Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Клінічна психологія лекції.rtf
Скачиваний:
81
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
955.87 Кб
Скачать

Психопатія

Якщо акцентуація характеру є крайнім варіантом норми, то психопатія – це патологія характеру. По П. Б. Ганнушкину, "психопатії – це аномалії характеру, що визначають весь психічний вигляд індивідуума, накладаючи на весь його щиросердечний склад свій владний відбиток, протягом життя не піддаються скільки-небудь різким змінам і заважають пристосуватися до навколишнього середовища"11.

Щоб більш усебічно визначити психопатії, можна розглянути кілька визначень цього поняття.

По вираженню Балля,

"Психопатичні особистості – постійні мешканці області, прикордонної між щиросердечним здоров'ям і щиросердечними хворобами, як невдалі біологічні варіації, як надмірно що далеко зайшли убік від визначеного середнього чи рівня нормального типу"12.

Шнейдер: "Психопатичні особистості – це такі ненормальні особистості, від ненормальності яких чи страждають вони самі, чи суспільство"13.

Крепелин про психопатичні особистості говорить як про інфантильні (парціальний, нерівномірний інфантилізм; частіше виявляється в області волі і почуттів): "Враження чогось недорозвиненого, дитячого, наприклад, підвищена сугестивність, схильність до перебільшення, надмірна фантазія в істериків, слабка воля в хитливих…"...14

Критерії психопатії Ганнушкина-Кербикова

Патологія характеру (психопатія) завжди характеризується трьома ознаками (критерії Ганнушкина – Кебрикова):

  1. тотальностью;

  2. стабільністю;

  3. дезадаптацией.

Відсутність хоча б одного критерію виключає психопатію.

Класифікації психопатій

Існує кілька класифікацій психопатій по різних ознаках. Психопатії можна класифікувати по ступені ваги:

  • важка,

  • виражена,

  • помірна.

Можна розділяти психопатії через виникнення:

  1. Конституціональні (чи щирі, генуинные, "ядерні"). У виникненні конституціональної психопатії вирішальний фактор належить спадковості. До них частіше относятсятакие типи психопатій: циклоїдна, шизоидная, психастенічна, эпилептоидная.

  2. Придбані (психопатичне, чи патохарактеро-логическое розвиток). При психопатичному розвитку головне – неправильне виховання, негативний вплив середовища. У даному випадку виявляються збудливе, истероидное, хитлива психопатія.

  3. Органічні. Останні розвиваються внаслідок дії на мозок пренатальных, натальных і ранніх постнатальных (перші 2-3 року) патологічних факторів (інтоксикації, інфекції, черепно-мозкові травми і т.д.). Після органічної поразки головного мозку частіше відзначаються збудлива і хитлива психопатія.

Різні автори пропонують різну типологію психопатій і акцентуацій характеру. Наприклад, так виглядає класифікація, запропонована А. Е. Личко:

  • гипертимный,

  • циклоїдний,

  • лабільний,

  • астено-невротический,

  • сензитивный,

  • психастенічний,

  • шизоидный,

  • эпилептоидный,

  • истероидный,

  • хитливий,

  • конформний

Крім окремих типів психопатій Личко виділяє також змішані, наприклад: гипертимно-неустойчивый, сензитивно-психастенический і ін.

Э. Г. Эйдемиллер пропонує свою класифікацію, близьку до типології Личко, у розробленому їм методі аутоидентификации й ідентифікації по словесним характерологическим портретах.

Трохи відмінна класифікація акцентуацій чорт характеру (демонстративний, педантичний, що застряє) і акцентуацій рис темпераменту (гипертимная особистість, дистимическая, афективно-лабільна, аффективно-экзаль-тированная, тривожна), а також сполучення акцентуированных чорт характеру і темпераменту (экстравертированная і интровертированная особистості) запропонована К. Леонгардом.

Цікавий опис різних типів характеру пропонує Д. Дриль. Він досліджує антисоціальне поводження "нервових істериків, алкоголіків, епілептиків", а також аналізує деякі хвороби, кримінальні справи, причини здійснення злочинів і зв'язок з особливостями характеру. Крім того, Дриль характеризує деякі персонажи з художньої літератури (наприклад, тип Рудина, Обломова). Дає загальну характеристику "збіднілих натур".

Ф. Шольц описує патологію дитячих характерів, формування акцентуацій характеру і психопатій відповідно до різних типів виховання, спадковості. Він використовує прості назви для різних типів характеру, якось: примхлива дитина, боязкий, пихатий (ненормальності в області почуттів і відчуттів), вітряна дитина, зацікавлений і потайливий (ненормальності в області почуттів і вражень), неспокійний, жадібний, схильний до руйнування (ненормальності в області волі і дій). Пропонує методи корекції, виховання для дітей з різними типами характеру.

В. В. Пушків і Г. А. Харитонов розглядають залежність психопатичних розладів підлітків від їхнього віку, підлоги, умов виховання, наявності органічних порушень.

Для діагностики акцентуацій характеру і психопатій використовуються наступні методики: ПДО (патохарактерологический діагностичний опросник), метод ідентифікації Эйдемиллера, методика Леонгарда-Шмишека, MMPI.

Література

  1. Ганнушкин П. Б. Вибрані труди./ Під ред. О. В. Кербикова. – М., 1962.

  2. Дриль Д. Психофізичні типи в їхньому відношенні зі злочинністю і їхнього різновиду (нервові, істерики, епілептики і збіднілі різних ступенів). – М., 1895.

  3. Леонгард К. Акцентуированные особистості. – Київ, 1989.

  4. Личко А. Е. Психопатії й акцентуації характеру. – Л., 1983.

  5. Личко А. Е. Підліткова психіатрія. – Л., 1985.

  6. Личко А. Е., Іванов Н. Я. Патохарактерологический діагностичний опросник для підлітків. Методичний посібник. – М., 1995.

  7. Патохарактерологические дослідження в підлітків. /Під ред. А. Е. Личко, Н. Я. Іванова. – Л., 1981.

  8. Шольц Ф. Ненормальності дитячих характерів. – М., 1983.