чернігівська області). В Лісостепу сконцентровано 80% посівів цукрових буряків України. Ця зона дає майже 70% всього валового збору цієї культури. Невеликі площі посівів є в північ¬ному степу та на півдні Полісся.

Для виробництва 1 т цукру потрібно 9—10 т цукрових буря¬ків. Перевезення сировини залізницею на 1 км у 6—7 разів обхо¬диться дорожче, ніж перевезення відповідної кількості цукру. Враховуючи низьку транспортабельність цієї сировини, а також те, що вона швидко псується, підприємства з переробки цукрових буряків — цукрові заводи розміщуються поблизу цукробуряко¬вих плантацій. Цукрові заводи разом з сировинними базами ста¬новлять елементарні агропромислові утворення.