Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова мельничук ольги 20.05.13.doc
Скачиваний:
244
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
203.26 Кб
Скачать

Висновки

Проведений теортичний аналіз наукових джерел та літератури дозволив зробити наступні виновки:

-основна мета роботи дошкільних закладів – допомогти вихователеві у формуванні насправді єдиного і повноцінного соціального середовища для щасливого життя і правильного виховання кожної дитини. При цьому під повноцінним соціальним середовищем слід розуміти не тільки зовнішні, організаційні умови (єдиний режим життя, харчування, єдині правила поведінки вдома й у дитячому садку), а й єдині норми та стиль спілкування дорослих з дитиною, гуманне ставлення до малюка, повага до його потреб у спілкуванні з дорослими і товаришами, в цікавих іграх і спостереженнях, предметно-практичній діяльності, а також у схваленні, позитивній оцінці батьками і вихователями своєї особистості в цілому і конкретних вчинків або дій.

- умовами, що забезпечують ефективність взаємодії є: висока культура спілкування батьків та педагогів, доброзичливість, неупередженість у розв’язанні різних проблем, забезпечення мотивації взаємодії, актуальність та конкретність спільних завдань.

Взаємодія являє собою спосіб організації спільної діяльності з родинами, яка здійснюється на основі соціальної перцепції за допомогою спілкування.

Сутність взаємодії полягає в узгодженні в інтересах дитини вимог, дій дошкільного закладу і сім’ї як суб’єктів її виховання. Активне залучення батьків до педагогічного процесу. Надання допомоги педагогічному колективу дошкільного закладу.

Завдання взаємодії: забезпечення дитині в сім’ї та дошкільному закладі оптимальних умов для повноцінного фізичного та психічного розвитку, сприяння задоволення її потреби в емоційно – особистісному спілкуванні, розвиток її творчих інтересів та здібностей, підвищення рівня сформованості педагогічної культури вихователів та батьків. Щоб найкраще, найвідповідальніше підійти до виховання дитини, батьки разом з вихователями повинні збудувати свої стосунки на принципах взаємної поваги, розуміння важливості один одного і усвідомлення того, що таке партнерство матиме довготривалий вплив, на користь усіх. Вихователь та батьки діють в інтересах дитини, приймають рішення стосовно її виховання та навчання, створюють для неї належні умови.

Від того наскільки ці взаємовідносини будуть узгоджені, настільки залежить успіх формування особистості в цілому. А саме, взаємодія в педагогічному процесі сім’ї та дошкільної установи здатна формувати індивідуальність, активізувати особистий творчий потенціал не тільки дитини, але і педагогів та батьків. Взаємодія, що ґрунтується на засадах коопераційної інтерпретації, передбачає взаємодопомогу, співробітництво, узгодження зусиль, розглядається як цілісне явище в психолого-педагогічній системі.

Удосконалювати роботу з батьками – це у разі необхідності вносити зміни, які збагачують зміст і форми роботи, покращують різні її показники, роблять більш доцільною, сучасною, гнучкою.

Процес удосконалення – довготривалий та безперервний. Його можна здійснювати у різних напрямках. Методологічна основа всеобуч: народний педагогічний досвід та досягнення вітчизняної та зарубіжної наукової педагогіки з питань родинного виховання.

Щоб педагогічний всеобуч був достатньо ефективним, він має бути диференційованим. Тобто, він повинен передбачати якісні відмінності та особливості різних груп сімей, які до них відносяться.

Отже,форми педагогічного всеобучу батьків різноманітні – батьківські лекторії, методичні консультації, батьківські конференції, батьківські дні. Вищою, але не єдиною ланкою освіти є університети педагогічних знань, вони працюють на громадських засобах при дитячих садках.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ

1.Азаров Ю.П.Семейная педагогика: Педагогика Любви и свободы[Текст]/Ю. П. Азаров. - М. : Аргументы и факты, 1993. - 605 с.

