Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Psikhoanaliz_-_Zadubrivska_O_M__Kozmuk_Ya_R.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
304.28 Кб
Скачать

Висновки

З.Фройд, як до речі і більшість психоаналітиків, ніколи не вважав себе філософом, він неодноразово зазначав, що “фабрикування світоглядів” це справа філософів, а він є лише вченим і лікарем. Незважаючи на це З.Фройд, як і решта провідних психоаналітиків здійснили надзвичайно великий вплив на розвиток західної культури, філософії взагалі, і філософської антропології зокрема.

Водночас із подальшою розробкою класичного психоаналізу, розвитку нових психоаналітичних шкіл, наприклад таких як екзистенційний психоаналіз, в останні десятиліття спостерігається активізація процесу якісно нового інтегрування психоаналітичних ідей у різні філософсько-антропологічні концепції. Так, зокрема, відомий французький філософ Жіль Дельоз здійснює своєрідну модифікацію фройдівських ідей у своїх працях, і навіть частину досліджень проводить у співавторстві із професійним психіатром Ф. Гваттарі.

80-90 рр. ХХ ст. позначені активізацією психоаналітичних досліджень із яскраво вираженою естетичною проблематикою: Мішель Кадоре, Поль-Лоран Ассун, Івон Брес, Моніка Шнейдер.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]