Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клінічна психологія лекції.rtf
Скачиваний:
81
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
955.87 Кб
Скачать

Неврастенія

Неврастенія – буквально "слабість нервів" (греч. asthenos – "слабкий").

И. П. Павлов і А. Г. Іванов-Смоленський виділяють три стадії захворювання:

  1. У початковій стадії порушене активне гальмування, що виявляється переважно у виді дратівливості і збудливості.

  2. У проміжній стадії має місце лабільність збуджувальних процесів з перевагою дратівливої слабості.

  3. У заключній стадії розвивається охоронне гальмування, переважає истощаемость, слабість, млявість, апатія, підвищена сонливість, знижене настрій.

А. Кемпински говорить, що слабість, що з'явилася, носить характер постійного почуття утоми. Хворий почуває себе як після важкої фізичної роботи чи після важкого захворювання, скаржиться на м'язові болі, особливо в поперековій області (підвищена напруга цих м'язів), на серцебиття, болі в животі, розладу полової сфери (передчасна эякуляция, імпотенція в чоловіків, аноргазмия в жінок).

Головні болі виявляються у виді стискаючого обруча (неврастенічний шолом), відчувається почуття тиску усередині голови (“вата в голові”), сумбур у голові (“вода переливається, тріск”).

Відзначаються труднощі концентрації уваги і запам'ятовування – ці порушення є проявом психічної утоми. З ранку характерне почуття утоми, до вечора – пожвавлення. Хворі погано засинають, бачать кошмарні, поверхневі сни. Випробують дратівливість, злість, почуття вичерпаності, “вулканічні” виверження гніву.

Неврастенією частіше страждають керівники (так називаний директорський невроз). Вони не можуть справлятися зі своїми обов'язками, знаходяться в постійній напрузі, запальні, дають суперечливі вказівки. Їх дратує всі і вся.

Для неврастенії характерні поспіх і нудьга. Хворий хоче “виявитися в інший світі”, залишити в минулому дійсність, бігти від її чи зруйнувати. Неврастенік боре з актуальним часом, з актуальною ситуацією.

Поспіх і нудьга зараховуються до рис сучасної цивілізації, тому неврастенію можна розглядати як "неврастенизирование" суспільства технічного прогресу. С. В. Цуладзе, спираючи на психологію відносин, описану В. Н. Мясищевым, вважає, що при неврастенії порушуються відносини "Я" до предметів і облич.

Істерія

Істерія – від греч. hystera – "матка". В часи Платона вважали, що ця хвороба зв'язана з ходінням матки по тілу жінки. Потім були виявлені ті ж симптоми й у чоловіків, але значно частіше істерія зустрічається в жінок.

Бабинский називав істерію "великою симулянткою", тому що при істерії виявляються симптоми, характерні для різних захворювань: головний біль сильніше, ніж при пухлинах мозку, серцебиття, емоційна збудливість, характерні для серцевої недостатності, припадки (істерична дуга), що нагадують епілепсію.

В основі захворювання лежать психогении – фактори эмоцио-нального характеру (емоційний стан хворого, його травми, конфлікти).

Фактори емоційного характеру, що діють на фізичне самопочуття, називаються конверсією (conversia – “звертаючи”, “направляючи”). У симптомах істеричної конверсії є риси экстраверсии, спрямовані в зовнішнє середовище.

Симптоми істерії виявляються в рухових, сенсорних і психічних порушеннях:

  • Рухові симптоми – гиперкинезы (розгонисті рухи різного роду: писальний спазм, особливо у вчителів, здригування, істеричне тремтіння, тики, нав'язливі рухи); функціональні паралічі.

  • Сенсорні симптоми – зниження даної функції перцепції (відсутність болючої реакції, істерична сліпота і глухота) чи її підвищення (гиперстезии, що непроходить біль, зорова чи слуховая гіперчутливість). Можлива відсутність дотику, перчаточная чи панчішна гипер-чувствительность, спастическое зажмуривание століття, аноргазм, глухота, утрата смаку, головний біль ("болючий цвях"), істерична вагітність, утрата голосу.

  • Психічні симптоми – стан величезного чи порушення апатії, відмінна пам'ять (гипермнезия) чи її втрата (амнезія). Спостерігаються екстази, несамовитість, припадки, істеричне скам'яніння (ступор), сутінковий стан (нестримне прагнення до втечі, перевтілення у тварина і т.д.).

Варто відрізняти істеричний невроз від істеричної психопатії. Для останньої особистісні відношення більш виражені, приводять до значного "зниженню в соціально-етичному плані". Істеричні риси характеру виявляються з дитинства і часто збільшуються внаслідок неправильного виховання, при цьому виявляються в різних ситуаціях, не маючи чіткого зв'язку з психотравмой.