2.Алексєєнко Т.Ф.Педагогічні проблеми молодої сімї.[Текст]Алексєєнко Т.Ф-Київ1997.116 ст.

3.Арнаутова Е.П. Основы сотрудничества педагога с семьей [Текст] /Е. П. Арнаутова. – М.: ... Moscow, Pedagogy., 1994. 312 с.

4.Бартошевський І. Педагогия руска або наука о воспитаню. – Львів: Накладом автора. 1891. – 392с.

5.Бурова А.Долинна О.,Низковська О.Планування освітнього процесу в сучасному дошкільному закладі//Дошкільне виховання.-2002.-№11

6.Винникотт Д.В. Разговор с родителями: Пер. с англ. - М, 1994.

7.Воспитание дошкольника в семье: Вопросытеории и методики / Под ред. Т.А. Марковой. - М., 1979.

8.Воспитателю о работе с семьей: Пособие для воспитателя детского сада / Л.В. Загит, Т.А. Куликова, Т.А. Маркова и др.; Под ред. Н.Ф. Виноградовой. - М., 1989.

9. Ващенко Г. Роль релігії в житті людства і релігійне виховання молоді // Вибрані педагогічні твори – Дрогобич: Видавнича фірма “Відродження”. 1997. – С. 128-141.

10. Ващенко Г. За здорову і свідому українську родину // Твори. Том 4. Праці з педагогіки і психології. – К.: “Школяр” – “Фада” ЛТД. 2000. – С. 314-325.

11.Детский сад и семья / Под ред. В.К. Котырло, С.А. Ладывир. - Киев, 1984.

12.Добрович А.Б. Воспитателю о психологии и психогигиенеобщения. - М., 1987.

13.Дуброва В.П. Теоретико-методические основы взаимодействия детского сада с семьей:Учебноепособие//Минск, 1997: Видавнича фірма “Відродження”. 1997. – С. 128-141

14.Детский сад и семья / Под ред. Т.А.Марковой. - М., 1981.

15.Дошкольнаяпедагогика:В2ч./Подред.В.И.Логиновой,П.Г.Самуруковой.Ч.2.-М.,1988.

16.Детский сад и семья / Под ред. В.К. Котырло, С.А. Ладывир. - Киев, 1984.

17. Історія української педагогіки / За ред. М.Стельмаховича. – К: Інститут змісту і методів навчання. 1998. – 356с.

18.Котырло В.К.,Ладывир С.А.Обучение старших дошкольников.-К.,1986.

19.Лесгафт П.Ф. Семейное воспитание ребенка и егозначение. - М., 1991.

20. Макаренко А.С. Книга для родителей.-Москва: Педагогика,1988.

21.Маленкова Л.И. Педагоги, родители и дети. - Москва, 1994.

22. Песталоцци И. Избранные педагогически есочинения: В 2-х томах – Т.1. – М.: Педагогика,1981

23. Песталоцци И. Избранные педагогические сочинения: В 2-х томах. – Т.2. – М.: Педагогика,1981.

24.Постовий В.Г. Сучасна сімя і її педагогіка- Київ,1994 рік.

25.Солодянкина О.В. Сотрудничестводошкольныхучреждений с семьей : Пособие для работников ДОУ. - М., 2004. Винникотт Д.В. Разговор с родителями: Пер. с англ. - Москва, 1994…

26.Сухомлинський В.О.Батьківська педагогіка.-К.,1978.

27. Сухомлинський В. Моральні цінності сім”ї // Вибрані твори: В п”яти томах. – К.: Рад.школа,1977. – Т.5. – С. 343.

28. Т.І.Поніманська. Дошкільна педагогіка навчальний посібник.Київ 2006.

29.Ушинський.Г. Про сімейне виховання Київ.1974рік.

30.Формирование взаимоотношений дошкольников в детском саду и семье / Под ред. В.К. Котырло. - М, 1987.

31.Хямяляйнен. Ю. Воспитаниеродителей: Концепция, направления и перспективы: Кн. для воспитателей детского сада и родителей: М, 1998.

43